YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Verottaja muistuttaa vaikuttajia ilmaiseksi saaduista tuotteista
Jos vaikuttaja on saanut ”poikkeavan” alennuksen vastineeksi somenäkyvyydestä, kyse on veronalaisesta tulosta. Kuva: Getty Images
3.4.2025 klo 13:19
Uutinen

Vaikuttaja, tiesitkö? Verottajalta tärkeä viesti ilmaistuotteista – Tubettaja perää vastuuta brändeiltä: ”Meikkipalettia ei voi tarjota maksuvälineenä”

Verottaja muistuttaa sosiaalisen median vaikuttajia verotettavista tuloista.

Verohallinto muistuttaa vaikuttajia siitä, että myös sosiaalisen median kautta saadut tulot ovat verotettavaa tuloa. Verot on maksettava myös ilmaiseksi saaduista tuotteista sekä alennuksista, joita ei tarjota muille. Poikkeuksena tästä ovat tavanomaiset mainoslahjat, joista ei tarvitse maksaa veroa, jos ne eivät ole palkkiota näkyvyydestä.  

– Saadun tuotteen arvo lasketaan sen käyvästä arvosta, joka on sama kuin tuotteen hinta, jos sen ostaisi itse, johtava veroasiantuntija Kirsi Tuunala kertoo Yrittajat.fille.

Jos vaikuttaja on saanut ”poikkeavan” alennuksen vastineeksi somenäkyvyydestä, kyse on veronalaisesta tulosta.

– Tavanomainen alennus, joka myönnetään myös muille asiakkaille, ei ole ilmoitettavaa veronalaista tuloa, Tuunala selventää.

Somen kautta saadut tulot ilmoitetaan joko esitäytetyllä veroilmoituksella, elinkeinotoiminnan veroilmoituksella tai osakeyhtiön veroilmoituksella riippuen siitä, onko tuloja saanut yksityishenkilönä, toiminimiyrittäjänä vai osakeyhtiön kautta.

Olemme aikaisemmin kertoneet Verohallinnon muistutuksesta siitä, että vaikuttajatyöstä ja sisällöntuotantoon tarkoitettujen alustojen kautta saadut tulot pitää ilmoittaa verotukseen. Toiminimiyrittäjä voi lukea tarkempia ohjeita täältä ja osakeyhtiö täältä.

Tuote voi tulla pyytämättä

Hattulalainen sosiaalisen median vaikuttaja ja yksinyrittäjä Karri Suonperä keskittyy Tekniikkaluola-kanavallaan muun muassa mobiililaitteiden käyttökokemuksiin.

Suonperä saa YouTube-videoitaan varteen kokeiluun esimerkiksi älypuhelimia. Hänelle verottajan ohjeistus on jo tuttu.

– Kyseessä on tiedossa oleva asia, joka on otettava huomioon omassa tekemisessä. Tuotteet ovat valmistajan omaisuutta, jotka lähetetään takaisin.

Vaikuttaja Karri Suonperä perää vastuuta brändeiltä
Hattulalainen Karri Suonperä on kuvannut videoita yrittäjänä viiden vuoden ajan. Kuva: Meeri Utti

Suonperän mielestä verottajan ohjeistus selkeyttää pelisääntöjä, mutta hän muistuttaa, että välillä vaikuttaja saavat tuotelahjoja myös pyytämättä ja yllätyksenä. Omalla kohdallaan hän kertoo aina sopivansa tuotelainoista etukäteen.

– Tuote voi tulla esimerkiksi pr-toimistolta. Siinä tilanteessa vaikuttajalta odotetaan helposti näkyvyyttä, vaikka sellaisesta ei olisi sovittu mitään. Vaikuttajalla on luonnollisesti vastuu, mutta toisaalta brändejäkin voisi vastuuttaa. Tuotteiden lähettäminen on heille yksi halvimmista tavoista saada näkyvyyttä.

Pyytämättä saatujen tuotteiden vastaanottaminen voi saattaa vaikuttajan ristiriitaisen tilanteeseen: On mietittävä, ”pitääkö” tuotteesta julkaista jotain sosiaalisessa mediassa vai miten sen kanssa toimitaan.

– Brändien kannattaisi miettiä tarkemmin, mitä kannattaa lähettää ja mitä ei. Moni vaikuttaja tekee tätä harrastuksena, josta ei jää mitään käteen. Meikkipalettia tai kuulokkeita ei voi tarjota maksuvälineenä ruokakaupan kassalla, Suonperä sanoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus saa olla minuun yhteydessä mahdollista haastattelua varten
Pauli Reinikainen