YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Vaikuttamalla elinvoimaisempi yrittäjän ja asukkaan Hämeenlinna

Moni yrittäjäjärjestön jäsen saattaa miettiä, miten saisi oman äänensä ja toiveensa kuuluviin. Yrittäjien aloitteellisuus ja tarpeista sekä kipukohdistakin avoimesti kertominen toimivat aidosti lähtökohtana vaikuttamistyössä.

– Yrittäjien aloitteet ovat selkeä suunnanluoja sille, minkälaisia asioita haluamme ajaa. Kannattaa aina avoimesti kertoa jollekin hallituksemme tai tiimin jäsenelle, mihin asioihin haluaisi vaikuttaa, kertoo Hämeenlinnan Yrittäjien varapuheenjohtaja Martti J. Kangas.

Yrittäjäjärjestön paikallisyhdistyksen tärkeä edunvalvonnan tavoite on oman toimialueen elinvoimaisuuden ja yrittämisen edellytysten vahvistaminen.
– Valittamisen sijaan lähdemme kehittämään asioita rakentavasti ja taustat huolellisesti selvittäen. Esitämme vaihtoehtoisia ratkaisuja ja viemme asian kuultavaksi kullekin päättävälle taholle. Näin vaikuttamistyö kulkee varsin lyhyttä reittiä pitkin päättäjille. Esimerkiksi kaupunkihallinnossa tärkeä linkki on valmisteleva virkahenkilö, jolla on tärkeä rooli viedä asia eteenpäin luottamushenkilöille.

Kangas toteaa, että yrittäjien edunvalvonnassa on tärkeää osoittaa saatu elinvoimahyöty niin yrityskentän kuin kaupungin tai jopa koko maakunnan näkökulmasta. Prosessit ja päätöksenteko ovat usein melko pitkäkestoisia ja vaativat malttia sekä neuvotteluvalmiuksia.
– Sooloilemalla ei välttämättä saada isoja päätöksiä aikaan, vaan useimmiten on hyödyllistä, kun saadaan muita organisaatioita ja järjestöjä tueksi. Haluamme tältä osin yhteistyössä toimia riippumattoman epäpoliittisesti ja mahdollisimman monelle hyödyksi.

Vaikuttamistyövoittoja Hämeenlinnassa

Kangas mainitsee konkreettisina vaikuttamistyön kohteina esimerkiksi kaavoitukseen ja asumiseen liittyvät asiat. Viimeisimpänä työvoittona hän mainitsee lisäajan saamiselle kouluissa Miemalassa ja Alvettulassa. Asiasta tehtiin rakentava ehdotus, joka lisäisi alueen elinvoimaa.
– Pystyimme perustelemaan, että kaavoituspäätöksillä saadaan elinvoimaa ja uusia asukkaita sekä sen seurauksena koululle jatkuvuutta. Paikalliset pro-ryhmittymät olivat vahvasti mukana ja saivat aikaan lisäpainetta positiiviselle päätökselle.

Toinen Kankaan mainitsema konkreettinen esimerkki koskee vapaa-ajan asuntojen muuttamista pysyväksi asunnoksi.
– Saimme aloitteestamme kaupungin tutkimaan alueita erityisesti Hämeenlinnan pitäjissä ja pohtimaan prosessin muuttamista sujuvammaksi. Tietysti sillä ehdolla, että asumus täyttää ympärivuotisen asumisen kriteerit.

Vaikuttamistyö ei tähtää pelkästään yrittäjien hyötyyn vaan myös koko yhteisön elinvoiman kannalta merkittäviin asioihin. Tekemistä on paljon ja Hämeenlinnan Yrittäjät on siinä suhteessa itsekriittinen. Merkittävänä kehittämisen Kangas näkee julkiset hankinnat ja kilpailutuksiin liittyvät kriteerit.
– Vielä on matkaa siihen, että paikalliset pienet ja keskisuuret toimijat huomioitaisiin tuote- ja palvelutoimittajina paremmin kilpailutuksissa. Nykytilanteessa saattaa käydä jopa niin, että kilpailutettu seudun ulkopuolinen iso toimija ostaa palvelut paikallisilta toimijoilta ”kuristavaan” hintaan. Toki yrityskentälläkin kaivataan lisää osaamista ja tahtotilaa julkisiin hankintoihin, tunnustaa Kangas.