YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Vain muutos on pysyvää

Olen saanut olla Lohjan yrittäjien edustajana mukana moniammatillisessa ryhmässä, jossa suunnitellaan Työvoima- ja elinkeinopalveluiden muutosta vuoden 2025 alusta alkaen. Ryhmässä on mukana niin kaupunkien, TE-palveluiden, oppilaitosten kuin sidosryhmien edustajia tulevan TE-alueen toimialueelta.
Vuodenvaihteessa 2023 aloittivat hyvinvointialueet ja viime vuodenvaihteessa yrittäjien palveluissa Lohjalla tapahtui muutoksia, kun Novagon palvelut muuttuivat Lohjan kaupungin itsensä hoitamiksi. Muutaman kuukauden päästä, vuoden 2025 alusta lähtien, on seuraavan suuren palvelumuutoksen aika. Työvoima- ja elinkeinopalveluiden tuottamisesta vastaa jatkossa 45 pirstaleista työvoima-aluetta ja Lohja-Karkkila muodostaa oman alueensa. Kaupungin organisaatioon siirtyy lähes 40 uutta työntekijää näitä palveluita hoitamaan. Suurin osa näistä henkilöistä tulee hoitamaan työllisyyspuolen asioita, mutta osan vastuulle kuuluvat elinkeinopalvelut, joten muutos koskettaa paljon myös yrittäjiä. Toki työvoiman palkkaamisessa ja löytämisessä työllisyyspalvelut ovat myös merkittävä tekijä.

Työmarkkinoiden jatkuva muutos vaatii meiltä, yrittäjiltä, kykyä sopeutua ja innovoida. Uudet palvelumallit tarjoavat sekä haasteita että mahdollisuuksia ja on tärkeää, että äänemme kuullaan päätöksenteossa.
Yksi suurimmista muutoksista on työvoimapalveluiden uudistaminen, jonka myötä tavoitteena on luoda entistä tehokkaampia ja räätälöidympiä ratkaisuja. Työvoimapula on monien yrittäjien arkea ja siksi tarvitsemme keinoja löytää oikeat osaajat nopeasti ja vaivattomasti. Uudet, joustavat palvelut voivat olla ratkaiseva tekijä yritysten kasvussa ja kilpailukyvyn säilyttämisessä.

Elinkeinopalveluissa painopiste siirtyy kohti yrittäjälähtöisyyttä. Tämä tarkoittaa, että palveluiden on vastattava käytännön tarpeita – olipa kyseessä rahoitus, markkinointi tai kansainvälistyminen. Yhteistyö oppilaitosten ja muiden toimijoiden kanssa avaa uusia ovia, mutta on myös tärkeää, että yrittäjät itse aktiivisesti osallistuvat palvelujen kehittämiseen. Meidän on tuotava esiin omat kokemuksemme ja tarpeemme, jotta voimme vaikuttaa siihen, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Oivana esimerkkinä vaikuttamismahdollisuudesta ovat tällä hetkellä muun muassa Lohjan yrittäjien ja kaupungin lähettämät kyselyt tulevan TE-alueen palveluista. Etsikää itseltänne se muutama minuutti ja vastatkaa kyselyyn – VAIKUTTAKAA.

Muutoksissa piilee myös riskejä. Me yrittäjät tiedämme, että hallinnolliset esteet voivat hidastaa toimintaa ja lisätä byrokratiaa. On tärkeää, että muutosten myötä varmistamme palveluiden pysymisen joustavina ja helposti saavutettavina. Yhteistyö julkisen sektorin kanssa on välttämätöntä, mutta meidän on myös oltava valmiita kritisoimaan ja haastamaan toimintatapoja, jotka eivät palvele yrittäjiä. Oman haasteensa tuo myös pienemmälle työvoima-alueelle siirtyvän henkilöstön osaaminen, kaikkiin tehtäviin ei ehkä ole enää alueella olemassa tarvittavaa erikoisosaamista kuten aiemmin.

Vuosi 2025 voi olla käänteentekevä – meille yrittäjille se tarjoaa tilaisuuden vaikuttaa siihen, millaisessa ympäristössä toimimme. Olemme avainasemassa, kun rakennamme tulevaisuuden työelämää, jossa innovaatiot ja osaaminen kukoistavat. Käyttäkäämme siis ääntämme, olkaamme aktiivisia ja rakentakaamme yhdessä kestävämpää ja dynaamisempaa yrittäjyysympäristöä.

Tervetuloa myös mukaan Lohjan Yrittäjien ja Uudenmaan Yrittäjien järjestämään uudistuvan työelämän iltapäivään 6.11. Laurentius-saliin. Kuulemme mielenkiintoisia puheenvuoroja onnistuneesta omistajanvaihdoksesta, tekoälyn vaikutuksesta työelämään sekä kyselytutkimuksen tulokset siitä, mitä TE-uudistus tuo tullessaan yrittäjälle. Iltapäivän päättää Pauli Aalto-Setälän vetämä paneelikeskustelu muuttuvasta työelämästä. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan tästä.

Tulevaisuus on meidän käsissämme. Nyt on aika tarttua tilaisuuteen ja tehdä yrittäjyydestä entistäkin voimakkaampi osa suomalaista yhteiskuntaa!

Petri Eriksson
2. varapuheenjohtaja