YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Vakuutukset tapetilla
Koronaepidemian aikana ovat myös vakuutusasiat mietityttäneet yrittäjiä. Viruspeikko on äkillisesti ja arvaamattomasti haitannut yritystoiminnan edellytyksiä merkittävästi tai jopa kokonaan. Miten vakuutusyhtiöt varautuneet tilanteeseen?
– Kaikki LähiTapiolan 3 500 ammattilaista ovat tällä hetkellä etätöissä. Autamme löytämään keinoja tai kumppaneita, joiden kautta yrittäjä saa tukea ja apua. Yritämme myös ennakoida tulevaa ja sopia yhteisesti eri vaihtoehtoisista keinoista, kertoo toimitusjohtaja Lauri Riekkola LähiTapiola Loimi-Hämeestä.
– Fennialla on valmiuksia pidentää yritysasiakkaille ja vuokralaisille maksuaikaa. Lisäksi pyrimme auttamaan laina-asiakkaidemme tilannetta neuvottelemalla lainojen lyhennysten siirtämisestä ja myöntämällä asiakkaillemme käyttöpääomarahoitusta Finnveran osatakauksella. Konttorimme ovat toistaiseksi auki, mutta seuraamme kuitenkin tilannetta päivittäin, kuvailee aluejohtaja Heikki Tiihonen Fennia-yhtiöistä.
Vakuutusturva koronaepidemiassa
– LähiTapiolan epidemia- ja keskeytysvakuutus eivät korvaa tällaisessa tapahtumassa. Koronapandemia on valitettavasti syntynyt ja laajennut globaalisti yritystoiminnan ulkopuolelta. Tämän laajuisen riskin hinnoittelu olisi niin kallista, ettei yritys sellaista voisi ottaa. Vakuutusmaksujenhan pitää pystyä kattamaan korvauskulut yhteisvastuullisesti. Vakuutusehtoja ei ole missään nimessä kiristetty, koska vakuutus on kahden osapuolen sopimus, täsmäyttää Riekkola.
– Fennian epidemiavakuutus on omaisuusvakuutus, mikä voi korvata kuluja irtaimen omaisuuden puhdistamisesta ja hävittämisestä, kun viranomainen on määrännyt yksittäisen toimipaikan suljettavaksi. Se ei kata liiketoiminnan keskeytymistä, kun viranomaisten päätöksellä on minimoitu tautien leviämistä rajoittamalla yleisötilaisuuksia ja matkustamista tai sulkemalla julkisia tiloja Jos oletusarvoisesti tähän olisi ollut aiemmin tarjolla pandemiavakuutus, sille ei todennäköisesti olisi ollut kysyntää. Hintaa olisi pidetty tähtitieteellisen korkeana toteutumisriskiin nähden, uskoo Tiihonen.
Valmiuslailla ja yhteistyöllä huomiseen
Vakuutusehdot on laadittu normaalioloihin eikä näin poikkeuksellista tilannetta olisi voitu kuvitellakaan. Vaikuttaako tämä jatkossa yhtiöiden tuotekehittelyyn ja tuleeko tästä ennakkotapaus?
– Aikaisemmat kriisitilanteet ovat suuntautuneet lähinnä talouteen ja sijoitustoimintaan. Jokaisesta kriisistä on kuitenkin aina opittu uutta, vaikka toipuminen ottaakin aikaa. Poliittisten päättäjien valmiuslaki antaa riittävät toimet tästä selviämiseen ja me pyrimme auttamaan omilla keinoillamme, vakuuttaa Riekkola.
– Varmasti tämä tulee vaikuttamaan alan tuotekehitykseen, mutta en usko, että järkevän hintaista ”koronavakuutusta” pystyttäisiin tarjoamaan uuden tilanteen uhatessa. Uskon, että asiat saadaan järjestymään muilla keinoilla. Riskien- sekä terveydenhallinnan asenteet muuttuvat varmasti pysyvästi, teroittaa Tiihonen.
Oman vakuutusturvan kattavuudesta, maksuehdoista ym. kannattaa olla yhteydessä suoraan omaan vakuutusyhtiöön.
Lue myös Finanssivalvonnan korona-info keskeytysvakuutuksista TÄSTÄ
Lue Suomen Yrittäjien tiedote Yritystoiminnan vakuutukset TÄSTÄ
Apua taloudenhoitoon
Vaikeassa taloustilanteessa on hyvä olla yhteydessä oman alueen elinkeino- ja yrityspalvelutoimijoihin, jotka kartoittavat tilannetta ja avustavat tukirahoituksen hakemisessa. Suomen Yrittäjien Kaikki koronasta –sivustolta löytyy vastauksia useimpiin yrittäjää ja työnantajaa askarruttaviin kysymyksiin ja Hämeen Yrittäjien verkkosivuilta alueelliset palvelut (Palvelut > Neuvonta).