YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
”Välillä arki on synkkää kun rahaa ei jää käteen” – Juhlapalveluyrittäjä kertoo rankasta arjestaan
Hollolalainen yrittäjä perusti Pirske Oy:n miehensä kanssa syksyllä 2015. Yrittäjäpariskunta ei saanut alkuun starttirahaa ja rahat olivat tiukassa, sillä molemmat olivat olleet työttömiä.
Annina Lohiojan haave oli ollut perustaa pitopalveluyritys.
Juhlapalveluyrityksen osaomistajan Facebook-postaus Naisyrittäjät-ryhmässä on kerännyt yli 100 kommenttia ja toista sataa reaktiota. Viestissään naisyrittäjä kyselee: ”.. kun täällä on paljon muitakin, jotka tekee töitä aamusta myöhäiseen yöhön (eli esim 200-300 tuntia per kk) niin saatteko te palkkaakin kaikilta tunneilta?”
Viestinsä lopussa hän kertoo, että rahattomuus ja suuri työtuntimäärä on alkanut ottaa päähän.
Viesti on kerännyt kommentteja niin kohtalotovereilta kuin kanssayrittäjiltä, jotka kertovat, miten he ovat saaneet paletin toimimaan. Useammassa kommentissa kerrotaan, että tulo tulee useammasta eri purosta.
– Aloitimme yksistä pikkujouluista. Ystävän kautta tuli pyyntö, että pitäisi saada isommat pikkujoulut ja pitäisi saada ne laskulle. Siitä lähdettiin perustamaan yritys, että saatiin y-tunnus, ja päästiin tekemään töitä, Lohioja kertoo Yrittäjäsanomille.
– Siitä se lähti, ensimmäinen talvi oli tosi hiljaista. 2016 keväällä huhtikuun lopussa kakkutilauksia alkoi tulla. Tein yli 500 kakkua keväästä 2016 syksyyn. Tänä kesänä ja syksynä meillä on luvassa viidet häät.
Yrityksessä on omasta suvusta kahdeksan osakasta, jotka myös tekevät töitä yritykselle.
Tilinpäätöksessä palkkoja vain 3000 euroa kahdelle
– Ensimmäisessä tilinpäätöksessä oli minulle ja miehelleni maksettuja palkkoja kaiken kaikkiaan 3000 euroa. Kahdessa työssä päivät alkavat klo 7 ja loppuvat klo 01-02.
– Välillä arki on synkkää, kun tuntuu, ettei rahaa tule ja työtä tehdään hirveästi. Olemme yritystä kasvattaneet, tarvitaan kaikenlaista laitteistoa.
Nyt Lohioja on työskennellyt kuukauden kirkolla emäntänä. Myös mies tekee juhlapalveluyrityksen lisäksi muuta keikkahommaa ohjelmapuolella. Yritystä he pyörittävät sivutoimisesti, mutta valtavia viikkotuntimääriä.
Kahdeksanlapsisen perheen äiti jäi vuosi sitten toiseksi nuorimmaisen lapsensa omaishoitajaksi. Yritys toimii kotoa käsin.
– 19-vuotias tyttömme on ollut keittiöhommissa yrityksessä. Ulkopuolisia työntekijöitä voi olla isoissa juhlissa parhaimmillaan kymmenen.
Annina Lohioja on iloinen, että tänä kesänä he pääsevät tekemään häitä.
Riikka Koskenranta
riikka.koskenranta@yrittajat.fi
Juttua muokattu 30.5.2017 klo 15.30: poistettu Facebook-ryhmään kirjoitettu kommentti.