YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Välimatkaa 100 kilometriä: Samat rajoitukset, tartunnoissa 665:n tapauksen ero – Ravintolayrittäjä ei sulata määräyksiä: “Tyhmää”
Kristiinankaupungissa ravintolaa pyörittävä Ismet ihmettelee, miksi kaupungissa sovelletaan samoja rajoituksia kuin Vaasassa.
Kristiinankaupungissa kolme vuotta ravintolayrittäjänä toiminut Ismet Dilveren on turhautunut. Merikadulla sijaitseva Ismon Pub on menettänyt jopa 90 prosenttia asiakkaistaan. Yrittäjä pitää merkittävimpänä syynä tiukkoja koronarajoituksia.
Rajoitukset kaivertavat Dilverenin mieltä myös siksi, että Kristiinankaupungissa sovelletaan samoja rajoituksia kun maakunnan koronapesäkkeessä Vaasassa. Välimatkaa kaupunkien välillä on 101 kilometriä.
– En ymmärrä, miksi Kristiinankaupungissa on samat rajoitukset, vaikka täällä on niin vähän tartuntoja.
THL:n Koronakartta-palvelu kertoo, että kaupungissa on havaittu 14 tartuntaa (tilanne 30. lokakuuta). Vaasassa tartuntoja on 679.
– Sama koskee muita maakuntia. Pirkanmaan seudulla Parkanossa ei ole todettu yhtäkään tartuntaa, mutta silti siellä sovelletaan samoja rajoituksia kuin Tampereella, Dilveren tietää.
– Mielestäni tämä on todella tyhmää.
”Voi olla, että menen konkurssiin”
Hallitus kertoi torstaina uusista rajoituksista ravintoloille. Ihmetystä herätti etenkin Pohjanmaata koskeva rajoitus, jonka mukaan ravintola on suljettava klo 23, mutta ovet saa avata uudelleen tunnin päästä, tosin ilman alkoholin myyntiä.
Dilveren ei käsitä, kuka haluaisi tulla ravintolaan puolilta öin juomaan kahvia.
– Jos illalla voi myydä pelkästään ruokaa ja kahvia, ei kukaan tule baariin. Baaria ei ole mitään järkeä pitää auki, jos ei saa myydä alkoholia.
Rajoitusten ohella Ismon Pubin asiakasmääriä on syönyt ihmisten varovaisuus. Dilveren on ollut lähellä luovuttamista.
– Talviaika tulee, jolloin ihmisiä on muutenkin vähemmän liikkeellä. Voi olla, että menen konkurssiin.
Äänensävy kiihtyy Dilverenin puolustaessa ravintola-alan toimenpiteitä. Hän on täsmälleen samoilla linjoilla Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtajan Timo Lapin kanssa. Lappi on kritisoinut voimakkaasti ravintoloiden syyllistämistä koronatartuntojen leviämisessä.
– Selvää on, että muutaman kaljan myynnillä en pysty pyörittämään kapakkaa. Tiloissa on kallis vuokra, kulut nousevat tuhansiin euroihin kuukaudessa.
Dilveren on tarjonnut ravintolassaan lounasta, mutta merkittävä osa asiakkaista on kaikonnut myös päivisin. Valtaosa yrityksen myynnistä on alkoholia. Mieleen palaavat vuoden parhaat kuukaudet.
– Kesä oli parempi. Aurinko paistoi ja turisteja oli.
”Ei ihmisiä voi pakottaa”
Dilveren on tehnyt kaikkensa. Käsidesiä on, turvaväleihin kannustetaan. Aina se ei kuitenkaan onnistu.
– Ei ihmisiä voi pakottaa toimimaan tietyllä tavalla. Viime viikon lauantaina baariin tuli yhdeksän hengen kaveriporukka puoli kymmeneltä. He tilasivat paljon ja halusivat istua baarissa. Ei siinä voi sanoa, että älkää menkö vierekkäin istumaan.
Vaikka yrityksen taloustilanne on huolestuttava, Dilveren aikoo vielä sinnitellä. Hän uskoo selviävänsä, jos saisi pitää asiakkaat ravintolassa yhteen asti.
– Klo 22 on aivan liian aikaisin. Kesällä se voisi ehkä toimia, mutta ei talvella. Talvella ihmiset eivät halua olla niin aikaisin liikkeellä.
Kuva: Ismet Dilverenin albumi
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi