YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

11.5.2020 klo 16:30
Uutinen

Valmistelussa olevalle yleistuelle kovia odotuksia – Tiketin Merimaa: ”Tapahtumateollisuus kärvistelee vuoteen 2023 asti”

Hallitus on luvannut tulla tällä viikolla ulos yrityksille suunnatun yleistuen kanssa. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan tuki rajattaisiin pk-yrityksille. Esimerkiksi tapahtuma-alalle korona on osunut rajusti. Tiketti Oy on menettänyt 95 prosenttia myynnistään.

Tukeen olisivat Ylen tietojen mukaan oikeutettuja yritykset, joiden liikevaihto on tippunut 25–30 prosentilla. Tämä tarkoittaisi, että joka neljäs tai viides yritys olisi oikeutettu hakemaan tukea, sillä lopuilla liikevaihto ei ole vähentynyt koronan takia näin paljon.

Suomen Yrittäjät esitti yleistukea jo kriisin alkumetreillä.

– Haemme hallinnollisesti yksinkertaista, nopeaa ja oikeudenmukaista tapaa jakaa yleistukea. Se pitää pystyä tekemään massa-ajona ja niin, että valtion valitsema maksukanava vaihtaa automaattisesti tarvittavat tiedot, esimerkiksi liikevaihdon tippumisesta. Vertailujankohdan kanssa pitää olla joustava, koska yritysten tilanteet vaihtelevat, määrittää Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen.

Kuismasen mukaan yleistukea olisi tarvittu heti kriisin alussa yritysten kiinteiden kulujen maksamiseen. Useissa Pohjoismaissa suoran tuen malli on ollut käytössä jo viikkoja.

Yrittäjä toivoo valtiolta yleistuen lisäksi määrittelyjä turvalliselle tapahtumalle

Tapahtumateollisuus on kärsinyt rajusti Suomessa maaliskuun puolivälissä voimaan astuneiden kokoontumis- ja muiden rajoitustoimenpiteiden myötä. Lipunvälityspalvelu Tiketin toimitusjohtaja Mirva Merimaa kertoo heidän myyntinsä tippuneen koronarajoitusten vuoksi 95 prosenttia.

– Budjetoidusta liikevaihdostamme lähtee yli puolet tänä vuonna. Pelkästään heinäkuun loppuun saakka perutut tapahtumat tekevät budjettiin tuon loven.

Mirva Merimaa on Tiketin pääomistaja. Hänen isänsä Juhani Merimaan osaomistama Helsingin Rock n Roll Oy omistaa Tikettiä ja pyörittää Tavastia klubia. Tiketillä on 35 työntekijää, joista suurin osa tekee nyt lyhennettyä työaikaa osalomautettuna.

Mirva Merimaa evästää päättäjiä tukimallissa.

– Yritystuessa pitäisi huomioida liikevaihdon lasku. Suhdelukuna käyttäisin viime vuoden vastaavaa aikaa, ja ihan uusille yrityksille toki pitäisi miettiä toinen mittari. Toivoisin tapahtumateollisuuden yrityksille palkkoihin tukea, että ne voisivat kutsua lomautetun henkilökuntansa takaisin töihin.

Vuonna 1975 toimintansa aloittanut Tiketti haki ja sai Business Finlandilta 100 000 euron avustuksen uutta projektia varten.

– Projekti tuo meille lisäkuluja. Voimme tämän avuin olla lomauttamatta pari ihmistä. Mutta varsinaista pelastusta tähän vuoteen sillä ei ole.

Tukea maksetaan ehkä 2–3 kuukautta – ”Tänä vuonna ei festivaaleja eikä jäähallikonsertteja nähdä”

– Tuen pitää olla riittävän suuri, jotta siitä on oikeasti apua. Vakuutusperiaate, eli jos liikevaihto tippunut paljon, myös tuki on suuri. Keston pitää olla vähintään kaksi kuukautta, Mika Kuismanen kertoo Yrittäjien tavoitteista.

Merimaa ei usko tänä vuonna nähtävän festivaaleja eikä jäähallikonsertteja. Hänen mukaansa ulkomaiset tähdet eivät tämä vuonna juuri kierrä maailmalla.

– Isoja tapahtumia tuskin järjestetään tänä vuonna, pienempiä alle 500 hengen tapahtumia saattaa tulla jo kesällä, mutta ne eivät vielä toimintaa pelasta. Tiketin liikevaihdosta normaalivuosina 40 prosenttia muodostuu kesäkuukausien aikana, mikä tarkoittaa suurimmaksi osaksi isoja festivaalitapahtumia.

Merimaan mukaan alan toipuminen kestää pitkään, jopa vuoteen 2023 asti.

– Normaalioloissa ollaan, kun rokotesuoja on laajasti olemassa. Toivoisin, että vuonna 2023 olisimme vuotta 2019 vastaavassa tilanteessa. Kuluttajien luottamuksen palauttaminen on tärkeää.

– Se, mitä tapahtumateollisuus tarvitsisi, on standardit turvalliselle tapahtumalle. Toivomme, että valtio määrittää tapahtumatuotannon turvalliset edellytykset.

Lue lisää: Tanskan tukea kiinteisiin kuluihin on kiitelty – Millaisia koronatukia naapurimailla on käytössään?

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi