YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saajat valittu – Näin palkitut reagoivat: “Kertakaikkisen upea tunnustus työstä ja riskinotosta”
Suomen Yrittäjät ja vakuutusyhtiö Fennia jakoivat perinteisen Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon By Pia’sille, Kuljetusliike Ville Silvastille, Picosunille ja Sinituotteelle.
Vakuutusyhtiö Fennia ja Suomen Yrittäjät luovuttivat Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot Suomen Yrittäjien liittokokouksen yhteydessä tänään.
Palkinnon voittivat hankolainen By Pia’s, Uuraisilta maailmalle lähtenyt Kuljetusliike Ville Silvasti, espoolainen Picosun ja hausjärveläinen Sinituote.
Perinteinen palkinto on jaettu vuodesta 1968 lähtien. Fennia ja Suomen Yrittäjät haluavat palkinnolla nostaa yrittäjien ja yrittäjyyden arvostusta Suomessa.
Pia Erlundin perustama By Pia’s suunnittele ja myy pellavavaatteita ja sisustusesineitä. Muotitalolla on neljä omaa rekisteröityä tavaramerkkiä, joiden konseptinimi on BYPIAS. Yrityksellä on kymmenen liikettä Suomessa ja yksi Norjassa.
– Koen, että palkinto on tunnustus koko suomalaiselle muotialalle. Alalle, joka tarvitsee kipeästi positiivista esilletuontia, Erlund sanoo.
– Tämä on ihan yllätyksellistä, koska ala ei nauti Suomessa kovin suurta arvostusta.
Erlund on ollut muotialalla kahdeksan vuotta. Hänellä ei ole alan koulutusta eikä aikaisempaa kokemusta. Ennen nykyistä yritystään Erlund toimi toistakymmentä vuotta kampaamoyrittäjänä. Viimeisen viiden vuoden aikana yrityksen liikevaihto ja tulos ovat miltei kolminkertaistuneet.
– Olemme onnistuneet tuotantoketjusta lähtien kehittämään oma tyyli tehdä asioita eri tavalla kuin muut. Olemme osanneet vastata maalaisjärjellä tämän hetken vallitsevaan maailmantilanteeseen. Omintakeisuus on ollut yksi valtti. Pitää luoda jotain omaa, jotta yrityksestä tulee se musta hevonen, joka laukkaa lujempaa kuin muut.
Haastavan koronavuoden suurimpana onnistumisena Erlund pitää uuden liikkeen avaamista joulukuussa.
– Tämä vuosi on ollut tekemisen vuosi. On pitänyt ottaa astetta rohkeammat tavoitteet.
By Pia’s Oy
Perustettu: 2012
Perustaja: Pia Erlund
Toimitusjohtaja: Marjaana Järvinen
Kotipaikka: Hanko
Työntekijöitä: 45
Liikevaihto: 9,26 miljoonaa euroa (2019)
Liikevoitto: 1,8 miljoonaa euroa (2019)
”Jos on yrittäjä, on parempi olla myös omistaja”
Yrittäjäpalkinnon pokannut nanoteknologiayritys Picosun oy valmistaa suomalaiseen keksintöön pohjautuvia atomikerroskasvatus- eli ALD-laitteita. ALD-teknologia mahdollistaa esimerkiksi älypuhelimien ja tietokoneiden tehokkaan toiminnan sekä kirkkaat ja tarkat näytöt.
Sven Lindfors oli alusta saakka suunnitellut ALD-reaktoreita tekniikan tohtorin Tuomo Suntolan kanssa. Lindfors ja Kustaa Poutiainen herättivät henkiin Lindforsin pöytälaatikkoyrityksen Picosunin, ja Poutiainen rahoitti ja lähti vetämään yritystä.
– Otan palkinnon vastaan iloisena. On kiva, että yrittäjät antavat tällaisen palkinnon, koska koen olevani yrittäjä lapsesta lähtien. Isäni oli yhteiskoulun rehtori ja matematiikan opettaja, joka perusti kotipaikkakunnalleen oman lehden. Olin nuorena mukana lehdessä myymässä tilauksia ja ilmoituksia. Se opetti paljon yrittäjyydestä. Minua kuitenkin harmitti, että isä otti kaiken riskin mutta antoi omistuksen pois. Opin, että jos on yrittäjä, on parempi olla myös omistaja, Poutiainen sanoo.
Picosun Oy on Poutiaisen perheyrityksen Stephen Industries Oy:n tytäryritys, joka perustettiin vuonna 2004.
– Yrittäjälle kaikki kaikessa on yritys. Yrittäjä venyy ja joustaa niin omissa työajoissa kuin omassa palkassaan ja eduissaan, jotta yritys pärjäisi.
Korona-aika ei ole iskenyt pahimmalla mahdollisella tavalla Picosuniin, mutta iski kuitenkin.
– Meillä on ollut sikäli erikoinen tilanne, että korona on vain pienentänyt kasvua. Silti kasvu on ollut voimakasta. Tänä vuonna pääsemme 50 prosentin kasvuun.
Picosun Oy
Perustettu: 1996, toiminta alkoi 2004
Perustajat: Sven Lindfors ja Kustaa Poutiainen
Toimitusjohtaja: Jussi Rautee
Kotipaikka: Espoo
Työntekijöitä: 130
Liikevaihto: 41 miljoonaa euroa (2020)
Liikevoitto: 0,5 miljoonaa euroa (2020)
”Kiva huomata omien töiden tulokset”
Yrittäjäpalkittu Kuljetusliike Ville Silvasti Oy tarjoaa vaativien kuljetusten koko logistiikan avaimet käteen -palveluna. Muun muassa tuulivoimaloiden osia kuljettavan yrityksen toimialueena on koko Eurooppa ja Venäjä.
Ville Silvasti seurasi jo lapsena Jukka-isän erikoiskuljetuksia tehneen yrityksen toimintaa. Vuonna 2002 hän perusti oman saman alan yrityksen. Isän muualle myyty yhtiö palasi yrityskaupassa osaksi Kuljetusliike Ville Silvastia vuonna 2015. Yrityksellä on toimipisteitä ja tytäryrityksiä Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Saksassa, Puolassa ja Venäjällä.
– Uskon, että palkinnon myöntämisessä on otettu huomioon muutakin kuin yrityksen kasvu. Kuten se, että olemme valinneet alusta pitäen fiksun toimialan ja uskoneet siihen jo pidemmän aikaa. Moni muu ei ole uskonut. Tällaisena aikana, kun moni muu ala näyttää epävarmalta, tämä ala näyttää positiiviselta, Silvasti sanoo ja viittaa uusiutuvien energiamuotojen kysynnän kasvuun.
– Olemme tämän alan pioneereja.
Erityisen onnistuneena Silvasti pitää tanskalaisen kilpailijan ostoa kolme vuotta sitten. Sen jälkeen yrityksen liikevaihto on tuplaantunut.
– Yrittäminen on elämäntapa. Kun tässä on touhunnut kohta 20 vuotta, on kiva, että nyt on alkanut huomaamaan omien töiden tuloksia.
Kuljetusliike Ville Silvasti Oy
Perustettu: 2002
Perustaja ja toimitusjohtaja: Ville Silvasti
Kotipaikka: Uurainen
Työntekijöitä: 160
Liikevaihto: 79 miljoonaa euroa (2019)
Liikevoitto: 3,3 miljoonaa euroa (2019)
”Nyt voi olla hyvä hetki kokeilla jotain uutta”
Kun Ilkka Brotherus vuonna 1988 osti 1940-luvulla toimintansa aloittaneen Sinituotteen, valmiina oli kaksi vanhaa muovikonetta, muutama työkalu ja neljä työntekijää.
Tuoteinnovaatioiden ja yritysostojen ansiosta Sinituote on nyt Pohjoismaiden johtava siivousvälineiden, vaatehuollon ja autotarvikkeiden konserni. Emoyhtiö Sinituote Oy:n lisäksi SINI-konserniin kuuluvat tytäryhtiöt Lundia Oy, Rörets Industrier Ab, VS-harja Oy ja Junttan Oy.
Kodin tuotteiden pitkäikäisyyttä yrityksessä vaalitaan jo toisessa sukupolvessa. Ilkan tytär Johanna Hamro-Drotz nimitettiin toimitusjohtajaksi vuonna 2018.
– Uskon, että palkinnon myöntämisen taustalla on yli kolme vuosikymmenentä kestänyt kannattava liiketoiminta, joka pohjautuu teolliseen valmistukseen Suomessa. Kokemäellä valmistetaan edelleen 80 prosenttia tuotteistamme.
Korona-aika on näkynyt myönteisesti yrityksen myynnissä.
– Korona on lisännyt myyntiä. Ihmiset ovat olleet paljon kotona. Hygieniaan ja siivoamiseen on viruksen takia enemmän painetta. Kasvua on tänä vuonna kymmenisen prosenttia.
Hamro-Drotzin mukaan kasvu on peräisin pitkälti siitä, että Sinituote on onnistunut tuomaan tarpeellisia tuotteita markkinoille oikeaan aikaan. Tänä vuonna erityisen hyvin ovat menneet kaupaksi kertakäyttöiset siivousliinat.
– Yrittäjäpalkinto on kertakaikkisen upea tunnustus työstä, vastuunkannosta ja riskinotosta, jota yrittäjä selässään kantaa. Samalla se on viesti muille siitä yrittäjille, että tällä hetkellä melkein kaikilla aloilla on paljon murroksia. Jos onnistuu näkemään mahdollisuuksia eikä näe kaikkea pelkkänä uhkana, nyt voi olla tosi hyvä hetki kokeilla jotain uutta tai mennä uudelle markkinalle.
Sinituote Oy
Perustettu: 1988, yrityksen juuret 1940-luvulla.
Perustaja: Ilkka Brotherus
Toimitusjohtaja: Johanna Hamro-Drotz
Kotipaikka: Hausjärvi
Toimipaikka: tehdas Kokemäellä, pääkonttori Hausjärvellä.
Työntekijöitä: 113
Liikevaihto: 26 miljoonaa euroa (2019)
Liikevoitto: 4 miljoonaa euroa (2019)
Kuvat: Tero Takalo-Eskola / Numi Nummelin
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi