YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
”Vanhoissa palikoissa on sielu” – tällainen on 15-vuotiaan Velmerin Lego-museo
Velmeri Männikön perustama Lego-museo etsii parhaillaan isompia tiloja, koska kaikki esineet eivät enää mahdu hyllyihin.
Legot ovat 15-vuotiaalle Velmeri Männikölle sydämen asia.
Siitä kertoo tapa, jolla nuorukainen puhuu harrastuksestaan sekä se, että Kyröstä löytyy Männikön perustama, Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen Lego-museo Vanha-Palikka. Männikkö on 4H-yrittäjä.
Viime vuonna avautunut museo keräsi kesällä runsaasti kävijöitä. Parhaimpina päivinä 70 ihmistä tutustui museoon kahden tunnin aikana. Männikkö kertoo kävijöille historiatietoja Legoista ja tarinoita mallien takaa.
Museo toimii vanhan kansakoulun luokkatilassa. Tällä hetkellä Männikkö etsii isompaa tilaa, koska kaikille Lego-seteille ei ole tilaa hyllyissä. Museoon on koottu yli 200 erilaista settiä, mutta se on pieni osa Männikön noin 1500 setin keräilykokoelmasta.
Näyttelytilan lisäksi museossa on rakentelupöytä ja pieni kirpputoriosio, josta voi ostaa Legoja mukaan. Männikkö on useimmiten itse paikalla museossa.
– Keräilyni kohdistuu pääasiassa vanhoihin setteihin. Vanhin on 60-luvulta, mutta välillä keräilen myös ihan uusia settejä, yrittäjä kertoo.
Moni lapsena Legoja koonnut ei luultavasti tiedä, että 60-luvulla mallit koostuivat selluloosasta tehdyistä malleista, joista kaikki eivät olleet edes koottavia.
– Vanhoissa seteissä on muun muassa autoja, jotka eivät edes näytä Legoilta. Siihen aikaan oli myös yhteen liitettäviä palikoita, mutta ne olivat enemmänkin rakennuksia, Männikkö selvittää.
Kaksi ehdotonta suosikkia
Legoja hän etsii kirpputoreilta ja netin syövereistä. Harrastuksessa kiehtoo se, että jokainen malli on erilainen.
– Etenkin vanhoissa seteissä löytyy sielu, joka puuttuu uudemmista. Ehdottomat suosikkini ovat Galaxy Explorer vuodelta 1978 ja Black Seas Barracuda vuodelta 1989.
Kyseiset avaruusaluksen ja merirosvolaivan mallikappaleet löytyvät myös museosta.
Männikkö on leikkinyt Legoilla lähes koko ikänsä. Muutama vuosi sitten leikkiminen vaihtui keräilyharrastukseksi, joka alkoi isoveljen kokoelmista.
Hänellä on selvä tavoite keräilijänä.
– Tarkoitus on kerätä kaikki setit, jotka on julkaistu 1970- ja 2000-lukujen välillä. Tästä puuttuu vielä noin 700 settiä. Olen listannut jokaisen puuttuvan. On mahdollista kerätä kaikki, mutta sadan puuttuvan kohdalla alkaa käydä vaikeammaksi.
Unelmana päästä Legolle töihin
Männikkö markkinoi museotaan Facebookissa ja nettisivuillaan. Lähiaikojen suunnitelmissa on Instagram-profiilin perustaminen. Hän uskoo, että museon kasvaessa mielenkiintoa sitä kohtaan voi tulla myös Legojen kotimaasta Tanskasta.
Tähän liittyy myös Männikön tulevaisuuden haave.
– Veikkaan, että yrittäjyys jää sivutoimiseksi. Tarkoituksenani on pyrkiä joskus vielä Legolle töihin Tanskaan. Olisi suurin unelmani päästä töihin historiapuolelle, esimerkiksi museonhoitajaksi.
Kampanja lupaa työllistää 250 nuorta
Suomen 4H-liitto käynnistää Kesätyön metsästys -kampanjan, johon kuuluvat olennaisena osana 4H-yhdistysten järjestämät 4H Cafe -tapahtumat. Tapahtumat on suunnattu 15–17 -vuotiaille nuorille, joilla ei ole vielä kesätyöpaikkaa.
Tapahtumia järjestetään touko-kesäkuun aikana yli 50 ympäri Suomea. 4H Cafe -tapahtumissa nuorille välitetään tietoa paikallisista kesätyömahdollisuuksista ja autetaan heitä hyödyntämään vahvuuksiaan kesätyön hankinnassa. Lisätietoa kampanjasta löytyy täältä. 4H lupaa työllistää kampanjan aikana 250 nuorta.
Kuva: Velmeri Männikön albumi
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi