28.6.2021 klo 12:02
Uutinen

Vantaalaisäiti vastasi kaupungin ilmoitukseen ja työllistää nyt lähes 20 nuorta

Suomen Yrittäjien asiantuntijan mukaan kesätöitä voi hyvinkin löytyä edelleen, sillä työtilanne on parantunut.

Vantaan Sanomat kertoi maaliskuussa, että muun muassa Kivistön ja Keimolan kaupunginosiin toivotaan kesäkioskia. Kaupunki tarjosi jäätelömyyntipaikkoja viidestä eri kohteesta. Kioskien pidosta järjestettiin tarjouskilpailu.

Vantaalainen Katja Suonperä tarttui mahdollisuuteen, osallistui tarjouskilpailuun ja voitti kioskipaikan Kivistöstä.

Vantaan Sanomat ja Iltalehti uutisoivat äskettäin Suonperän työllistävän nyt oman poikansa lisäksi lähes 20 vantaalaisnuorta. Hän huolestui alkuvuodesta, kun näytti siltä, että nuorten on varsin vaikea työllistyä tulevana kesänä.

– Ajattelin, että eihän tämä ole tottakaan, että nykyään nuoret eivät meinaa löytää töitä. Eiväthän he ikinä voi oppia, jos he eivät pääse harjoittelemaankaan, Suonperä kertoo Iltalehdelle.

Kivistön kioski avautui huhtikuussa. Toinen Suonperän pojista työskentelee kioskissa, toinen ehti varmistaa kesätyöpaikan muualta ennen kuin kilpailutus ratkesi. Kioski työllistää lisäksi poikien ystäviä, kummitytön ja tuttujen perheiden lapsia.

– Kun sana kiiri ja Kivistössä huomattiin, että kiska aukesi, tuli sinne kyselijöitä enemmän. Lisäksi olin yhteydessä lähialueiden kouluihin ja laitoin Vantaan kesäsetelisivuille ilmoituksen, yrittäjä jatkaa haastattelussa.

Talousalalla työskentelevä Suonperä on löytänyt aikaa myös kioskin pyörittämiseen. Vapaa-ajan ongelmia ei ole kuitenkaan ollut.

Vantaan kaupunki on antanut Suonperälle mahdollisuuden pyörittää kioskia myös ensi kesänä. Iltalehden mukaan jatkoa seuraa suurella todennäköisyydellä. Hän kertoo kokevansa tärkeäksi kesätyömahdollisuuksien tarjoamisen etenkin alle 18-vuotiaille nuorille.

Aktiivisuus kannattaa edelleen

Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen muistuttaa, että kesätyötilanne on parantunut. Töitä voi löytyä edelleen, kunhan jaksaa kysellä.

– Koronatilanne, erilaiset rajoitustoimet sekä niiden tuomat haasteet vaikuttavat osaltaan kesätöiden tarjontaan myös tänä kesänä. Huhtikuussa toteutetun yrittäjägallupin mukaan kesätöitä on kuitenkin tarjolla selvästi enemmän kuin viime vuonna ja jos vielä ei ole töitä löytynyt, niin kannattaa kuitenkin edelleen olla aktiivinen ja kysellä yrityksistä mahdollisuuksia kesätöihin.

Rytkösen mukaan kesätyöntekijän palkkaaminen voi olla yritykselle varsin kannattava päätös.

– Jos se vain suinkin on yrityksen tilanne huomioiden mahdollista, kannustamme yrityksiä tarjoamaan kesätöitä, vaikka lyhyeksikin ajaksi. Siitä on hyötyä sekä yritykselle että tietysti nuorelle, joka saa kesätyön kautta mielekästä työkokemusta.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi