YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

27.11.2019 klo 13:51
Uutinen

Vapaa-ajan asuminen Etelä-Savon voimavarana

Vapaa-ajan asumisen ansiosta Etelä-Savo on väestötilastoa suurempi maakunta. Vuodenvaihteen pikkuhiljaa pienenevä tilastoväkiluku (31.12.2018: 144 615 asukasta) jättää huomiotta kausiväestön, jonka arvioidaan olevan jopa yli kaksinkertainen. Suurimman osan kausiväestöstä muodostavat mökkeilijät, jotka tuovat merkittävän lisän maakunnan elinvoimaan.

Suomen toiseksi suurimmassa mökkimaakunnassa vapaa-ajan asumisen mittaluokka näkyy ja kuuluu. Lähes 50 000 mökin omistajat ja muut käyttäjät täyttävät kylät ja raitit etenkin kesäaikaan. Eteläsavolaisilla mökeillä vietetään vuosittain keskimäärin 93 vuorokautta – siis noin kolme kuukautta. Ja siitä ajasta 57 % kesällä – eli lähes puolet muulloin kuin kesäaikaan. Ei siis ihme, että mökkeily tuottaa maakuntaan aluetaloudellisena vaikutuksena vuosittain 157 miljoonaa euroa ja noin 310 henkilötyövuotta (Ruralia-instituutti 2018). Väestötappiomaakunnassa vakituisen väestön ostovoimaa täydentää vapaa-ajan asutuksen tuoma elinvoima.

Vapaa-ajan asumisen vaikutus on laajamittaisempi kuin viitostien sunnuntai-iltaisina ruuhkina tai kyläkaupan heinäkuisena ennätysvilskeenä näyttäytyvä, ihmisten kausittaiseen liikkumiseen liittyvä ilmiö. Se on keskeinen maakunnan palvelurakenteen, infrastruktuurin ja kehityksen ylläpitäjä. Lisäksi mökkikuntansa elämään aktiivisesti osallistuva ja osaamisensa käyttöön antava vapaa-ajanasukas tuo mukanaan myös arvokasta sosiaalista pääomaa ja henkistä resurssia.

Maakunnan vetovoimaa mökkeilyseutuna voidaan vahvistaa ja lisätä vapaa-ajan asumiseen liittyvien palvelujen tarjontaa kehittämällä. Sillä, että sellaisia palveluita ylipäätään on tarjolla ja että vapaa-ajanasukkaat nähdään asiakasryhmänä, joka kannattaa erityisesti huomioida, on iso merkitys. Vapaa-ajanasukkaiden tarvitsemien palvelujen hyvä saavutettavuus, näkyvyys ja ennen kaikkea laatu luovat kuvaa alueesta, jossa osa-aikaistenkin asukkaiden palvelutarpeisiin halutaan vastata. Tällä tavoin laadukas mökkiseutu pärjää kilpailussa vetovoimaisuudesta muiden alueiden kanssa.

Meille eteläsavolaisille tästä avautuu mahdollisuuksia yrittäjyyteen ja elinkeinoon.

Tuula Pihkala, projektipäällikkö, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy
Etelä-Savo monipaikkaisen asumisen edelläkävijäksi 2019–2021 -hankeHanketta rahoittaa Etelä-Savon maakuntaliitto Euroopan aluekehitysrahastosta, ja hankkeen kesto on 1.9.2019–31.12.2021.https://laiturilla.fi/