YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Varainsiirtoveron aleneminen hyödyttämään Loviisaan muuttoa?
Uusimmassa kolumnissa Loviisan Yrittäjien hallituksen jäsen Nina Ek pureutuu hallituksen kaavaileman varainsiirtoveron vaikutuksiin.
Hallitus on esittänyt kiinteistöjen varainsiirtoveron laskemista nykyisestä neljästä kolmeen prosenttiin. Asunto-osake- ja kiinteistöyhtiöiden osakkeiden varainsiirtoveroprosentti laskisi 1,5 prosenttiin nykyisestä kahdesta. Uudistusten tavoitteena on parantaa asuntomarkkinoiden toimivuutta ja helpottaa rakennusalan heikentynyttä suhdannetilannetta. Uudistusta on odotettu pitkään ja sitä kiitellään monelta taholta. Jatkossa esimerkiksi 200 000 euron omakotikaupassa ostajan on maksettava verottajalle enää 6 000 euroa aiemman 8000 euron sijaan. Voiko muutaman tonnin vero olla oikeasti ratkaiseva tekijä satojen tuhansien eurojen asuntokaupoilla? Tutkimusten mukaan voi.
Varainsiirtoveron laskun vastineeksi hallitus esittää ensiasunnon ostajan varainsiirtoverovapauden poistamista. Ensiasunnon voi ostaa verovapaasti vielä tämän vuoden aikana. Tämä osa ehdotetusta uudistuksesta saa luonnollisesti eniten kritiikkiä.
Finanssialan mukaan varainsiirtoverolla on ollut kotitalouksien muuttamista jarruttava vaikutus. Tämä on haitannut työllisyyden ja talouden kasvua. Nyt suunniteltu varainsiirtoveron laskeminen on arvioitu piristävän asuntokauppaa.
Asuntokaupan liikkeelle saaminen auttanee myös työvoiman liikkeelle saamiseen eli muutetaan herkemmin paremman ympäristön perään, isomman asunnon perään, työn perään. Etätyön koko ajan yleistyessä asuinpaikkaa valitaan myös muiden kriteerien kuin sen perusteella, miten lähellä työpaikka sijaitsee.
Tilastojen mukaan edellisen veronkorotuksen jälkeen muutettiin entistä vähemmän. Taloustieteilijöiden mukaan on todennäköistä, että nyt nähtävä varainsiirtoveron lasku tulee puolestaan lisäämään muuttoalttiutta.
Voisiko Loviisa hyötyä veromuutoksesta?
Loviisassa on huomattavasti edullisemmat asunnot kuin useimmissa kaupungeissa Uudellamaalla ja muissa kasvukeskuksissa. Täällä on kauniit puistot, metsää ja meren läheisyys. Loviisassa on myös kiitettävästi eri alojen yhdistyksiä ja muita vapaaehtoistoimijoita, jotka rikastuttavat monen asukkaan, varsinkin senioreitten, elämää. Kruununprinsessa Victoria totesi ”miten suloinen kaupunki” vieraillessaan Loviisassa syyskuussa!
Pääkaupunkiseudulla asuva tyttäreni kävi viikonloppuna ja totesi että wow, Kuningattarenranta näyttää samalta kun Espoon Westend mereltä katsottuna – voiko sinne vielä rakentaa? Tästä kaikesta huolimatta liian moni potentiaalinen muuttaja tietää edelleen Loviisasta vain sen, että täällä on ydinvoimala tai ei tiedä Loviisasta mitään. Tarvitaankin lisää satsausta kulttuuri-, nuoriso-, kirjasto- ja liikuntapalveluihin sekä hyvin suunniteltua infraa kuten uimahalli, skeittipuisto, koirapuisto, yritystontteja. Tarvitaan myös toisen asteen koulutusmahdollisuuksia lisää. Tämä kaikki vaatii rahaa ja mutta myös hyvää yhteistyötä kaupungin johdon, työntekijöiden ja virkamiesten kesken sekä asukkaiden, yrittäjien ja kolmannen sektorin välillä.
Loviisassa on tällä hetkellä myynnissä toistasataa asuntoa, työpaikkoja on puolestaan auki 90. Eniten töitä tarjolla on hoiva- ja palvelualoilla. Olisi hienoa, jos nämä työpaikat ja asunnot kohtaisivat. Kaupunkimme saisi uusia asukkaita ja asunnonomistajia, veronmaksajia.
Loviisa on tänä vuonna laitettu isosti kartalle. Asuntomessut ja Vickanin vierailu, Loviisan 2 x ”15 minutes of fame” pitää viimeistään nyt kapitalisoida, muuttaa pääomaksi, jotta kaupunkimme voi kukoistaa, kasvaa ja aidosti kosiskella uusia asukkaita. Vain siten kaupunki voi tarjota parempia palveluita sekä nykyisille että tuleville asukkaille.
Voidaanko jopa ajatella, että suunniteltu varainsiirtoverouudistus tulee Loviisan kannalta hyvään aikaan ja voisi osaltaan edesauttaa tänne muuttoa? Asuntomessuja varten tehdyt markkinointiponnistukset ja siitä saatu näkyvyys pitää nyt hyödyntää, kehittää ja saattaa seuraavalle tasolle.
Nina Ek
Loviisan Yrittäjien hallituksen jäsen