Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Toni Forsblom.
4.9.2024 klo 12:49
Uutinen

Varha ostaa oman alueen yrityksiltä verrattain vähän – ”Julkinen raha pyörii ympyrää”

Varha ei pärjää ilman ostopalveluja. Hankintoja on tehostettava ja pk-yritykset on otettava niihin aidosti mukaan.  

Varsinais-Suomen alueen julkisten, ostolaskutietonsa julkaisseiden toimijoiden ostot vuonna 2023 olivat yhteensä noin 2,3 miljardia euroa. Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varha on Varsinais-Suomen suurin julkinen ostaja. Se ostaa yhteensä yli puolet Varsinais-Suomen alueen julkisista ostoista. Koko Suomen alueellakin se on jättimäinen hankkija, yksi suurimmista. 

Varha osti viime vuonna yhteensä reilulla miljardilla eurolla tavaroita ja palveluja. Tiedot käyvät ilmi Varhan vuoden 2023 ostolaskutiedoista, joihin voi tutustua handata.fi-palvelussa. Varhan ostoista 770 miljoonaa euroa oli palvelu- ja 230 miljoonaa euroa tavaraostoja. Noin 38 prosentti Varhan kokonaisostoista hankittiin varsinaissuomalaisilta toimijoilta.

– Varhan tulisi hankkia tavaroita ja palveluja nykyistä enemmän omalta alueeltaan. Sillä on merkittävä asema alueemme elinvoiman tukemisessa, Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Toni Forsblom sanoo. 

Kaikista toimittajista 1870 kappaletta alitti vuonna 2023 10 000 euron ostovolyymin, eli ostot kuukausitasolla näiltä pientoimittajilta lasketaan sadoissa euroissa. Toisaalta yli miljoonan euron toimittajia oli 51 ja vuosiostot niiltä olivat keskimäärin lähes kolme miljoona euroa, eli satojatuhansia euroja kuukaudessa.

– Varhan hankintojen volyymit ovat massiivisia. On selvää, että kun taloustilanne on heikko, ostoista voidaan löytää merkittäviä säästöjä. Yksityisiltä ostettuja tuotteita ja palveluja on elinvoiman kannalta ollut viime vuonna kuitenkin verrattain minimaalisen vähän. Kun Varha ostaa eniten muilta julkisilta toimijoilta sekä julkisomisteisilta inhouse-yhtiöiltä, julkinen raha pyörii ympyrää, Forsblom katsoo.

Forsblom on myös Varhan hallituksen jäsen. Hänen mukaansa alkuvuonna laaditussa Varhan hankintapoliittisessa linjapaperissa on paljon hyviä tavoitteita, jotka tulisi pikimmiten ottaa käyttöön ja ajaa organisaatiokulttuuriin, jotta pk-yritykset pääsevät aidosti mukaan Varhan kumppaneiksi. Varhan alijäämän ennustetaan olevan tänä vuonna 160 miljoonaa euroa.

– Joiltain poliitikoilta on jopa kuulunut vaatimuksia lakkauttaa vaikeassa taloustilanteessa ostopalvelut kokonaan. Tässä ei ole järkeä, sillä Varha ei suoriudu tehtävistään ilman ostopalveluja. On kuitenkin selvää, että hankinnoista ja ostoista löytyy tehostettavaa, kun ne tehdään fiksusti. Varha on linjannut, että pk-yritykset halutaan pitää mukana. Tämän on näyttävä myös arjen tekemisessä ja viestinnässä, Forsblom katsoo.  

Suurin toimittaja Varhan vuoden 2023 ostolaskutiedoissa on 2M-IT Oy, jolta Varha on ostanut lähes 56 miljoonalla eurolla. Kyseessä on julkisomisteinen in-house-yhtiö, joka tuottaa muun muassa asiakastietojärjestelmiä. Kakkospaikalla on Tamro Oy, joka tekee muun muassa lääke- ja terveystuotejakelua. Top 5:ssä ovat lisäksi julkisomisteinen ruokapalveluja tuottava Arkea Oy sekä isot alan yritykset Attendo ja Esperi Care. Yhteensä toimittajia on yli 5500. Mukana on myös pk-yrityksiä, mutta volyymit ovat pieniä.

Forsblom alleviivaa, että Varha tarvitsee esimerkiksi kiinteistöhuolto- ja kuljetuspalveluja sekä puhtaanapitoa, laitteistoa ja apuvälineitä.

–  Näissä on hyödynnettävä nykyistä enemmän pieniä ja keskisuuria yrityksiä – erityisesti omalta alueeltamme. Tämä onnistuu hankkimalla toiminnan tukipalvelut avoimesti markkinoilta. Varhan on suosittava avointa kilpailutusta ja vältettävä inhouse-hankintoja. Inhouse-hankinnat tulee perustaa vertailukelpoiselle kustannustenvertailulle. Kukaan ei tiedä, kuinka paljon julkisten inhouse-yhtiöiden tuotteissa ja palveluissa on ylimääräisiä katteita. Ovatko esimeriksi inhouse-yhtiöltä ostetut palvelut aina kustannustehokkaimpia, Forsblom kysyy.

Esimerkiksi Turun kaupungin kuusi tytär- ja osakkuusyhtiötä kertoivat elokuussa vaihtavansa it-palveluidensa toimittajan yksityiseen, koska julkisomisteisen ison Kuntien Tieran käyttö ei ole ollut kustannustehokasta. Kuntien Tiera on noin 400 kunnan ja hyvinvointialueiden omistama ict- ja digipalveluyhtiö.

Varha teki viime vuonna toimialoista eniten ostoja ikääntyneiden palveluasumisessa, yhteensä 101 miljoonalla eurolla. Eri toimittajia oli 44. Julkisen yleishallinnon ostoihin kului viime vuonna 86 miljoonaa euroa (toimittajia 72). Esimerkiksi työvoiman vuokraukseen kului 31 miljoonaa euroa – eri toimittajia oli 16.  

Suvi Uusitalo-Sirén