Teresa Coll Oliveras ja Jasmin Fagerlund kokevat molemmat olevansa kutsumusammatissaan. Kuva: Inkeri Sundberg
18.8.2023 klo 14:31
Uutinen

Vehmaalainen yksityinen ryhmis tarjoaa lapsille rakkautta kahden kulttuurin eväin – ”Paikka, jollaisesta olen aina haaveillut”

Vehmaalainen Mimosa-ryhmis on yrittäjä Teresa Coll Oliveraksen unelma, joka kävi toteen.

Rakkaus, vapaus ja turvallisuus. Näillä kolmella sanalla Teresa Coll Oliveras kuvailee vielä kohtuullisen tuoreen yrityksensä, Mimosa Ryhmis Oy:n ydintä. Kun astuu Mimosa Ryhmiksen tiloihin Vehmaan keskustassa, voi ymmärtää helposti, miksi päiväkodin hoitopaikat täyttyivät välittömästi yrityksen aloittaessaan toimintansa. Tilat ovat kauniit, mutta käytännölliset. Kaikkialla on nähtävissä, että viihtyvyys ja turvallisuus ovat olleet tilojen suunnittelun keskiössä.

Viihtyisiä tilojakin tärkeämpää on kuitenkin tunnelma, jota päiväkodin aikuiset, lapsista huolehtivat ja heitä kasvattavat ihmiset välittävät. Coll Oliveras on kutsumusammatissaan, sen voi aistia jo ensitapaamisella.

– Haluamme tarjota lapsille rakkautta. Äitienpäivänä sain eräältä lapsen äidiltä viestin, jossa hän kiitti siitä, että olen hänen lapsensa hoitoäiti. Se tuntui todella hyvältä, sillä haluan kaikkien tietävän, kuinka tärkeitä hoitamamme lapset ovat meille.

18-vuotiaasta lähtien päiväkodissa työskennellyt Coll Oliveras on opiskellut espanjalaisessa yliopistossa varhaiskasvatuksen ja esikoulun opettajaksi. Alun perin Kataloniassa syntynyt ja 8 vuotta sitten Suomeen muuttanut Teresa Coll Oliveras, on työuransa aikana ehtinyt työskennellä niin suomalaisessa kuin katalonialaisessa päiväkodissa. Kaksi kulttuuria yhdistyvät myös Mimosan toiminnassa.

– Pyrimme tuomaan katalonialaisia perinteitä osaksi toimintaa muun muassa leikkien ja laulujen sekä esimerkiksi ruokakulttuurin muodossa.

Unelmasta liiketoimintasuunnitelmaksi

Ajatus omasta yrityksestä ja yksityisestä päiväkodista alkoi pyöriä Coll Oliverasin mielessä oman lapsen syntymän jälkeen.

– Minulle tuli tunne, etten halua viedä omaa lastani muualle hoitoon ja sen jälkeen mennä hoitamaan muiden ihmisten lapsia.

Aluksi Teresa työskenteli perhepäivähoitajana, samalla hoitaen omaa lastaan kotona. Tämä ei kuitenkaan tuntunut pidemmän päälle oikealta ratkaisulta, vaan Coll Oliveras kaipasi toisen aikuisen seuraa ja työkaveria jakamaan työn parhaat sekä hankalammat hetket. Syntyi ajatus omasta päiväkodista, jonka pian Coll Oliveras kirjoitti konkreettiseksi liiketoimintasuunnitelmaksi.

Aivan heti suunnitelma ei saanut tuulta purjeisiin ja liiketoimintasuunnitelma jäi paikallisen elinkeinotoimiston pöytälaatikkoon. Yhtenä päivänä Coll Oliveras sai puhelun Ukipoliksen Esa Kerkolalta. Hän kehui suunnitelmaa loistavaksi ja tiedusteli, mitä hyvä idea teki nukkumassa arkistojen kätköissä. Sen jälkeen asiat liikkuivat nopeasti eteenpäin.

– Kerroin suunnitelmista ja unelmistani Vehmaan kunnan Facebook-ryhmässä, jossa tiedustelin, olisiko joku vanhemmista kiinnostunut tuomaan lapsensa meille hoidettavaksi. Hyvin pian ilmoituksen jälkeen saimme täytettyä kaikki lapsipaikat päiväkodissamme, Teresa sanoo.

Ensin Coll Oliveras yritti houkutella vanhoja työkavereitaan aikaisemmista työpaikoista mukaan. Pian suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, kun Teresa ystävystyi Jasmin Fagerlundin kanssa lasten muskarissa. Fagerlundin luontainen lahjakkuus lasten kanssa sai Coll Oliveraksen nopeasti vakuuttumaan siitä, että tämä olisi erinomainen työpari uuden päiväkodin pyörittämiseen.

Lyhyen harkinnan jälkeen Fagerlund oli täysillä mukana Mimosan suunnitelmissa ja tulevaisuudessa.

– Jasmin on täydellinen työkaveri. Hänellä on mahtava mielikuvitus ja hyviä ideoita. Yhdessä olemme tehneet Mimosasta paikan, jollaisesta olen aina haaveillut, yrittäjä toteaa.

Jäseneksi kirjanpitäjän suosituksesta

Yrittäjien jäseneksi Coll Oliveras liittyi hyvin pian yritystoiminnan perustamisen jälkeen, kun kirjanpitäjä asiaa vahvasti suositteli.

– En aluksi ymmärtänyt, että minun olisi järkevää liittyä mukaan, sillä miellän tämä olevan

ennen kaikkea hoitopaikka, ei bisnes.

Jäsenyyden arvo tulee esiin erityisesti ongelmatilanteissa, joilta tuore päiväkotiyrittäjä ei ole välttynyt. Pian yrityksen perustamisen jälkeen Coll Oliveras sai useita huijauspuheluita, joiden tarkoituksena oli saada yrittäjä maksamaan muka puhelimessa sovitussa toimeksiannosta.

– Kun kerroin näistä huijauksista kirjanpitäjälleni, hän suositteli minua liittymään Yrittäjien jäseneksi, mistä saan apua myös tällaisissa tilanteissa.

Inkeri Sundberg