YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

4.10.2024 klo 09:30
Uutinen

Vehreyttä betonikaupunkikuvaan valotaideteoksella

Vantaan Vehkalaan on toteutettu uniikki Living Green -valoteos. Vantaalla yli 30 vuotta toimineen Ideafix Oy:n uuden toimitalon julkisivua – ja samalla koko kaupunginosaa – piristää monipalkitun kuvataiteilija Jaakko Niemelän suunnittelema valoteos. Living Green -valoteos julkistettiin torstaina 3.10. iltahämärässä. Teosta voi nyt käydä ihastelemassa ohikulkiessaan.

Kuvataiteen valtionpalkinnolla 2005 palkittu Jaakko Niemelä on erikoistunut valon, varjojen, rakenteiden ja luonnon yhdistelmällä toteutettuihin julkisten tilojen keinovalotilateoksiin. Ideafixin toimitalon julkisivun Living Green -valotaideteos on hänen uusin työnsä. Niemelä on tehnyt aikaisemminkin Vantaalle kuvataidetöitä, 1990-luvulla Tikkurilan juna-aseman asematunneliin sekä 2000-luvulla Korson liikenneympyrään.

”Kun Ideafixin Juha Järvimaa soitti ja kertoi ideastaan, innostuin heti ja lähdin suunnittelemaan konseptia. Ilokseni se inspiroi lopulta hienon yhteistyöprojektin. Toteutuksessa olivat mukana toimitalon suunnitellut arkkitehti Harri Kemppainen ja sisustusarkkitehti Taneli Koskela. Julkisivun kuvaelementit toimitti Ruukki Oy ja LED-valaistuksen Ideafix. Minä suunnittelin valojen ohjauksen”, Jaakko Niemelä kertoo.

Vihreyttä Vantaalle Living Green -valoteoksella

Living Green -valoteoksen suunnittelun lähtökohtana oli luonto ja kasvien läpi siivilöityvä valo.

”Tällainen teollisuustilan fasadin kattava valotaideteos on hieno tapa tuoda vehreää luontotunnelmaa betonikaupunkiin. Uskon, että teos yllättää ohikulkijat erityisesti auringonlaskun jälkeen. Kaupunkikuvaan sopii varsinkin näin pimeään vuodenaikaan valotaide erinomaisesti”, Niemelä sanoo.

Vantaan Härkähaantielle näkyvän valotaideteoksen julkistustilaisuuteen 3.10. osallistuivat mm. Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Tero Anttila sekä Vantaan Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Mika Korhola.

Vehkalan kaavaan on kirjattu erilaisten viherelementtien hyödyntäminen, mistä Tero Anttila mainitsi tilaisuudessa pitämässään puheessaan. Hän kiitti myös Juha Järvimaata luovasta yhteistyöverkostojen hyödyntämisestä liiketoiminnassa: “Järvimaa on hienosti yhdistänyt liiketoimintaan luovaa taidetta ja Vantaan kaupungin.”

Mika Korhola toi puheessaan esille Juha Järvimaan 30-vuotisen yrittäjyyden ja jäsenyyden Vantaan Yrittäjissä. Juha Järvimaa puolestaan kiitteli sitä, miten on kokenut Vantaan hyväksi paikaksi toimia yrittäjänä: “Täällä on kaikki tarvittava. Jos kuitenkin välillä on piipahdettava pois, liikenneyhteydet ovat erinomaiset.”

Ideafix Oy:n uudet toimitilat sijaitsevat Vantaan Vehkalassa osoitteessa Härkälenkki 2. Koko toimitalon julkisivun peittävä valotaideteos näkyy Härkälenkintielle, joka on Vehkalan pääkulkuväylä.

”Haluamme tuoda esille tällaisen valoteoksen merkityksen julkisivujen piristämisen suunnannäyttäjänä, kaupunginosan maamerkkinä ja vihreän viestin välittäjänä”, Juha Järvimaa kiteyttää.

Kuva: Ideafix Oy/toimitusjohtaja Juha Järvimaa, taiteilija Jaakko Niemelä ja Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Tero Anttila Living Green valoteoksen julkistamistilaisuudessa.

Teksti ja kuva: Päivi Remes (Earlybird Creations Oy)