Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen
Mika Kuismanen pitää velkaantumistahtia riskinä.
25.8.2022 klo 10:31
Uutinen

Velkaantumistahti vaatii toimia – Yrittäjien pääekonomisti haluaa eroon vastuun siirtelystä

Yrittäjät odottaa seuraavalta hallitukselta pikaisia toimia velkataakan pienentämiseksi.

Suomen Yrittäjät on huolissaan Suomen kasvavasta velkaantumistahdista, jota se pitää holtittomana.

Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen edellyttää, että seuraava hallitus aloittaa talouden vakauttamisen. Sopivana sopeutussummana hän pitää 700-800 miljoonaa euroa.

– Hallitukselta periytyy näillä tiedoin 144 miljardin velkataakka. Mitä enemmän velkaannumme, sitä vähemmän on liikkumavaraa ja mahdollisuuksia alentaa tulevaisuudessa työn ja yrittämisen verotusta, johtaja, Kuismanen sanoo.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen muistuttaa Suomen talouskasvun haasteista.

– Tahti, jolla Suomi velkaantuu, ei ole kestävä. Siihen tarvitaan muutos. Suomelle ennustetaan OECD-maiden hitainta kasvua. Se yhdistettynä velkaantumiseen on vaarallinen yhdistelmä.

Kun nykyinen hallitus aloitti tehtävässään, velkataakka oli 106 miljardia euroa. Nykyisellä vauhdilla velka lisääntyy noin 40 miljardilla eurolla. Kuismanen harmittelee, että velkavastuu siirtyy jälleen eteenpäin seuraavalle hallitukselle.

– Näin on käynyt ennenkin. Tavasta on päästävä eroon, sillä muuten velkamäärä kasvaa hallitsemattomaksi. Mitä korkeampi velka meillä on, sitä suurempi osa verovaroista menee velan hoitoon. Tämä on myös talouskasvulle haitallista, kun rahat valuvat velkarasituksen maksuun.

Hallituksen budjettiehdotuksessa julkisen talouden alijäämä pienenee väliaikaisesti verotulojen kasvun ja koronatukitoimien vähenemisen seurauksena. Seuraavalla hallituskaudella velka suhteessa bruttokansantuotteeseen kääntyy taas kasvuun.

– Suhteutettuna talouden tilanteeseen ehdotus kahdeksan miljardin alijäämästä ensi vuodelle ei ole viisas, Mika Kuismanen sanoo.

Tukea 60-vuotiaiden työnteon kannustimille 

Suomen Yrittäjät kannattaa hallituksen budjettiesityksen toimia tutkimus- ja kehittämistoiminnan edistämiseksi sekä tulevaisuuden kestävän kasvun vahvistamiseksi.  

– Budjettiriihessä on pidettävä huolta siitä, että lisävähennykseen perustuva, tutkimus- ja kehitystoimintaan keskittyvä verokannustin otetaan aidosti käyttöön osana T&K-rahoituksen kokonaisuutta ensi vuodesta alkaen. Tuemme myös ehdotusta 60 miljoonan euron valtuutuksesta Business Finlandin veturiyritysrahoitukseen, Kuismanen sanoo.

Yrittäjät pitää myönteisenä 60 vuotta täyttäneiden työnteon kannustinten parantamista työtulovähennyksellä. Järjestö kannattaa myös matkakuluvähennyksen määräaikaisen korotuksen jatkamista vuonna 2023. 

Pauli Reinikainen