16.12.2022 klo 06:53
Uutinen

Verkkoyhtiö Fingridin johtaja MTV:lle: ”Sähkön markkinahintaan ei saisi missään nimessä puuttua”

Kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtajan Jukka Ruususen mukaan sähkölle ei pidä asettaa hintakattoa, kertoo MTV Uutiset.

– Meidän mielestämme markkinoille ei pidä sähkön hintakattoa missään nimessä asettaa, verkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen sanoo MTV Uutisille.

Hintakatto lisäisi Ruususen mukaan sähköpulan riskiä huomattavasti.

– Sähkön markkinahintaan ei saisi missään nimessä puuttua, hän sanoo.

Sähkön hinnalle on esittänyt kattoa muun muassa SDP. Hintakatto olisi alle 20 senttiä kilowattitunnilta.

Ruusunen sanoo MTV:lle, että pörssisähkön noussut hinta piti kulutuksen maltillisena esimerkiksi keskiviikkona, jolloin sähköpulan riski oli korkea.

Sen sijaan windfall-veroa ja tulonsiirtoja niiden kuluttajien tukemiseen, jolla on hankaluuksia sähkölaskujen maksamisessa, Ruusunen kannattaa.

Fingrid vastaa sähkön siirtojärjestelmän toimivuudesta Suomen kantaverkossa. Käytännössä Fingrid huolehtii siitä, että Suomi saa sähköä häiriöttä. Fingridin vastuulla ovat kantaverkon käytön suunnittelu ja valvonta sekä verkon ylläpito ja kehittäminen.

Fingridin toimitusjohtaja Ruusunen sanoi aiemmin tällä viikolla Kauppalehdelle, että talven jälkeenkin on vielä syytä varautua kohtuullisen korkeaan sähkön hintaan.

– Tällä hetkellä näyttää, että ensi vuonna vähän helpottaisi, mutta kyllä meillä on pitkä tie siihen niin sanottuun normaaliin sähkönhintaan, toimitusjohtaja Ruusunen sanoi Kauppalehdelle.

Iskee erityisesti teollisuuteen

Tuore Yrittäjägallup kertoo, että yrityksistä energian hintojen nousu iskee erityisesti teollisuuteen, jonka näkymät heikkenevät.

– Tilanne on vaikea ja uhkaa vaikeutua lisää, kun sähkön hinta nousee. Hallituksen pitää tehdä valmiiksi malli yritysten energiatukeen ja ottaa se tarvittaessa nopeasti käyttöön, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Yrittäjägallupin tulokset kertovat, että noin joka kahdeksas teollisuusyritys sanoo tarvitsevansa julkista energiatukea. Yhtä moni ajaa alas tuotantoaan ja vähentää henkilöstään. Kuusi prosenttia teollisuusyrityksistä pelkää kaatuvansa.

– Julkista tukea tarvitsevien teollisuusyritysten osuus on kolminkertaistunut sitten lokakuun. Tämä on huolestuttava viesti, Pentikäinen jatkaa.

Suomen Yrittäjien johtaja, pääekonomisti Mika Kuismanen ei lämpene ajatukselle sähkön hintakatosta.

– Kaavailtu hintakatto on monella tapaa ongelmallinen. Se ei lisää tuotantoa mutta voi lisätä sähkön kysyntää. Se voi olla myös julkiselle taloudelle kallis ratkaisu.

Kuismanen pitää parempana ratkaisuna yritysten kohdistettua tukemista.

– Yritysten tukeminen voi olla viisainta tehdä tukijärjestelmällä, jossa tuki kohdennetaan toimialariippumattomasti yrityksiin, joiden energiakulut ovat eniten nousseet. Valtiokonttori olisi hyvä taho jakamaan tukea. Tuen pitää kannustaa säästämään energiaa, sillä tuotantoa on vaikea nopeasti lisätä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus