YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Verohallinnon ehdottama kassakonemuutos aiheuttaa hämmennystä yrityksissä: ”Hankintoja pantataan turhaan”
Verohallinnon ehdotus on saanut osan yrityksistä lykkäämään jo nyt kassajärjestelmähankintojaan.
Verohallinnon Harmaan talouden selvitysyksikön viime vuonna valmistuneessa raportissa ehdotettiin niin sanottujen fiskaalisten kassajärjestelmien käyttöönottoa Suomessa. Toteutuakseen tämä vaatisi lain säätämisen.
– Nyt tilanne on sellainen, että ainakin kaksi puoluetta, SDP ja Kokoomus, ovat omassa vaaliohjelmassaan ehdottaneet vastaavaa. On siis mahdollista, että Verohallinnon yksikön esitys etenee seuraavalla hallituskaudella, Suomen Yrittäjien veroasioiden päällikkö Sanna Linna-Aro sanoo.
Suomeen ehdotetaan fiskaalisia online-kassajärjestelmiä, jotka raportoivat myyntitapahtumat suoraan verkon yli Verohallinnolle. Mahdollinen uudistus koskisi Suomessa 170 000 yritystä, joilla on kuluttajamyyntiä. Ehdotuksellaan Verohallinto ajaa harmaan talouden aiheuttaman verovajeen pienentämistä.
Suomen Yrittäjät suhtautuu ehdotukseen varauksella, koska pelkää sen aiheuttavan liian isoja kustannuksia etenkin pienille yrityksille.
Yritykset panttaavat hankintoja
Kassajärjestelmiä myyvässä yrityksessä on huomattu, että yritykset panttaavat epätietoisina järjestelmähankintojaan.
– Osa asiakkaista ei halua laittaa nyt rahaa hankintoihin vaan odottavat mahdollista lakia. Olemme täällä yrittäneet selittää, että laki ei ole vuoden asia. Ruotsissakin siirtymäaika oli kaksi vuotta, Kassatiimi Oy:n Timo Immonen kertoo.
Ruotsissa on ollut jonkin aikaa käytössä malli, jossa kassakoneeseen liitetään ”musta laatikko” ja verottaja voi tarkistuskäynnillä tarkastaa siihen tallentuneet tiedot.
– Suomessa ei vielä tiedetä tarkasti, millaisia tietoja verottaja käytännössä haluaa kassajärjestelmistä ulos ja keitä kaikkia vaatimus koskee. Jos ajatellaan esimerkiksi parturia, jossa myynti on 200 euroa päivässä, kannattaako hänenkin hankkia kallista järjestelmää, Immonen kysyy.
Tarkkaa kokonaishintaa ei vielä tiedetä
Immosen mukaan merkittävä osa tällä hetkellä myynnissä olevista kassajärjestelmistä on liitettävissä verkkoon, jolloin järjestelmästä voidaan lähettää tietoa eteenpäin.
– Data kerätään pilvipalveluun, jonne asiakkaiden laitteet lähettävät tiedot ja sieltä voidaan laatia erilaisia raportteja.
Edullisimpien tällaisten laitteiden hinnat alkavat noin 500 eurosta.
– Lopullista hintaa ei kuitenkaan vielä tiedetä, koska laitteiden valmistajien on tehtävä Suomen lainsäädännön edellyttämät ohjelmistomuutokset. Hinta voi hyvinkin nousta räätälöinnin seurauksena.
Pienimmissä koneissa ei ole erillistä käyttöjärjestelmää. Android- tai Windows-pohjaisten järjestelmien hinnat alkavat Immosen mukaan reilusta 1000 eurosta. Isot järjestelmät ovat selvästi tätä kalliimpia.
– Isoihin järjestelmiin ei tarvitse tehdä kovin isoja muutoksia, koska ne ovat tietokonepohjaisia. Kyse on lähinnä uudelleenohjelmoinnista.
Harmaan talouden työryhmän ehdotuksen mukaan Verohallinto vastaanottaisi kassajärjestelmien kautta yrityksen myyntiä koskevaa tietoa. Asiakasta koskevia tietoja ei kerättäisi.
Kuva: Getty Images
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi