YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

6.9.2022 klo 10:59
Uutinen

Verohallinto muistuttaa yrittäjiä arvonlisäveron määräpäivästä tekstiviestillä – Näin tunnistat aidon viestin

Tekstiviestit ovat hämmentäneet joitakin yrittäjiä ja ne ovat herättäneet epäilyksen huijausviesteistä.

Elinkeinonharjoittajat ja uudet osakeyhtiöt ovat saaneet Verohallinnolta tekstiviestimuistutuksen arvonlisäilmoitusten määräpäivästä.

Viestit ovat hämmentäneet joitakin yrittäjiä ja ne ovat herättäneet epäilyksen huijausviesteistä. Viestit ovat kuitenkin aitoja.

Viesteissä kerrotaan, että määräpäivä on 12.9. ja niissä pyydetään ottamaan esille kaikki alv-ilmoitusta varten tarvittavat tiedot ja kuitit valmiiksi.

– Kyseessä on kokeilu. Lähetämme viestejä vähän eri sanamuodoilla ja testaamme, mikä viesti puree erityisen hyvin. Yrittäjän ei tarvitse vastata viestiin, Verohallinnon viestintäsuunnittelija Mari Valkonen sanoo.

Verohallinto arvioi viestien toimivuutta sillä, että se tietää, kenelle viestit ovat lähteneet ja ketkä yrittäjistä sitten hoitavat arvonlisäveroilmoituksensa.

Perjantaina 9. syyskuuta viestejä lähtee 10 000 kappaletta.

– On hyvä, että ihmiset ovat varuillaan tekstiviestien aitouden suhteen. Verohallinnon viesteissä lähettäjä on Vero – Skatt, ja niissä ei ole linkkejä tai pyydetä asiakkaan tietoja.

Tarkista, jos epäilyttää

Verohallinto kertoo lähettämistään tekstiviesteistään verkkosivuillaan.

Verohallinnonkin nimissä on lähetetty huijausviestejä. Viestissä saatetaan esimerkiksi kertoa veronpalautuksesta, jota ei ole olemassa.

Verkkosivuilta löytyy ohjeet siihen, miten huijausviestit tyypillisesti eroavat Verohallinnon aidoista viesteistä.

– Verohallinnon asiointipalveluun ei yleensä pääse ilman tunnistautumista. Henkilöasiakkaat tunnistautuvat sivuston https://tunnistaminen.suomi.fi/ kautta verkkopankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella. Yritysasiakkaat tunnistautuvat suomi.fi-valtuutuksen avulla.

– Huijaussivustoissa ei yleensä ole vastaavaa tunnistautumista tai tunnistautumiseen pyydetään muita keinoja kuten, luottokortin numeroa tai PayPal-tietoja.

– Kun yhteys on suojattu, selainohjelman osoiterivillä näkyvä verkkosivun osoite alkaa https-etuliitteellä. Lisäksi suojatun yhteyden merkkinä näkyy useimmiten lukon kuva.

Elina Hakola