YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Verottaja ottaa sometulot syyniin: Onlyfans oli herätys
Verohallinto kertoo valvovansa aikaisempaa pontevammin sisällöntuotantoon tarkoitettujen somealustojen kautta saatuja tuloja.
Sosiaalisen median kautta saadut tulot ovat kasvaneet merkittävästi viime vuosina. Mediassa on kerrottu muun muassa etenkin nuorten naisten lisääntyneestä Onlyfans-alustan hyödyntämisestä lisätulojen hankkimiseen. Kyseinen alusta tunnetaan etenkin eroottisesta materiaalista.
Verohallinnon riskivastaava Kari Torssonen arvioi, että tällä hetkellä suuresta osasta verkkoalustojen kautta saaduista tuloista ei makseta veroja.
– Tietojemme mukaan esimerkiksi OnlyFans-alustan kautta vuonna 2021 tuloja saaneista peräti 70 prosenttia jätti saadut tulot ilmoittamatta. Siksi valvomme nyt erityisen tarkasti alustojen kautta saatuja tuloja, Torssonen sanoo Verohallinnon tiedotteessa.
Sosiaalisen median kautta saaduista tuloista on maksettava verot sekä rahapalkasta, myös ilmaiseksi saaduista tuotteista ja poikkeavista alennuksista. Erilaiset kaupalliset yhteistyöt ovat yleistyneet kovaa vauhtia esimerkiksi Instagramissa ja TikTokissa. Verohallinto muistuttaa tiedotteessa, että sääntö koskee kaikkia vaikuttajia kuten tubettajia, bloggaajia ja erilaisten verkkoalustojen kautta sisältöä tuottavia henkilöitä.
Aikaisempaa enemmän tietoa somepalveluista
Verohallinto saa eri verkkoalustoilta aikaisempaa enemmän tietoja niiden kautta maksetuista tuloista, joita verrataan henkilöiden ilmoittamiin tuloihin.
Somevaikuttajan on maksettava veroa myös pyytämättä saaduista tuotteista, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Veroa ei tarvitse maksaa mainoslahjoista, ellei niiden kohdalla ole sovittu näkyvyydestä somekanavalla.
– Tavanomainen mainoslahja on arvoltaan korkeintaan 50 euroa. Se voi olla myös arvokkaampi, jos lahjassa on näkyvästi esimerkiksi lahjan antajan logo, jolloin tuotetta ei voi helposti myydä eteenpäin, Verohallinnon johtava veroasiantuntija Kirsi Tuunala selvittää.
Menoista saa tehdä vähennykset
Somevaikuttaja voi vähentää verotuksessa somesisällön tuottamiseen liittyvät menot. Vuoden aikana saaduista tuotteista, palveluista ja alennuksista sekä somesisällön tuottamiseen liittyvistä kuluista onkin pidettävä muistiinpanoja.
Verohallinto neuvoo tarkistamaan, ovatko vaikuttajan saamat tulot ja vähennykset oikein esitäytetyllä veroilmoituksella. Myös ulkomailta saadut tulot pitää ilmoittaa.
Jos vaikuttaja on toiminimiyrittäjä ja erilaiset sometulot kuuluvat yritystoimintaan, tulot ja menot ilmoitetaan elinkeinotoiminnan veroilmoituksella, joka perustuu kirjanpitoon. Elinkeinotoiminnan veroilmoituksen määräpäivä oli tänä vuonna 3. huhtikuuta.
Verohallinnon mukaan tietoja voi edelleen täydentää, mutta seurauksena voi olla myöhästymismaksu tai veronkorotus.
Osakeyhtiön veroilmoitus pitää tehdä neljän kuukauden kuluttua tilikauden päättymisestä. Kun sometoimintaa harjoitetaan osakeyhtiön kautta, tulot verotetaan osakeyhtiön tulona. Myös esimerkiksi sometoiminnassa saatujen tuotelahjojen saajaksi katsotaan osakeyhtiö.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi