20.9.2023 klo 07:30
Uutinen

Vertics Oy ⭐ Espoon Yrittäjien Viikon vieras

Espoon Yrittäjien Viikon vieras -sarja esittelee upeita espoolaisia jäsenyrityksiä ja -yrittäjiä. Viikon vieraana on ohjelmistokehitysyritys Vertics Oy:n perustajayrittäjä Atte Pohjanmaa.

Yrittäjän nimi?

Atte Pohjanmaa, Yrittäjä

Yrittäjänä vuodesta? / Yritys perustettu?

2017

Yhteystiedot?

👉 vertics.co ja @verticsco instagramissa
📞 +358442820291
📧 hello@vertics.co

Yrityksen toimiala?

Ohjelmistokonsultointi

Yrityksen tarina/historia?

Perustin firman kaverini Max Kalhaman kanssa 2017, lukion toisella luokalla. Pyörimme aikoinaan nuorena Otaniemen startup saunalla ”feikkitiedoilla”. Minä olin monesti Vaasasta kauppista opiskeleva kaveri, joka oli tullut katsomaan startup-pöhinää Otaniemeen. Täällä osallistuimme moniin koulutustilaisuuksiin sekä verkostoiduimme. Tätä kautta alkuperäisesti tarkoituksemme oli perustaa oma ohjelmistotuote-startup (softastartuppi).

Kaikenlaista kokeiltiin, mutta 17–18 v Atte ja Max eivät saaneet omiin ideoihinsa tuulta alleen. Samanaikaisesti moni tuttu kyseli meitä auttamaan heidän softatarpeissaan. Lopulta suuntamme kääntyi reippaan kysynnän johdosta kohti oman osaamisen myymistä. Ensiksi myytiin muutaman sadan euron kotisivuja, esimerkiksi Mikko Hyppösen kotisivut (mikko.com) ja pian tämän jälkeen siirryttiin jo useiden tonnien kauppoihin. Ensimmäinen kymppitonnin diili oli ikimuistoinen kokemus. Esimerkkihankkeina teimme mm. pieniä mobiilisovelluksia sekä verkkopalveluita.

Tätä hommaa tehtiin vuodesta 2017–2019. Tänä aikana firma kasvoi 20ke liikevaihdosta 700ke liikevaihtoon. Samanaikaisesti Maxin mielenkiinto yrittäjyyttä kohtaan kääntyi kohti vielä suorittamatonta yliopistotutkintoa. Teimme lopulta 2019 lopussa osakekaupat, joissa ostin Finnveran avulla enemmistön Maxin osakkeista ja näin minusta tuli pääomistaja firmassa. Jäimme toki hyviksi ystäviksi ja edelleenkin Max käy konttorillamme vaihtamassa kuulumisia & jeesailee firman asioissa.

2020 vaihtoa oli kertynyt 1,2 miljoonaa, tätä seuraavana vuotena 2021 1,6 miljoonaa. Kasvua oli tehty onnistuneesti, mutta samanaikaisesti pelkkä ”katsotaan, miten kassassa on rahaa ja päätetään sitten” -toimintamalli ei enää ollut soveltuva isolle firmalle.

2021 päätimme keskittyä täysivaltaisesti kannattavuuteen & trimmaamaan firmaa erityisesti niihin asioihin, joissa olemme erityisen hyviä. Enää ei myyty siis ”kaikkea kaikille”. Tässä tavoitteessa firmamme on onnistunut hyvin. Firmassa avattiin samalla kaikille avoin osakasohjelma, jonka tarkoituksena on sitouttaa luottohenkilöitämme firmaan.

Per tänään (2023) henkilöstön tyytyväisyys sekä talousluvut näyttävät erittäin hyviltä, vaikka tällä hetkellä näyttäisi siltä, että jonkinlaista matalasuhdannetta maailmantaloudessa on.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Hyvin vaihteleva. Pyrin olemaan toimistolla vain pakollisen ajan, vaikka olenkin esihenkilö puolelle porukasta (15 hlöä). Teen töitä ja olen lomalla samaan aikaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että olen lomalla aina, kun se vain on mahdollista. Arkenakin saattaa välillä iskeytyä päiviä, ettei minulle tule viestin viestiä. Tällöin teen jotain muuta, kuten lähden mökille tai golfkentälle.

Välillä taas, kuten tänään (per nyt kirjoittaessa) olen saapunut aamulla klo 10 toimistolle ja nyt pikaisen kotivisiitin jälkeen olen jälleen konttorilla. Tämä työpäivä tulee siis arviolta olemaan n. 15 h pituinen.

Jotain muuta, mitä haluat kertoa (esim. yrityksestäsi, asiakkaistasi, työntekijöistäsi)?

Olemme 31 hengen ohjelmistokehitysyritys ja toteutamme erilaisia pienempiä ”in-house” toteutettuja projekteja sekä hyppäämme mielellämme mukaan osaksi asiakastiimiä tekemään astetta isompia hankkeita. Asiakaskuntamme alkaa juuri perustetuista startupeista ja päättyy listautuneisiin pörssiyrityksiin.

Mikä on se yrittämisen taito, jossa olet hyvä ja pystyt erottautumaan?

Ihmistaidot. En aluksi edes tunnistanut piirrettäni itsessäni, mutta siinä olen saanut tunnustusta ensiksi muilta ja sitten lopulta olen ehkä itsekin suostunut hyväksymään sen…

Miten purat stressiä?

Urheilua & partiota harjoitan stressiä vähentääkseni. Jossain määrin olen kuitenkin ns. ”Vanhan liiton” yrittäjä —> Hyvä saunailta oluen & läheisten kanssa on myös hyvä keino purkaa stressiä.

Oliko sinulla ennakkoon uskomuksia yrittäjyydestä? Ovatko ne toteutuneet?

Uskomuksia – ei välttämättä. Toki tiedossa oli se, että myyntiä pitää tehdä ja kyllä se oletus on ollut ihan oikea. Vaikeita ja pitkiä päiviä on, mutta aina niistä on selvitty, kun on päättänyt selvitä.

Mikä on sinun guilty pleasure, mitä häpeät tunnustaa muille (paitsi yrittäjägollegoille) TV-ohjelma, musiikkikappale, ruoka, kirja, harrastus, vaate?

Cheek. Erityisesti matalatempoisemmat, ei niin suositut kappaleet. Ne sisältävät hyvää, samaistuttavaa sanomaa jokaiselle yrittäjäpolun kävijälle.

Onko sinulla aamurutiineja?

Oli. Kokeilimme kaverin kanssa aamusalia, 5 krt / vko. Tämä kuitenkin osoittautui nettonegatiiviseksi energian suhteen. Käyn välillä aamulla sporttaamassa, mutta vain, jos siihen on fiilistä. Nykyisin rutiinina aamuisin minulla on kalenteri buukattu kiinni 08–11. Joskus saatan nukkua pitkään, joskus haluan tehdä omia asioita, kuten pestä autoa, joskus haluan urheilla. Se aika on puhtaasti minua varten.

Anna yksi yrittämisen tai elämäntaidon vinkki yrittäjäkollegalle.

Minulla on käytäntö, että meili on aina luettu päivän päätteeksi.

yrittäjä Atte Pohjanmaa, Vertics Oy

Sähköpostista asiat joko

  1. luetaan & vastataan
  2. luetaan & unohdetaan
  3. luetaan & siirretään kalenteriin tapahtuma tulevaisuuteen niin, että teen X asian Y aikana —> oman tekemisen aikataulu on luotu valmiiksi —> ei stressiä deadlineista, kun aikaa on oikeasti varattu asioille.
  4. Joskus saatan jättää jonkin prioriteettilistan alapäässä olevan asian meiliin muutamaksi päiväksi, mutta se tarkoittaa vain 1–2 asiaa viikossa.

Minulla on siis tämän toimintamallin ansiosta päivittäin sähköposti tyhjä. Siellä ei ole lukemattomia asioita, jotka voisivat häiritä omaa tekemistäni. Teen tätä karsimista n. 5–10 kertaa päivässä esim. vessatauolla.


Viikon vieras on Espoon Yrittäjien esittelysarja, jossa nostamme esiin upeita jäsenyrittäjiämme ja pääsemme kurkistamaan erilaisten yrittäjien arkeen kysymysten kautta.

Etkö ole vielä Espoon Yrittäjien jäsen? Liity mukaan >

💎 Katso kaikki Espoon Yrittäjien Viikon vieras -esittelyt täältä >