YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Viikko lammaspaimenena kruunasi kesäloman
Metsähallituksen paimenviikkojen haku avautuu jälleen tammikuussa. Ensi kesänä yhä useampi saa osallistua luonnonhoitoon.
Paimenviikkojen suosio luonnonsuojelualueilla jatkoi kasvuaan vuonna 2017. Metsähallitus arpoi onnekkaat lammas- ja lehmipaimenet ennätyksellisen 4 767 hakemuksen joukosta. Hakemusten määrä kasvoi reilulla tuhannella edellisvuoteen verrattuna. Yhteensä 142 paimenviikkoa kahdessatoista paimenkohteessa jaettiin kiinnostuneille paimenille.
Kolmikymppinen turkulainen pariskunta, Verna ja Jaakko Piitulainen, sai mahdollisuuden toteuttaa yhden haaveistaan viime kesänä. He viettivät viikon lammaspaimenina yli 150 vuotta vanhalla tilalla Pudasjärvellä, Syötteen kansallispuistossa. Rytivaaran vanhalla torpalla ei ole sähköjä, ja lähimmältä parkkipaikalta on neljän kilometrin matka tilalle. Jaakko ja Verna rapsuttelivat lampaita ja nauttivat kesäisestä perinnemaisemasta ystäviensä kanssa viime heinäkuussa.
– Ystävämme eri puolilta Etelä-Suomea saapuivat syntymäpäiväjuhlille ja viikonlopun viettoon Rytivaaraan, Jaakko kertoo.
– Lampaista huolehtiminen ja niiden elämän seuraaminen sekä yksinkertainen mökkielämä palauttaa elämän perusasioiden ääreen, Verna toteaa.
– Vanhan torpan maalaisromanttinen pihapiiri oli mitä huikein paikka kuvata kesäyön taianomaisessa valossa, muistelee valokuvaaja Susanna Oksanen, yksi Rytivaaraan vierailemaan saapuneista ystävistä.
Paimenviikkojen kysyntä on kova ja siksi Metsähallituksen Luontopalvelut pyrkii lisäämään sopivien kohteiden määrää taas ensi kesäksi. Haku kesän 2018 paimeniksi avataan 16.1.2018. Pääset hakemukseen tästä linkistä >>
Lampaat ja lehmät toimivat suojelualueiden perinnemaisemien hoitajina. Laiduntajat pitävät perinnemaisemat avoimina ja turvaavat niiden lajiston elinoloja. Lammas- ja lehmipaimenviikkojen konseptissa paimen maksaa majoituksensa tilalla itse. Bonuksena tulevat eläimet, joista vastuu säilyy Metsähallituksen Luontopalveluilla.
Paimenet ohjeistetaan viikon alussa eläinten hyvinvoinnin seuraamiseen ja paimenella on mahdollisuus pyytää apua yhteyshenkilöltä. Viikoista saadut tulot käytetään kyseisen kohteen ja sitä ympäröivän luonnonsuojelualueen hoitoon. Paimenet voivat halutessaan osallistua myös suojelualueiden hoitotöihin vapaaehtoisina.