YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Vili Viljakainen
Vili Viljakainen on elementissään korkeissa paikoissa.

Vili Viljakainen ei hätkähdä, kun asiakas tilaa hänet pesemään tornitalon ikkunoita – Suomessa köysimies on vielä harvinainen näky verrattuna miljoonakaupunkeihin

Vantaalainen Vili Viljakainen ei kavahda töitä korkeuksissa. Hän uskoo, että alan kysyntä kasvaa lähivuosina.

Jos näet tornitalossa köysien kanssa roikkuvan miehen, hän voi olla Vili Viljakainen.

Pian kolmekymppinen Viljakainen aloitti monen sivustakatsojan mielestä vaaralliselta näyttävän ammatin harjoittamisen ollessaan 18-vuotias.

– Veljeni harrasti kiipeilyä. Hän oli näissä samoissa hommissa jo silloin, kun itse pääsin armeijasta. Kysyin häneltä, olisiko minullekin hommia ja siitä se lähti.

“Pari viikkoa meni, että totuin korkeisiin paikkoihin.”

Vii Viljakainen

Viljakainen oli jonkin aikaa veljensä oppipoikana.

– Ensin en edes tiennyt mihin olin menossa. Kun menimme ensimmäisen kerran katolle, veljeni pyysi vaan laittamaan valjaat niskaan ja köyden kiinni. Pari viikkoa meni, että totuin korkeisiin paikkoihin. Ensimmäisillä kerroilla piti vähän aikaa pitää katonharjasta kiinni ennen kuin uskalsin luottaa köysiin.

Viljakainen perusti maaliskuussa oman yrityksen. Sitä ennen hän oli ollut työnantajan palveluksessa useamman vuoden ajan. Miehen ensisijaisena tavoitteena on työllistää itsensä, mutta ajatuksissa on myös yrityksen kasvattaminen ja jossain vaiheessa työntekijän palkkaaminen.

– Olen tehnyt näitä hommia niin pitkään, että homma on hyvin hallussa. Halusin saada vapauden myydä omaa keikkaa ja halutessani kasvattaa yritystä.

Köysimies tulee sinne, mihin nosturi ei mahdu

Viljakainen tekee keväisin ja kesäisin pääsääntöisesti ikkunanpesukeikkaa kohteissa, joihin on vaikea päästä nostimilla tai telineillä. Kohteet ovat pääsääntöisin 15-50 metriä korkeita rakennuksia. Talvikaudella hän tarjoaa muun muassa pienhuoltotöitä, lumenpudotuksia, räystäskourujen tyhjennyksiä ja rakennusten loppusiivousikkunanpesua.

– Kaikkiin kohteisiin ei välttämättä haluta nostureita, koska ne voivat olla kohtuuttoman kalliita. Köysillä työ hoituu helpommin ja edullisemmin. Perusnostimen ja mukana tulevien työmiesten yhteishinta voi nousta 150 euroon tunnilta. Minä teen työn usein yhtä nopeasti ja yli puolet halvemmalla.

Joskus nostin voi olla mahdoton ratkaisu esimerkiksi kerrostalojen sisäpihoilla, joiden porttikongista nostinlaite ei mahdu. Välillä nostinta ei haluta, koska se voisi vahingoittaa nurmikkoa. Myös välikattojen päällä olevat kohteet soveltuvat paremmin köysillä laskeutumiseen.

”Olen mieluummin köysissä kuin nostimissa”

Korkeissa paikoissa köyden varassa heiluminen voi näyttää vaaralliselta, mutta kaiken perustana on turvallisuus.

– Riskinä on huolimattomuus köyden kanssa. Ennen töiden aloittamista pitää aina tarkistaa, ettei köyden tiellä ole teräviä kulmia, joita vasten köysi voi hinkata. Jos sellaisia on, pitää käyttää köysisuojuksia.

Köydet Viljakainen kiinnittää yleensä kattopollareihin. Jos niitä ei ole, hän käyttää kiinnitykseen muita kattoturvatuotteita. Vanhoissa taloissa tarkastetaan aina kattoturvatuotteiden kunto.

Osa turvallisuustoimia on myös alla olevan alueen rajaaminen niin, ettei työstä ole vaaraa alhaalla kulkeville ihmisille.

– Minulle ei ole koskaan sattunut vaaratilanteita tai työtapaturmaa. Olen mieluummin köysissä kuin nostimissa, itselläni on turvallisempi olo silloin.

Viljakaisen työtapa on maailmalla selvästi yleisempää kuin Suomessa, jossa alan ammattilaisia on varsin vähän.

– Esimerkiksi Dubaissa kaikki tornitalot pestään köysillä. Suomessa piirit ovat pienet. Siitä kertoo sekin, että tunnen melkein kaikki alan tekijät pääkaupunkiseudulla.

Yrityksen alkutaival näyttää hyvältä, sillä töitä on useammaksi kuukaudeksi ilman aktiivista myyntiä. Töitä riittänee hyvin myös jatkossa, sillä yhä useammassa rakennuksessa käytetään isoja lasipintoja.

Pauli Reinikainen
Avaa pop-up -ikkuna