YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Niina-Marika Lahnavik-Hoffren. Kuva: Niina Vänttinen
25.3.2025 klo 18:37
Uutinen

Viljattoman leivän startup sai lentävän lähdön, sitten rahoittajat perääntyivät – ”Näin kiitävän kasvun ja tosi ruman lopun”

– Näin teknologiayhtiön kaltaisella vauhdilla kiitävän elintarvike-startupin kasvun ja tosi ruman lopun, kertoo Niina-Marika Lahnavik-Hoffren.

Kuopiolaisella 38-vuotiaalla Niina-Marika Lahnavik-Hoffrenilla on monivaiheinen taival yrittäjänä takanaan. Hän on perustanut kaksi yritystä: Kings Crown -ravintolan Kuopion keskustaan sekä Ketoinen-nimisen viljatonta leipää valmistavan startupin Kuopioon.

Molemmat yritykset tekivät konkurssin 2024 syksyllä samalla viikolla. Kings Crownin taival kesti yli kymmenen vuotta.

Niina-Marika perusti yhtiökumppaneidensa Anni Hoffrenin ja Nanna Monosen kanssa Kuopioon ketogeeniseen ruokavalioon sopivien viljattomien tuotteiden tehtaan.

Inspiraatio viljattoman leivän valmistamiseen sekä reseptit syntyivät, kun Niina-Marika sairastui tyttärensä synnyttämisen jälkeen, koska aivolisäke vaurioitui synnytyksessä. Niina-Marika sai tähän toimivan lääkityksen, mutta alkoi testata ketogeenisen ruokavalion vaikutuksia kuntoonsa ja totesi ne positiivisiksi.

Leivän kehittäminen alkoi aluksi Kings Crown -ravintolan keittiössä. Tarvittiin kuitenkin lisää tilaa ja kapasiteettia. Ketoinen-startup perustettiin ja se sai lentävän lähdön. Kiinnostus oli suurta.

Ensimmäinen leipomo perustettiin helmikuussa 2021. Tehtaan tuotantokapasiteetti oli mitoitettu Pohjoismaiden laajuiseen jakeluun.

Venture capital -rahoittajat peruuttavat

Vaikka tuotteiden myynti kasvoi vauhdilla, se ei riittänyt kattamaan investointi- ja tuotantokuluja, vaan rahoitusta olisi tarvittu lisää.

Uusi rahoituskierros alkoi vuoden 2023 alkupuolella. Yritys olisi tarvinnut 300 000 euroa lisää rahoitusta, mutta siitä jäi uupumaan 100 000 euroa. Konkurssin syynä oli loppusuoralla olleen rahoituskierroksen yllättävä kariutuminen, kun kaksi venture capital -sijoittajaa vetäytyi.

– Ihan helvetin pahalta se suomeksi sanottuna tuntui. Kun itse on antanut ihan kaiken ja laittanut itsestään kaiken likoon, on sovittu asioita ja sitten käykin näin. Aika huijattu olo tietyllä tavalla tietyssä hetkessä varsinkin oli, Niina-Marika sanoo.

– Opin sen, että mikään ei ole pääomasijoitusmaailmassa varmaan ennen kuin nimet ovat oikeasti paperissa.

Niina-Marikan mukaan yrityksellä olisi ollut vielä kolmen kuukauden matka siihen, että se olisi kääntynyt kannattavaksi.

Niina-Marikalle ja hänen liikekumppanilleen ja kälylle Anni Hoffrenille jäi molemmille 200 000 euroa henkilökohtaista velkaa bisneksistä yritysten kaatumisen jälkeen.

– Se on se yrittäjyyden hinta, se leikki pitää vaan sitten kestää. En koe häpeää, uskon edelleen ideaani. Olen nähnyt hienon ravintolabisneksen loistokauden, koronakurimusvuodet ja hyökkäyssodan alun tuoman taakan. Ne ovat sellaisia asioita, että niille ei voi mitään, Niina-Marika sanoo.

Ravintolan liikevaihto oli romahtanut 30 prosenttia, ja Ketoisesta vedettiin yhtäkkiä rahoitus pois.

– Se on nyt vieläkin aika iso kysymysmerkki, että mitä siinä oikeasti tapahtui.

Uusi työ terveysteknologiayrityksessä

Nyt Niina-Marika on siirtynyt uuteen rooliin varatoimitusjohtajaksi terveysteknologia-alan yritykseen Wellpro Impact Solutionsiin, joka myy BitHabit-työssäjaksamissovellusta.

Hän myös pohtii mahdollisuuksia käynnistää entinen yrityksensä uudelleen.

– Uskon myös, että se konkurssi oli tietyllä tavalla uuden alku. Kun oli pari kuukautta kulunut tästä koko rytäkästä,  alkoi puhelin soida ja meille on tullut tosi ihania ehdotuksia, Niina-Marika kertoo.

Ehdotukset ovat koskeneet Ketoisen käynnistämistä uudelleen ja osaamisen ostamista.

– Nyt ehkä on rauhoittumisen vaihe itsellä siinä suhteessa, että haluan harkita tosi tarkkaan, millaisten porukoiden kanssa ja ihmisten kanssa rupean tekemään töitä, jos rupean sitä uudelleen käynnistämään. Tiedän, että siihen tarvitaan minut ja Anni mukaan, koska meillä on se osaaminen.

Niina-Marika näkee viljattoman leivän yrityksen tulevaisuuden yhä valoisana.

– Kyllä minä näen sen hyvin mielenkiintoisena, mutta se ei ehkä välttämättä ole Suomessa, se saattaa olla suoraan ulkomailla.

Vinkkaa meille juttuaihe!

Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus saa olla minuun yhteydessä mahdollista haastattelua varten
Eeva Pesonen