YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

9.4.2020 klo 15:56
Uutinen

Ville Hulkon yritys valmistaa kasvomaskeja käsityönä – tuotot käytetään suojavarusteiden lahjoitukseen

Tekoälyn parissa työskennellyt Ville Hulkko operoi nyt kasvomaskien tuotantoa entisessä Marian sairaalassa.

Helsingissä sijaitsevan entisen Marian sairaalan tilat on osittain muutettu kasvomaskien valmistukseen. Projektin takana on Twelve Oy:n toimitusjohtaja Ville Hulkko.

– Ensimmäisiä tilauksia on tehty sen jälkeen, kun tulimme asian kanssa ulos sosiaalisessa mediassa, hän kertoo.

Tilaukset valmistetaan käsivoimin ompelukoneilla. Tällä hetkellä Twelve valmistaa maskeja kolmella tuotantopisteellä ja yhdessä työvuorossa.

– Selvitetään parhaillaan, lisäämmekö toisen vuoron, Hulkko sanoo.

Nykyisellä tuotantotahdilla maskeja valmistuu 60-100 kappaletta päivässä.

Kyseessä on kankaasta valmistettu suu- ja nenäsuojain. Hulkko painottaa, että kyse ei ole hengityssuojaimista.

– Valmistamamme suojaimet eivät estä koronaviruspartikkelien leviämistä. Näiden pääasiallinen funktio on hidastaa pisaratartuntojen leviämistä oireettomilta kantajilta, hän selvittää.

Toisin sanoen Twelven valmistamat suojaimet eivät estä tartuntoja, mutta Hulkon mukaan niillä voidaan hidastaa tartuntojen leviämistä. Jos vain mahdollisimman moni käyttäisi suojaa.

– Suojaimessa käytettävä kangas on italialaisen partnerimme kanssa tuotettua tiivistä pinnoitettua puuvillakangasta. Siinä on päällä antimikrobiaalinen pinnoite, se on pieni turvallisuuslisä.

Kaksikerroksisen kankaan takia kyseisen maskin läpi on hieman raskaampaa hengittää verrattuna kertakäyttöisiin maskeihin. Twelven maskeja voi käyttää uudelleen pesun jälkeen.

– Nämä ovat uusiokäytettäviä. Suosituksena on pesu 90 asteessa jokaisen käytön jälkeen. Arviomme on, että näitä voi pestä 30-40 kertaa ja suojain pysyy vielä käyttökelpoisena. Toki paljon on kiinni myös siitä, miten suojainta käytetään. Jos maski kostuu käytön aikana eikä ehdi kuivua, kankaan käyttöikä lyhenee.

Tuotot kertakäyttömaskien lahjoitukseen

Twelven valmistamia kangasmaskeja myydään lähtökohtaisesti kuluttajille.

– Emme ole avanneet markkinointia kuntien suuntaan, koska kuluttajien kanssa testaamalla näemme, että tuotantomme rullaa niin kuin sen pitää.

Kuluttajien maskihankinnoista syntyvillä tuloilla Twelve rahoittaa kertakäyttömaskien lahjoituksen kriittisissä palveluissa työskenteleville ammattilaisille. Nämä maskit ostetaan muualta.

– Yksi ihminen meillä käyttää tällä hetkellä päivittäisen työaikansa sen etsimiseen, missä paikassa lahjoitusmaskeilla saisi parhaan vaikutuksen. Alkuvaiheessa puhutaan tuhansien maskien lahjoituksesta, Hulkko kertoo.

Hulkko on tehnyt uraa tekoälyn parissa, ensin Kalifornian Piilaaksossa ja sitten Suomessa.

– Aloitimme jokin aika sitten Suomessa hankkeen, jossa kehitetään modernia keinoa tehdä vaatetuotantoa tavalla, joka olisi kaupallisesti kestävää Euroopassa. Prosessikehitys pysähtyi toissa viikolla koronan takia. Sitten mietimme, mitä voisimme omalla osaamisellamme tehdä. Koronavirus on osunut pukuompelijoiden ammattikuntaan ja he ovat nyt todella taistelutahtoisesti ilmaisseet yhteistyöhalukkuutensa. Hyödynnämme heidän osaamistaan tässä projektissa.

Ison mittakaavan valmistus käynnistyy pian

Twelven lisäksi Suomessa myös muut yksityiset yritykset ovat käynnistäneet suojavälineiden valmistusta. Tarkoituksena on auttaa vaikeuksissa olevaa terveydenhuoltojärjestelmää, jotta välineitä olisi riittävästi potilaiden hoitamiseen.

Yksi valmistajista on pörssinoteeratun Ahlstrom-Munksjön tehdas Tampereella. Se aikoo valmistaa materiaalit noin kymmeneen miljoonaan hengityssuojaimeen kuukaudessa. Tehtaan pääasiallisia tuotteita ovat teollisuussuojainten materiaalit.

Valmistajien joukossa on useita suomalaisia yrityksiä, muun muassa pörssiyhtiö Suominen, Helsingin Sanomat kertoo.

Työ- ja elinkeinoministeriö on aikaisemmin arvioinut, että kotimainen hengityssuojainten valmistus käynnistyy toden teolla toukokuun aikana.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna