12.5.2023 klo 17:15
Uutinen

Ville Sainio on Uudenmaan Yrittäjien Vuoden nuori yrittäjä

Nurmijärveläinen Ville Sainio, 36, pyörittää noin kymmenen miljoonan euron yritysrypästä. Villen pääyritys, VJ Maa-aines Oy on alansa kärjessä niin ympäristöasioissa kuin uusimpien tekniikoiden ja teknologian käyttäjänä. 

VJ Maa-aines Oy toimittaa kaikki maarakennuksen konepalvelutyöt asiakkaille kokonaisvaltaisen palvelevalla otteella ja toimii yhteistyössä suurimpien infra- ja kuntarakentajien kanssa. Lisäksi se tekee yhteistyötä isännöitsijätoimistojen kanssa. VJ Maa-aines Oy on myös päässyt mukaan Finavian Helsinki-Vantaan lentoaseman ja HUS Kiinteistöt Uusimaan puitesopimuksiin. 

– Olemme valmiina palvelun kanssa jo ennen kuin asiakas keksii tätä pyytää. Ehdotamme ja tarjoamme uusia ja tehokkaampia toimintatapoja myös itse tilaajille, Ville Sainio kertoo.

Yritys on lunastanut paikkansa luotettavana toimijana, jolle soitetaan aina uudestaan. Se uskaltaa tarttua haastaviinkin kohteisiin, kuten keskustakohteisiin, kapeisiin käytäviin ja kellareihin “kaikki onnistuu” -mentaliteetilla.

Sainio luotsaa yritystään kehityksen kärkeen

Sainio lähti maarakennusalalle oikeastaan jo lapsena, joten hän on istunut erilaisten koneiden ohjaamoissa jo reilut toistakymmentä vuotta. Nyt hän elää ja hengittää yrityksen kehittämistä ja johtamista.

Teknisesti kutkuttavat laitteet ovat isoja investointeja, mutta tuovat yritykselle kilpailuetua. VJ Maa-aineksella on muun muassa Pohjoismaiden ensimmäinen ja ainoa pyöräalustainen pitkäpuomi, joka mahdollistaa töiden tekemisen kauempaa ja hankalissa paikoissa. Tänä vuonna yritykseen on tulossa maailman ensimmäinen semi-automaattinen pyöräalustainen kaivinkone suoraan valmistajalta. Omana kehittämistyönä VJ Maa-aines Oy:lla on rakenteilla ainoana laatuaan oleva porarobotti.

Yritys pyrkii olemaan hiilineutraaliustavoitteiden eturintamassa. Sen ympäristökäsikirja läpileikkaa kaiken toiminnan ja näkyy esimerkiksi päästöttömien sähköisten koneiden ja laitteiden sekä hybridiautojen käyttämisenä. Uusimpana täysin hiilineutraalina työmaana on Ruotsin suurlähetystön syöttökaapelointityö.

Sainion mukaan ajan tasalla pysymiseen auttaa aktiivinen osallistuminen etujärjestöjen toimintaan. Näin yritys pystyy varautumaan ajoissa tuleviin muutoksiin, määräyksiin ja trendeihin – ja myös vaikuttamaan niihin. Sainio oli aktiivisesti vaikuttamassa Infra ry:n hallituksen kautta siihen, ettei vuonna 2020 työmaita suljettu Covid-19-pandemian vuoksi. Hiljaisen työmatkaliikenteen aikana saatiin työmaita valmiiksi ennätysvauhtia merkittävin kustannussäästöin, myös Sainion omassa yrityksessä.

Reilu peli ja nykyaikaiset välineet auttavat työntekijöiden löytämisessä – ja pysymisessä

Pitkät työsuhteet ovat Ville Sainion mukaan yrityksen voimavara. Hän rekrytoi monelle yrittäjälle poikkeuksellisella tavalla.

– Kättelen työnhakijaa, katson silmiin ja sanon hyvää päivää. Jos hakijasta välittyy tomeruus, niin se on siinä, Sainio sanoo.

Sainio painottaa, että hakijan on oltava innokas, nöyrä ja luotettava – työt pitää hoitaa loppuun. Lisäksi hän mainitsee ammattiylpeyden ja halun kehittyä. Yrityksen henkilökunnasta valtaosa on tullut töihin työharjoittelun tai oppisopimuksen kautta, tai heidät on koulutettu töihin yrityksessä ilman aikaisempaa alan kokemusta.

Instragram on yrityksen aktiivisin rekrytointikanava. Videot ja julkaisut saavat positiivista huomiota ja houkuttelevat yhteydenottoihin. Kiireisin aika palkata uutta väkeä on helmi-maaliskuussa, kun alalla on hiljaista. Silloin pitää uskoa omaan tekemiseen, että kesällä on töitä ja uskaltaa jo hankkia hyvät tekijät valmiiksi. Näin uudet ehditään kouluttaa ennen kesän kiireistä sesonkia.

VJ Maa-aineksen työntekijöiden keski-ikä on 35 vuotta ja on siellä muutama eläkeikää lähenteleväkin. Sainio kertoo, että vaihtuvuus on ollut koko yrityksen historian ajan erittäin vähäistä.

Työtyytyväisyyteen vaikuttavat muun muassa tekemisen sujuvuus ja työntekijöiden näkökulman huomioiminen. Yrityksessä paperityöt tuntien kirjaamisesta laskutukseen ja kirjanpitoon hoidetaan tehokkaasti ja nopeasti sähköisillä järjestelmillä. Peruspalkkojen lisäksi yritys hoitaa säntillisesti pekkaset ja muut Infra TES:n mukaiset lisät. Tämän lisäksi työntekijöiden hyvinvointiin ja yhteishenkeen panostetaan erikseen järjestämällä yhteisiä virkistyspäiviä ja pikkujoulut joka vuonna.

– Tässä on vielä 30 vuotta edessä yrittäjänä – eiköhän me laadulla vielä jatketa, Ville Sainio toteaa.

Uudenmaan Yrittäjät palkitsee vuosittain alueellisen Vuoden nuoren Yrittäjän. Palkitsemiskriteereissä huomioidaan innovatiivisuus, ansiot toimialalla ja yrittäjäasenne. Palkittu yrittäjä jatkaa kilpailemaan valtakunnallisesta Vuoden Nuori yrittäjä -tittelistä.