YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

9.2.2021 klo 17:22
Uutinen

Vireille laitettujen konkurssien määrä pomppasi – “Ei luvassa nopeaa helpotusta”

Konkurssien määrä jatkaa todennäköisesti nousuaan vielä lähikuukausina. Suomen Yrittäjien pääekonomisti ei kuitenkaan näe syytä ylidramatisointiin.

Vuodenvaihteessa ennakoitiin, että konkurssien määrä todennäköisesti nousee, kun väliaikainen konkurssilain muutos poistui helmikuun alusta alkaen.

Eduskunta muutti viime vuoden keväänä konkurssilakia niin, että koronakriisiin joutuneet yritykset saatiin pelastetuksi turhilta konkursseilta. Lakimuutoksen myötä velallista ei katsottu maksukyvyttömäksi sillä perusteella, että tämä ei pystynyt maksamaan velkojaan viikossa velkojan maksukehotuksesta.

Suomen Yrittäjät esitti aikanaan kyseistä lakimuutosta ja toivoi sille jatkoa, kun kriisi pitkittyi. Muutos oli alun perin voimassa lokakuun loppuun, mutta sitä päätettiin jatkaa tammikuun loppuun.

Pelätty konkurssien vyöry ei ole toteutunut, mutta vireille laitettujen konkurssien määrä on ollut nousussa heti helmikuun alun jälkeen. Oikeusrekisterikeskuksen tietojen mukaan vireille laitettuja konkursseja oli tiistai-iltapäivään mennessä kaikkiaan 109 kappaletta.

Määrä on edellisvuosien vastaavaa ajankohtaa suurempi. Vuoden 2019 helmikuussa laitettiin vireille kaikkiaan 208 konkurssia. Vuoden 2020 helmikuussa määrä oli 268. Tilastokeskuksen tietojen mukaan vuoden 2020 tammi–joulukuussa pantiin vireille 2 135 konkurssia, mikä oli 488 konkurssia vähemmän kuin edeltävänä vuonna.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen huomauttaa, että alkuvuonna määrät ovat olleet yleensä hieman korkeampia verrattuna loppuvuoteen.

– Tämän perusteella ei ole vielä aihetta vetää ylidramatisoituja johtopäätöksiä. Voi silti sanoa, että helmikuun alku on ollut konkurssilukujen valossa hieman vilkkaampi kuin kahtena edellisvuonna. Tämä ennakoi varovaisesti sitä, mitä olemme odottaneet. Vireille laitettujen konkurssien määrä tulee lisääntymään alkuvuoden aikana.

Syynä Kuismanen pitää ”patoutumaa”, joka on aiheutunut muun muassa siitä, että esimerkiksi Verohallinto ja työeläkeyhtiöt eivät ole pystyneet hakemaan yrityksiä konkurssiin konkurssilain muutoksen takia.

– Taustalla on myös koronatilanteen pitkittyminen, minkä vuoksi yrityksiä ajautuu väistämättä enenevässä määrin taloudellisiin vaikeuksiin.

Vireille laitettu ei ole lopullinen konkurssi

Vireille laitetut konkurssit eivät kerro koko totuutta, sillä kaikki tapaukset eivät pääty yritystoiminnan lopettamiseen. Vireille laitetuilla konkursseilla tarkoitetaan kalenterivuoden aikana konkurssiin haettuja yrityksiä, yhteisöjä tai luonnollisia henkilöitä. Konkurssikäsittely voi kestää pitkään ja menettely voidaan keskeyttää.

Kuismasen mukaan tuoreet luvut ovat kuitenkin pitkälle suuntaa antavia, sillä merkittävä osa päätyy konkurssiin. Hän ei näe tilanteelle nopeaa helpotusta.

– Mitään sellaista hallinnollista muutosta tai lakimuutosta, joka muuttaisi tilannetta nopeasti, ei tietääkseni ole tulossa.

Helmikuun alusta alkaen astui voimaan toinen väliaikainen lakimuutos, joka koskee konkurssiuhan alaisia maksukehotuksia. Se saattaa helpottaa joidenkin yritysten tilanntta. Ennen korona-aikaa yritys voitiin katsoa maksukyvyttömäksi, jos se ei maksanut konkurssiuhan alaista maksukehotusta seitsemän päivän aikana. Helmikuun alusta alkaen syyskuun loppuun asti maksuajan pituus on 30 päivää.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (aty) yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna