YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

22.4.2020 klo 18:54
Uutinen

VM suunnittelee alv-palautusta – käyntiin ehkä kesäkuussa

Valtiovarainministeriö valmistelee arvonlisäverojen palauttamista koronasta kärsiville yrittäjille, kertoo Taloussanomat. Suunnitelmien mukaan verottaja palauttaa jo maksetut kolmen kuukauden alvit ja yrittäjä maksaa ne myöhemmin uudestaan.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) on käynnistänyt selvityksen. Hän sanoi Lännen Medialle keskiviikkona, että on valmis edistämään alv-palautusasiaa.

– Pidän tätä hyvänä menettelynä. Se on tasapuolinen ja neutraali riippumatta yrityskoosta. Esitimme arvonlisäverojen palautusta jo koronakriisin alussa, kommentoi Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen uutista alv-palautuksista.

– Näyttää siltä, että asiat ovat kääntymässä siihen suuntaan, mitä Suomen Yrittäjät jo alunperinkin esitti, Kuismanen toteaa.

Katso Yrittäjien koronakriisin alussa esittämät asiat klikkaamalla tästä linkistä.

Nopealla aikataululla kesäkuuhun tähdäten

– Aikataulu on nopea, täydellä höyryllä tätä valmistellaan. Jos kaikki menee hyvin, mahdollinen laki voisi olla vahvistettuna kesäkuun alussa, ministeriön arvonlisäverotusyksikön päällikkö Suvi Anttila kertoo Taloussanomissa.

Verohallinto pääsee myös käsittelemään hakemuksia heti kesäkuussa, jos asiat etenevät ripeästi.

Takaisinmaksumahdollisuus koskisi tammi–maaliskuussa erääntyneitä veroja.

– Tämä on yksiselitteinen ja simppeli tapa auttaa yrittäjiä, se jättää hyvin vähän spekulointia. Hutien todennäköisyys tässä mallissa on pieni, Mika Kuismanen toteaa.

Hän viittaa viime päivien uutisiin ja keskusteluun Business Finlandin ja ELY-keskusten myöntämistä tuista.

Näin alv-palautukset tehtäisiin käytännössä

Suurin osa yrittäjistä tilittää alvit kuukausittain, osa neljännesvuosittain ja osa kerran vuodessa.

Kuukausittain alvit maksavien yrittäjien takaisinmaksumahdollisuus koskisi Taloussanomien mukaan marras–tammikuulta maksettuja veroja. Neljännesvuosimaksajilla kyse on loka–joulukuun veroista. Kerran vuodessa alveja maksavalla palautus koskee neljäsosaa vuoden 2019 veroista.

Taloussanomien mukaan palautukset hoidettaisiin käytännössä verohallinnon virkailijoiden manuaalisen työn avulla. Malli saadaan valmiiksi noin kuukaudessa. Automaattisen palautusjärjestelmän rakentaminen olisi vienyt jopa pari kuukautta.

Alkuvuonna erääntyneet arvonlisäverot palautettaisiin maksujärjestelyn osana. Maksujärjestely on tarkoitettu maksuvaikeuksissa oleville yrityksille. Edellytyksenä on, ettei yritys ole päästänyt veroja ulosottoon asti.

Jos alv-palautuslaki hyväksytään, ja yrittäjä on ehtinyt jo tehdä hakemuksen muiden huojennuksien osalta, hän voi muuttaa jo tehtyä hakemusta ja ilmoittaa hakevansa myös palautusta ja maksujärjestelyä alkukuukausina palautetuille alveille.

Ei tuki, vaan maksuajan pidennys

– Koska kyseessä ei ole tuki, vaan alv-maksuajan pidennys, tällä on julkiseen talouteen vain väliaikainen heikentävä vaikutus, Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen huomauttaa.

– Yrittäjien kannalta on tärkeää, että tämä on korotonta, pääekonomisti Kuismanen painottaa.

– Alv-palautusten euromääräistä vaikutusta on vaikea arvioida vielä, kun ei tiedetä kuinka suuri osa yrityksistä hakee niitä, Mika Kuismanen toteaa.

Valtiovarainministeriössä on arvioitu, että jos 15 prosenttia tammi–maalisuussa erääntyneistä alveista palautetaan, se siirtää 480 miljoonaa euroa verotuloa tältä vuodelta vuodelle 2021.

Riittääkö kolmen kuukauden alv-palautus?

Pitäisikö alv-palautuksia tulla pidemmältäkin kuin kolmen kuukauden ajalta?

– On syytä harkita jatkoa, jos kriisin aiheuttamia rajoitteita pidetään yllä pidempään, pääekonomisti Mika Kuismanen toteaa.

Hänen mukaansa on valtion näkökulmasta strategisesti viisasta lähteä ensin tästä kolmen kuukauden mallista.

– Kun lainsäädäntöä nyt uudistetaan, jatkossa voidaan reagoida nopeasti, jos on tarvetta, Mika Kuismanen sanoo.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi