YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Onko aprillipila riski yritykselle?
Aprillipilan sisältöä kannattaa harkita tarkasti, sillä kaikki eivät välttämättä ymmärrä sitä kuten on tarkoitettu. Kuva: Getty Images
1.4.2025 klo 11:02
Uutinen

Voiko aprillipilasta olla haittaa yritykselle? Ilkka Lavas ei kadu takavuosien Elon Musk -pilailuaan: ”Hän ei tajunnut”

Tekoälyasiantuntijan mukaan aprillipila ei vääristä keskustelubottien antamia vastauksia.

Huhtikuun ensimmäisenä päivänä sosiaalisen median kanaviin ja verkkouutisiin saattaa ilmestyä otsikoita, joita voi olla vaikea uskoa.

Yrityksen aprillipila saattaa kuulostaa harmittomalta hauskanpidolta, mutta voiko pilailu myöhemmin kostautua esimerkiksi tekoälyn antamissa vastauksissa, jos ”valeuutinen” jää elämään internetissä? Asiantuntija pitää riskiä minimaalisena.

– Kyseessä on samanlainen ongelma kuin että laittaisi lämpimään ammeeseen pisaran kylmää vettä ja kuvittelisi veden lämpiävän, yrittäjä ja tekoälyasiantuntija Antti Merilehto sanoo.

Hän myöntää, ettei tekoäly todennäköisesti ymmärrä, että julkaisu on tehty aprillipäivänä. Kyseisten julkaisujen määrä kokonaisuuteen nähden on kuitenkin niin pieni, ettei sillä ole Merilehdon mukaan merkitystä.

– Jos yritys on julkaissut satoja tai tuhansia tiedotteita ja yksi niistä kertoo jotain hassua, sillä ei ole merkitystä. On hyvä huomioida, että vuonna 2025 jo noin 90 prosenttia internetin sisällöstä on tekoälyn ja automaation avulla tuotettua. Ihmisten tuottamaa on siis vain kymmenisen prosenttia. Jos tämän luvun jakaa vuoden jokaiselle päivälle, määrä on varsin vähäinen. Jos määrästä erotellaan vielä aprillipilat, osuus on häviävän pieni.

Antti Merilehto toppuuttelee pelkoja siitä, että aprillipila voisi jäädä vääristämään tekoälybotin antamia vastauksia.

ChatGPT:n alkuaikoina maailmalla kohistiin muun muassa siitä, millaisia vastauksia tekoälybotti antoi Yhdysvaltain ex-presidentin Barack Obaman synnyinmaasta. Asiasta käytiin aikanaan keskustelua Donald Trumpin kampanjakoneiston toimesta hänen pyrkiessään ensimmäistä kertaa presidentiksi.

– Tekoälyllä oli ensin vaikeuksia vastata kysymykseen totuudenmukaisesti, koska internetissä oli kymmeniä tai satoja tuhansia lähteitä, joissa ihmiset levittivät tahallaan valeuutisia. Tämä todisti, että jotta lähteet alkavat vaikuttaa tekoälyyn, niitä vaaditaan suuri määrä.

”Netti on täynnä huumoria ja sarkasmia. Joskus on vaikea erottaa, missä menee pilan ja todellisuuden ero.”

Ilkka Lavas, yrittäjä

Musk-pila nousi ilmiöksi

Sarjayrittäjänä tunnettu Ilkka Lavas julkaisi vuonna 2017 aprillipilan, joka jäi elämään vuosiksi eteenpäin. Tuolloin City-lehden verkkosivulla julkaistiin artikkeli, jossa kerrottiin Elon Muskin sijoittaneen City Digital -yhtiöön. Sijoituksen myötä Teslan kerrottiin muuttuvan ”itseohjautuvaksi kaupunkioppaaksi”, jolloin muista kulkupeleistä tulisi tarpeettomia. City Digital tunnetaan muun muassa älykkäistä ravintolaoppaistaan.

Elon Musk kommentoi pilaa silloisessa Twitterissä (nykyinen X) sanoen, ettei tiedä asiasta mitään.

– Hän ei tajunnut, että kyseessä on aprillipila. Myöhemmin hän poisti vastauksensa, mikä oli erikoinen ratkaisu. Päätin myös itse poistaa alkuperäisen twiittini, ettei se jää historiaan sotkemaan hakutuloksia. Kyseessä oli vitsi, joka oli tarkoitettu siihen hetkeen, mutta ei minua myöskään ole haitannut, että vitsi on jäänyt elämään, Lavas kertoo Yrittajat.fille.

Ilkka Lavas ei kadu Elon Musk -aprillipilaansa.

Lavas huomauttaa, että valistuneet lukijat ja netin käyttäjät osaavat tarkastaa tietonsa useista eri lähteistä. 

– Netti on täynnä huumoria ja sarkasmia. Joskus on vaikea erottaa, missä menee pilan ja todellisuuden ero. Tekoälyn on vaikea erottaa esimerkiksi vihapuhetta ja sarkasmia toisistaan. Uskon, että esimerkiksi Googlen insinöörit tietävät tämän ja siksi painottavat Google-hakutulosten luotettavuudessa useita eri lähteitä.

Musk-pilan taustalla oli myös pieni todellisuuden siemen.

– Työskentelimme tuohon aikaan erään datalähteen kanssa, joka teki yhteistyötä myös Elon Muskin yhtiön kanssa. Tämän kautta meidän tuottamamme suomalainen data valui myös Tesloihin.

”Mielestäni yrityksen ei kannata julkaista piloja, jotka voivat vaikuttaa merkittävästi liiketoimintaan.”

Antti Merilehto, yrittäjä

Älä tee tällaista pilaa

Antti Merilehto neuvoo yrityksiä miettimään aprillipäivänä, millaista huumoria ne haluavat viljellä.

– Mielestäni yrityksen ei kannata julkaista piloja, jotka voivat vaikuttaa merkittävästi liiketoimintaan. Pilan täytyy olla sellainen, joka melko helposti tunnistetaan pilaksi. Ainakaan ei kannata tehdä sellaisia piloja, joissa kehotetaan tulemaan jonkin edun takia paikan päälle.

Halutessaan yritys voi sparrata tekoälyn kanssa toimivan aprillipilan suunnittelemisessa. Silloin on Merilehdon mukaan hyvä huomioida, että myös tekoälyn huumorin taso vaihtelee.

– Viime kädessä ihminen vastaa aina lopullisesta tuotoksesta.

Vinkkaa meille juttuaihe!

Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus saa olla minuun yhteydessä mahdollista haastattelua varten
Pauli Reinikainen