YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Voiko työtön muuttua yrittäjäksi yhden palkkion perusteella?
Toimittaja-kirjailija Tuomas Muraja kirjoitti Kelan lehteen kolumnin työttömän arjesta ja perustulokokeilusta. Saamansa kirjoituspalkkion vuoksi hänet luokitellaan nyt toistaiseksi yrittäjäksi ja hänen tukensa ovat jäissä.
Toimittaja-kirjailija Tuomas Muraja osallistui perustulokokeiluun ja kirjoitti kirjan siitä. Häntä pyydettiin kirjoittamaan aiheesta kolumni Kelan Sosiaalivakuutus-lehteen.
– Tämän tekstin takia Kela pitää minua yrittäjänä, vaikka pyysi minua kirjoittamaan heidän omaan lehteensä työttömän arjesta. Odotan TE-palveluilta toista kuukautta uutta työvoimapoliittista lausuntoa, jonka jälkeen Kela miettii kuukauden, olenko oikeutettu tukiin, koska sain kirjoituspalkkion eli 400 euroa maaliskuussa, Tuomas Muraja kirjoittaa Facebookissa.
Kun työtön saa tuloja ja hän ilmoittaa niistä, Kelalta lähtee automaattisesti pyyntö TE-palveluille tehdä uudelleen työvoimapoliittinen lausunto henkilön tilanteesta. Muraja katsotaan nyt yrittäjäksi, ennen kuin uusi lausunto tulee.
– Sinänsä siinä ei ole mitään outoa, mutta tilanne kuulostaa vain hassulta. Kela on pyytänyt minulta lehteensä juttuja, joista kaksi on julkaistu, ja olen saanut niistä palkkiot, sekä olen ilmoittanut, kun ne ovat tililleni tulleet, Tuomas Muraja kertoi MTV Uutisille.
”Ei yksi kolumni tee päätoimiseksi yrittäjäksi”
Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén toteaa, että lainsäädäntö tuntee vain kaksi tapaa tehdä ansiotyötä virkasuhteen ulkopuolella: työntekijä ja yrittäjä.
– Kyse on siitä miten lainsäädäntöä sovelletaan. Jos teet palkkatyötä, mutta et ole työsuhteessa, niin sinut tulkitaan yrittäjäksi, Hellstén toteaa.
– Työttömyysturvan pitäisi mennä vain jos yrittäjyys on päätoimista. Yksi kolumni ei ole päätoimista yrittäjyyttä, Harri Hellstén painottaa.
– Ongelma tässä on se, miten TE-toimistoissa osataan tulkita yrittäjyyttä ja sitä kuka on päätoiminen yrittäjä. Eksakteja rajoja kun ei ole.
Yrittäjyys voidaan katsoa sivutoimiseksi, jos se ei estä kokoaikatyön vastaanottamista ja ainakin silloin, jos vähintään kuuden kuukauden ajan yritystoiminnan rinnalla tekee päätoimenaan palkkatyötä tai opiskelee.
Paljon byrokratiaa
Tuomas Muraja harmittelee byrokratiaa eli jatkuvia työvoimapoliittisia lausuntoja.
Hän kirjoittaa kolumnissaan, että työttömyysturvajärjestelmä tunnistaa huonosti itsensä työllistävät ihmiset. Murajan mukaan perustulo vapauttaisi näiden ihmisten energiaa byrokratiaväännöistä, estäisi putoamasta tyhjän päälle ja tasapainottaisi taloutta.
– Olen milloin yrittäjä, milloin pätkätyöllistynyt, milloin apurahan saaja. On mahdollista, että en siltikään täytä kolumneillani ja lehtijutuillani työttömyysturvan aktiivimallin kriteerejä. En tee töitä tarpeeksi monta tuntia, eikä kirjojen kirjoittaminen ole oikeaa työtä vaan harrastus, Muraja kirjoitti Sosiaalivakuutus-lehdessä.
– Niinä väliaikoina, kun en saa palkkioita, tai ne maksetaan myöhässä, haen tietenkin työttömyysetuutta. Niiden etujen saaminen nyt venyy sen takia, että odotan taas uutta työvoimapoliittista lausuntoa, joka katsoisi, että en ole yrittäjä, Tuomas Muraja toteaa.
– Seuraavan etuuden saatan saada ennen juhannusta”, Tuomas Muraja arvelee Facebook-kirjoituksessaan.
Suomen Yrittäjien Harri Hellstén ymmärtää Murajan tuskastumisen ja huolen.
– Olisi parempi, että yrittäjyyden arviointi siirretään maksajalle eli Kelalle tai työttömyyskassalle. Maksajalla on yleensä parempi käsitys tuen hakijan yritystoiminnan tilanteesta kuin TE-toimistolla, työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén toteaa.
Lue Tuomas Murajan kolumni täältä
Jari Lammassaari