20.6.2024 klo 07:59
Uutinen

Voiko yrittäjä toimia kuntapäättäjänä?

Kuntapäättäjänä toimiminen on merkittävä yhteiskunnallinen tehtävä, johon liittyy suurta vastuuta. Yrittäjän rooli taas on usein hyvin käytännönläheinen, keskittyen yrityksen taloudellisen menestyksen varmistamiseen. Voivatko nämä kaksi roolia kuitenkin yhdistyä menestyksekkäästi?

Ensimmäinen kysymys, joka nousee mieleen, on yrittäjän ja kuntapäättäjän tehtävien yhteensopivuus. Kuntapäättäjän tulee toimia kaikkien kuntalaisten eduksi ja tehdä päätöksiä, jotka parantavat yhteisön hyvinvointia ja taloudellista tilannetta. Yrittäjän taas tulee tehdä päätöksiä, jotka hyödyttävät hänen yritystään ja asiakkaitaan. Näiden kahden roolin yhdistäminen voi aiheuttaa ristiriitoja. 

Miten yrittäjän kuntapäättäjärooli vaikuttaa asiakassuhteisiin? Asiakkaat saattavat kyseenalaistaa yrittäjän objektiivisuuden ja luottamuksen, jos hän toimii myös kuntapäättäjänä. Pienellä paikkakunnalla asiakkaina on usein myös henkilöitä, joita päätökset koskevat ja tämä voi vaikuttaa negatiivisesti asiakaskäyttäytymiseen. Vaikka yrittäjä pyrkisi erottamaan nämä roolit selkeästi toisistaan, voi olla vaikeaa vakuuttaa asiakkaita siitä, että kuntapäättäjänä tehdyt päätökset eivät vaikuta yrittäjän liiketoimintaan – tai päinvastoin. Kyseessä on kuitenkin kaksi täysin eri roolia.

Lisäksi on pohdittava, kuinka paljon aikaa ja resursseja yrittäjä voi todella panostaa kuntapolitiikkaan. Yrittäjän aika on usein rajallista, sillä yrityksen pyörittäminen vaatii paljon työtä ja sitoutumista. Kuntapäättäjänä toimiminen vaatii myös huomattavan ajallisen panostuksen, ja voi olla, että rooli ei saa tarvittavaa huomiota ja huolellisuutta, ja poissaolot työstä maksavat rahaa

Lisäksi Loviisan kaupungin viranhaltijoiden erimielisyydet ovat osoittaneet, kuinka haastavaa kuntapolitiikka voi olla. Erimielisyydet ja niiden tuomat haasteet ovat lisänneet epävarmuutta päätöksenteossa sekä mielenkiinnon laskua kyseistä tehtävää kohtaan. Tämä osoittaa, että kuntapolitiikassa tarvitaan selkeää ja johdonmukaista johtajuutta, jota yrittäjän voi olla vaikea tarjota, jos hänen aikansa ja huomionsa ovat jakautuneet yrityksen ja kuntapäättäjän roolin välillä.

Tilannetta ei helpota myöskään se, että Loviisan kuntabarometrin tulokset ovat olleet huonoja, mikä on luonut ristiriitoja elinkeinolautakunnan ja yrittäjäyhdistyksen välillä. Näissä molemmissa toimin, mikä asettaa minut hankalaan asemaan. On vaikeaa navigoida näiden kahden tahon välillä

Voidaan kuitenkin myös todeta, että yrittäjänä toimiminen tuo kuntapäättäjälle arvokasta näkökulmaa ja käytännön kokemusta, joka voi olla hyödyksi kunnan kehittämisessä. Yrittäjät ymmärtävät taloudelliset haasteet ja ovat usein innovatiivisia ongelmanratkaisijoita, jotka voivat tuoda uutta virtaa päätöksen tekoon

Itse olen myös pohtinut, onko minulla oikeanlaista luonnetta tähän tehtävään. Koen olevani herkkä ja kiltti, mikä voi olla haitaksi päätöksenteossa, jossa tarvitaan jämäkkyyttä ja kykyä tehdä vaikeita ratkaisuja. Ristiriidat jäävät myös vaivaamaan liian pitkiksi ajoiksi mieleeni ja tekevät tehtävästä melko raskaan

Yhteenvetona voidaan todeta, että yrittäjän rooli kuntapäättäjänä voi tuoda mukanaan sekä haasteita että mahdollisuuksia. On kuitenkin välttämätöntä, että kaikki osapuolet ymmärtävät ja hyväksyvät tämän kaksoisroolin mukanaan tuomat realiteetit. Pienellä paikkakunnalla, missä sosiaaliset verkostot ovat tiiviimmät ja ristiriitojen mahdollisuus korostuu, yrittäjän toimiminen kuntapäättäjänä ei ainakaan näytä toimivan. Jätänkin kauteni jälkeen kapulan jollekin, joka toivottavasti olisi ainakin yhtä yrittäjähenkinen ja innostunut kehittämään kaupunkia kuin itse olen.

Annika Fellman

Kirjoittaja on Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu, elinkeinolautakunnan jäsen sekä Loviisan Yrittäjät ry:n hallituksen jäsen.