YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
”Voitto ei ole tärkeä tieto” – Lue kokeneen ekonomin 15 vinkkiä yrityksen kassasuunnitteluun
Ekonomi Lassi Mäkinen kehottaa myös yksinyrittäjiä kirjaamaan tulot ja menot päivittäin.
Ekonomi ja eläkkeellä oleva yrittäjä Lassi Mäkinen uskoo vahvasti, että jokaisen yrittäjän kannattaisi harjoittaa päivittäistä kassasuunnittelua. Uusimmassa kirjassaan Tärkeintä ei ole voitto, vaan reilu kassavirta (Basam Books) Mäkinen esittelee kassavirtamenetelmää, jollaisen hän toivoisi yleistyvän myös pienissä yrityksissä.
– Kassasuunnittelu ei ole ennustamista eikä budjetointia vaan kirjanpitoa tulevaisuutta koskevista tositteista, kuten esimerkiksi laskuista, sopimuksista, tilauksista, tarjouksista ja suunnitelmista. Kassasuunnittelu auttaa yritystä kasvamaan terveesti ja turvaamaan tulevaisuutensa, Mäkinen selvittää.
Tulosbudjetoinnilla ei ekonomin mukaan päästä samaan lopputulokseen, koska se tehdään liian harvoin, yleensä kuukausittain tai vuosittain.
– Kassasuunnittelu on tärkeää, koska se antaa yrittäjälle päivittäisen kuvan siitä, miten yrityksen talous on kehittymässä. Kassasuunnitelma kertoo parhaiten sen, miten rahat riittävät tulevaisuudessa. Jos sitä ylläpidetään joka päivä tai viikko, kuva yrityksen taloudesta tarkentuu ja selkiytyy.
Jos kassasuunnitelman perusteella näyttää siltä, että yrityksen kassa hupenee lähitulevaisuudessa, yrityksen johto ehtii useimmissa tapauksissa Mäkisen mukaan reagoida tilanteeseen ja välttää konkurssin. Hän patistaa yrityksiä päivittäiseen kassasuunnitteluun.
– Silloin suunnittelu ei ole niin suuritöistä kuin voisi kuvitella, hän sanoo.
”Kassasuunnitelma kertoo parhaiten sen, miten rahat riittävät tulevaisuudessa.”
Lassi Mäkinen, ekonomi
Näin teet kassasuunnitelman
Mäkinen neuvoo yritystä aloittamaan kassasuunnittelun kirjaamalla yritykseen tulevat ja lähtevät laskut, tilaukset ja tarjoukset.
– Tällöin yrittäjä näkee aika pitkälle tulevaisuuteen, useamman kuukauden päähän. Tulevaisuuskirjanpito on helppoa, koska siinä kirjataan vain se, mitä tilille tulee ja mitä sieltä lähtee. Siksi yksinyrittäjänkin on mahdollista toteuttaa suunnittelu tarkasti. Historiakirjanpito onnistuu helpoiten tallentamalla pankin tiliotteet.
Kirjailija kertoo toimineensa kyseisellä tavalla parinkymmenen vuoden ajan. Suunnittelun ansiosta Mäkinen kertoo tietävänsä hyvin tarkasti sen, mihin yrityksen rahat riittävät ja paljonko rahaa on vuoden lopussa.
”Kasvua ei pidä hakea lainarahalla”
Mäkisen mukaan yrittäjän ei pidä tuijottaa liikaa tehtyä voittoa tai tappiota.
– Voitto ei ole tärkeä tieto. Saatetaan kuvitella, että voitto kertoo yrityksen taloudellisesta menestyksestä. Oikeasti voitto ei kerro mitään. Se ei ole rahaa eikä sillä voi maksaa palkkoja tai investointeja.
Yhtä kriittisesti Mäkinen suhtautuu yrityksen tekemään tappioon, joka ei hänen mukaansa tarkoita automaattisesti konkurssia.
– Yritys voi kestää kymmenenkin vuotta niin, että se tuottaa jatkuvasti tappiota. Olen nähnyt sellaisen tapauksen. Kasvua ei pidä hakea lainarahalla. Kasvu on terveellä pohjalla, kun se tehdään kassavirralla.
Viimeinen kirja
Mäkinen on toiminut yrittäjänä yli 40 vuoden ajan. Ensimmäisen yrityksensä, tilitoimiston, hän myi yli 30 vuotta sitten. Vuonna 1999 hän perusti vaimonsa kanssa verkkolehden. Yritys tuotti myös verkkokirjoja. Eläkkeelle jäätyään Mäkinen tuotti koulutuksia taloushallinnon ammattilaisille.
– Eläkepäivilläni olen koodannut erilaisia ohjelmia. Koodaaminen on minulle tuttua jo 60-luvulta lähtien, hän kertoo.
Parisenkymmentä kirjaa kirjoittaneen Mäkisen mukaan nyt julkaistu teos on hänen viimeisensä.
– Vaimoni on sairas ja tarvitsee vuosi vuodelta enemmän omaishoitajan apua. Käytän aikaani siihen.
Lassi Mäkisen vinkit kassasuunnitteluun
- Älä luota lakisääteiseen kirjanpitoon ja tuloslaskelman voittoon. Voitto on aina virheellinen eikä se ole rahaa. Sillä ei voi maksaa mitään. Maksut tapahtuvat rahalla, jota kulkee kassavirrassa.
- Laadi maksuperusteista kassavirtakirjanpitoa pankkitapahtumista, jolloin tiliote on kirjanpidon tosite. Pankki on kirjannut jokaisen tapahtuman toisen puolen. Sinä kirjaat nämä tapahtumat vain tuloihin tai menoihin. Tämä on kirjanpitolain mukaista kahdenkertaista kirjanpitoa, vaikka itse teet kirjaukset vain yhteen kertaan.
- Pankkitilin tiliote on yksinkertainen kassavirtalaskelma. Monipuolisemman laskelman saat, kun jaat pankkitilin tapahtumat juoksevaan, investointien ja rahoituksen kassavirtaan sekä jokaisen näistä kassavirroista edelleen kassatuloihin ja kassamenoihin.
- Juoksevan kassavirran (juoksevat kassatulot–juoksevat kassamenot) tulee yleensä aina olla positiivinen.
- Investointien kassavirran (investointien kassatulot–investointien kassamenot) tulee olla negatiivinen, koska silloin yritys investoi tulevaisuuteensa. Jos se on positiivinen, yritys myy omaisuuttaan enemmän kuin hankkii uutta.
- Rahoituksen kassavirran (rahoituksen kassatulot–rahoituksen kassamenot) etumerkki riippuu juoksevan kassavirran ja investointien kassavirran rahantarpeesta.
- Perusta aina osakeyhtiö, koska se turvaa henkilökohtaisen omaisuutesi.
- Älä sijoita yhtiöösi osakepääomaa. Osakeyhtiölaki ei sitä enää vaadi.
- Osakepääoma voi tulla kysymykseen, jos yhtiöösi tulee ulkopuolisia sijoittajia. Paras tilanne on sellainen, että jokainen sijoittaja omistaa alle 10 % osakkeista ja sinä omistat vähintään 67 % osakkeista. Vähintään sinun tulee omistaa 51 % osakkeista, että yhtiö on hallinnassasi.
- Ota lainaa lähinnä vain investointimenoihin, sillä juoksevien kassatulojen tulee kattaa juoksevat kassamenot. Jos tarvitset kovin paljon lainaa investointiin, mieti, miten voisit karsia investointia. Lainalla yhtiön kasvun vivuttaminen on vaarallista, vaikka se on houkuttelevaa.
- Jos lainan antaja vaatii henkilökohtaista omaisuuttasi yhtiösi lainan vakuudeksi, ota laina itsellesi ja lainaa rahat edelleen yhtiöllesi. Älä milloinkaan anna henkilökohtaista takausta lainalle. Henkilökohtaisessa lainassa vakuutena on yrittäjän oma asunto. Jos yhtiö menee konkurssiin, pankki ei voi vaatia mitään, koska yrittäjän henkilökohtainen laina ei siinä tilanteessa eräänny.
- Jos yritys tarvitsee rahaa, parempi vaihtoehto on myydä lainan vakuudeksi vaadittu omaisuus ja lainata se yritykselle, koska tällöin yrittäjä saa yritykselleen enemmän rahaa kuin saisi lainalla. Oman kodin voi myydä ja siirtyä tarvittaessa vuokralle.
- Jos yhtiösi tilillä on runsaasti rahaa, sillä ei ole konkurssivaaraa ja se voi kasvaa rahamäärän ja tulevan kassavirtakehityksen asettamissa puitteissa.
- Jos tilillä on niukasti rahaa, selvitä, miten sille tulee ja siltä lähtee rahaa lähipäivinä ja -viikkoina. Näin voit sopeuttaa maksutilannetta ajoissa ennen kuin konkurssi kolkuttaa ovelle. Kassasuunnitelmassa pankkitilin saldo ei saa milloinkaan olla miinusmerkkinen.
- Ryhdy ylläpitämään kassasuunnitelmaa jatkuvasti joka päivä. Näin yrityksen talousvaikeudet eivät pääse yllättämään sinua.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi