YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

11.12.2019 klo 11:33
Uutinen

Vuoden Maahanmuuttajayrittäjä Faisa Egge on taistellut tiensä Suomessa asenteella ja kovalla työllä

Faisa Eggen yrittäjäpolun alku ei ollut ruusuinen, mutta nyt hän työllistää vajaa 10 työntekijää ja yrityksen toiminta kasvaa.

Vuoden maaahanmuuttajayrittäjä 2019 on kokkolalaisen Amanihoiva Kotihoito Oy:n perustaja Faisa Egge.

Egge saapui Suomeen vuonna 2008 kahdenmatkalaukun kanssa taskussaan tuhat euroa. Siinä eväät uuteen elämään uudessa maassa, josta Egge ei tiennyt juuri mitään.

– Halusin ammattikorkeakoulu- tai yliopistokoulutuksen, ja olin kuullut, että Suomessa on mahdollista saada stipendejä. Keniassa yliopistot ovat harvassa tai ne ovat kalliita. Vain pieni prosentti pääsee yliopistoihin opiskelemaan, Egge kertoo.

Alku ei ollut helppo. Egge oli ajatellut menevänsä töihin, mutta niitä oli vaikea löytää ilman kielitaitoa tai kokemusta. Ensimmäinen työ löytyi pizzeriasta, mutta Egge ei tullut kysyneeksi palkan tai työsopimuksen perään.

– Aloitin neljältä iltapäivällä ja lopetin puolilta öin. Sain päivästä 20 euroa ja olin onnellinen. Tutut kehottivat lopettamaan heti, koska se oli laitonta, mutta ajattelin, että parempi sekin kuin ei mitään. Lopetin vasta puoli vuotta myöhemmin, Egge kertoo.

Äidille ei soiteta

Jälkikäteen Egge katsoo, että alku Suomessa opetti hänelle nöyryyttä, vaikka aika oli vaikeaa. Rahat riittivät hädin tuskin vuokraan ja ruokaan. Äidilleen hän ei kuitenkaan aikonut soittaa, vaikka mikä olisi.

– Äidilläni on neljä lasta, jotka kaikki opiskelevat. Minun oli pakko saada Suomi-unelmani toimimaan, Egge kertoo.

Kesä- ja heinäkuuksi hän pääsi sairaalaan kesätöihin ja työskenteli ahkerasti kysyen jatkuvasti, missä voisi olla avuksi. Elokuussa alkoivat terveydenhoitajan opinnot, mutta hän sai jäädä myös tekemään vuoroja terveyskeskukseen ja myöhemmin keskussairaalaan. Hän teki usein kahtakin vuoroa päivässä, kunnes totesi, ettei se hyödytä.

– En saanut tarpeeksi lepoa, mutta en myöskään tarpeeksi palkkaa tekemästäni työstä, koska verot veivät suuren osan. Lisäksi halusin tehdä jotain itseäni varten, Egge kertoo.

Kantapään kautta

Egge päätti hakea starttirahaa omaa yritystään varten. Byrokratia yllätti, mutta lopulta hän sai starttirahan. Yllätyksenä tuli se, että työt sairaalassa piti lopettaa, mikä tarkoitti tulojen loppumista.

Egge törmäsi myös ennakkoluuloihin siitä, osaako ulkomaalainen tehdä hoitotyötä. Niinpä hän teki, mitä työtä vain sai ikkunoiden pesusta lähtien. Hän tarjosi myös tutustumiskäyntejä ilmaiseksi, mutta huomasi, että niitä käytettiin hyväksi, eikä toista puhelua koskaan tullut.

– Soittelin yhdistyksiin ja suoria soittoja mahdollisille asiakkaille. Olin aivan epätoivoinen välillä, ja mietin, mihin olin ryhtynyt. Halusin palata sairaalaan töihin varmemman leivän pariin monta kertaa. Mutta sitten puheluita alkoi tulla, Egge kertoo.

Hän opetteli tekemään sopimuksia, yritykselleen laatujärjestelmän, verkkosivut ja markkinointia.

Seuraavaksi Egge huomasi olevansa väsynyt ja lähes masentunut, sillä hän teki töitä aamusta iltaan. Oli pakko palkata apua, ja hän oppi miten työllistetään.

– Se on vaikeaa aluksi. Täytyy löytää ihmisiä, jotka jakavat samat arvot ja tuovat jotain omasta kulttuuristaan hyvällä energialla. Opin edelleen koko ajan jotain uutta. Muiden tuki on tärkeää, Egge kertoo.

Amanihoiva Kotihoito työllistää nyt vajaa kymmenen työntekijää.

Egge on ollut myös kuntavaaliehdokkaana Kokkolassa.

Tarina vakuutti tuomarit

Vuoden maahanmuuttajayrittäjä -kilpailussa korostettiin kannattavaa liiketoimintaa, kasvumahdollisuuksia, esimerkillisyyttä ja asennetta. Ehdotuksia tuli lähes sata yrittäjää eri puolelta Suomea.

Finalisteiksi ylsivät Eggen lisäksi Rajkumar Sabanadesan Kaksi.nolla Oy:stä Pirkanmaalta ja Douglas Castro Darkglass Electronics Oy & Neural DSP Technologies Oy:stä Helsingistä.

Faisa Egge vakuutti tuomarit tarinallaan ja asenteellaan.

– Katson arvoa myös sille, että hän toimii kaupungissa, joka ei ole kovin iso. Maahanmuuttajayrittäjyyttä on muuallakin kuin muutamassa isommassa kaupungissa, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja ja tuomariston jäsen Jyrki Mäkynen kertoo.

Voittaja saa palkinnoksi 3 000 euroa. Palkinnon myönsi työeläkeyhtiö Elo.

– Faisa Egge on tuonut ihailtavalla tavalla vanhan kotimaansa kulttuurin valoisuutta ja positiivisuutta toimialalle, jossa tarvitaan yhä enemmän osaavaa ja motivoitunutta työvoimaa. Eggen jo lapsena oppima ahkeruus sekä ihmisistä välittäminen ja iloinen asenne edustavat juuri sellaista asennetta, jota haluamme tuoda esille tällä kilpailulla, Elon toimitusjohtaja Satu Huber kertoo.

Voittajan neuvo: Tee jotain omaperäistä

Eggen yritys tarjoaa kotihoidon palveluita vanhuksille sekä henkilökohtaista apua vammaisille. Yritys perustettiin toiminimenä, mutta siitä tuli osakeyhtiö 11.12. 2015, eli päivälleen neljä vuotta sitten. Yritys kasvattaa tulostaan, asiakasmääriään ja työntekijöidensä määrää vuosi vuodelta Keski-Pohjanmaalla.

Egge kannustaa muitakin yrittämään, vaikka oma yrittäjäpolku ei helppo ollutkaan.

– Vinkiksi sanoisin, että tee jotain erilaista. Ei kannata keskittyä vain yhdenlaiseen toimintaan. Meidän täytyy näyttää osaamisemme, integroitua ja rakentaa yhteisöjä, Egge sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi