YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Salolainen Sebastian Westberg on Vuoden yksinyrittäjä. Kuva: Satu Mali
12.10.2024 klo 20:52
Uutinen

Vuoden yksinyrittäjä yhdisti motocrossin yrittäjyyteen – “Ilman somea ei kukaan olisi tiennyt, että Suomesta tulee tällainen kuski”

Vuoden yksinyrittäjäksi valittu freestyle-motocrossin ammattilainen Sebastian Westberg pyörittää Sebfmx Events -yritystä, joka on erikoistunut samaan kuin hän itsekin: näyttäviin temppuihin moottoripyörällä.

Moottoriurheilutapahtuma Monster Jam vuonna 2006 Helsinki-hallilla, silloisella Hartwall-areenalla. Sebastian Westberg, 14, katselee väliaikashow’ta, jossa kuski tekee moottoripyörällä huimia voltteja ja hyppii erilaisista rampeista. 

– Silloin ajattelin ensimmäistä kertaa, että tuota haluan tehdä, salolainen Westberg, 32, muistelee nyt. 

Toive toteutui, ja vielä isommin kuin Westberg olisi osannut kuvitella.  

Westberg on nyt freestyle motocrossin eli fmx:n ammattilainen. Hän on urheillut lajin parissa ammattimaisesti kymmenisen vuotta, suunnilleen saman verran kuin hän on ollut yrittäjä. 

Päämäärätietoinen yrittäjyys toikin hänelle Suomen Yrittäjien Vuoden yksinyrittäjä -tunnustuksen, joka jaettiin Valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä lauantaina. 

Yrittäjyys alkoi, kun Westberg perusti vuonna 2012 kahden kaverinsa kanssa fmx-urheiluun keskittyneen yrityksen. Muutamassa vuodessa kaverit jäivät toiminnasta pois, ja vuonna 2016 Westberg osti yrityksen kokonaan itselleen sekä muutti sen osakeyhtiöksi, jonka nimeksi tuli Sebfmx Events Oy. 

Sebfmx Events on erikoistunut siihen, mihin Westbergkin: näyttäviin temppuihin moottoripyörällä. Yrityksensä kautta Westberg tekee muun muassa fmx-esityksiä ja tuottaa erilaisia extreme-urheilutapahtumia.  

Intian markkinoille 

Westberg on menestynyt alallaan. Hän on muun muassa ensimmäinen ja ainoa suomalainen, joka on tehnyt moottoripyörällä voltin etuperin. Lisäksi hänet valittiin aikoinaan mukaan Red Bull X-fighters -kilpailuun ainoana suomalaisena. 

– Se kilpailu on vähän kuin freestyle-motocrossin olympialaiset, Westberg kuvailee. 

Westberg sanoo, että maailmalla fmx on extreme-urheilua, mutta Suomessa se nähdään vielä vähän sirkusohjelmanumeron kaltaisena viihdykkeenä. 

Suomessa Westberg esiintyy eri tapahtumissa ja järjestää niitä kesäisin, mutta hänen pääbisneksensä on ulkomailla. Hän reissaa noin 200 päivää vuodessa. Enimmäkseen Westberg kiertää Euroopassa, mutta viime talvina myynti on lähtenyt vetämään todella hyvin Intiassa. 

– Moottoriurheilua koetetaan kaupallistaa siellä tällä hetkellä todella voimakkaasti.  

Westberg pääsi Intian markkinoille omien sanojensa mukaan puolivahingossa, kun tuurasi urheilutapahtumassa erästä kaatunutta kuskia. 

– Siellä oli paljon ihmisiä, jotka tykkäsivät esityksestä, ja sitten sain taas uusia keikkoja. 

Westberg on keikkaillut ympäri Intiaa, muun muassa Goalla ja Delhissä. 

– Koetan olla siellä moottoriurheilu- ja tapahtumatuotannossa mukana, vaikuttamassa ja rakentamassa omalle pikku yritykselle jalansijaa.  

Sopii pieniinkin tapahtumiin

Westberg korostaa, että freestyle motocross ei ole pelkästään isojen tapahtumien laji. Hän itse on esiintynyt Suomessa kyläpäivillä ja laskettelukeskuksissa, Virossa taas eräässä hääjuhlassa. 

Westberg sanoo, että hän tietenkin haluaisi keikkailla enemmän Suomessa, jossa hänen perheensäkin on, mutta tällä hetkellä elanto tulee ulkomailta. Westerg kiittää menestyksestään ulkomailla myös sosiaalista mediaa ja markkinointiyhteistöitä. 

– Ilman joskus kouluaikoina perustettuja somekanavia ei kukaan olisi tiennyt, että Suomesta tulee tällainen ammattitason kuski. 

Westberg aikoo jatkaa fmx-ammattilaisena niin pitkälle kuin pystyy. 

– Kun ajokoulutan nuoria, niin ehkä sieltä voisi tulla joskus virallisia työntekijöitä ja artisteja yritykseen, mutta tässä kohtaa sitä on vaikea sanoa. 

Sebfmx Events Oy

Perustettu: 2012
Perustaja ja toimitusjohtaja: Sebastian Westberg
Kotipaikka: Salo
Liikevaihto 2023: 104 000

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Kaisu Puranen