YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Vuoden Yrittäjä on Matti Eklund Oy
Keravan Yrittäjät palkitsi Vuoden Yrittäjän sekä pitkään toimineita yrityksiä Vuosijuhlassa.
Matti Eklund Oy:n legendaarinen, 77-vuotias rakennusmestari Matti Eklund työskentelee median jalustalle nostamalla alalla rakennusten homekorjauksessa. Firman tuntemattomampi yrittäjä Marit Sivén omistaa yrityksestä 75 %. Vuoden Yrittäjä 2018 on konsulttiliike, joka myy rakennusalan ammattitaitoa. Yhtiön maine on niin kova, ettei mainontaa ole tarvittu, vaan työt tulevat puskaradion kautta.
Matti Eklund on Heinolasta kotoisin ja aloitti työuransa IVO:n kenttävalimossa Ruovedellä, jossa valmistettiin puupylväiden haruselementtejä. Sittemmin keskikoulun jälkeen hän kouluttautui nosturinkuljettajaksi ja meni töihin Ruolalle Lahteen. Siellä hän istui 20-metrisen pylväsnosturin ohjaamossa, kun routa suli nosturin alta ja petti. Nosturi kaatui onneksi rakennusta vasten ja Matti pääsi kapuamaan rakennusta pitkin alas ehjänä.
Kommellukset jatkuivat hänen ollessaan töissä Valubetonilla Lahdessa. Tien toisella puolella rakenteilla ollut viisikerroksinen kerrostalo sortui maan tasalle Matin silmien edessä. Betonivalu oli jäätynyt ja rakennus sortui sen sulaessa pääsiäisen aatonaattona 1961.
Vuonna 1964 Matti aloitti Lahden teknisessä koulussa talonrakennuslinjalla ja valmistui kolmessa vuodessa rakennusmestariksi.
– Koulun toisella luokalla keväällä kokeiden jo päätyttyä sain nosturinsiirtokeikan Porvoosta Riihimäelle, joka kesti muutaman viikon. Ennen kuin nosturi oli kasassa, kaverit soittivat, että olin saanut käytöksen alennuksen kympistä kahdeksaan, kun olin lintsannut.
– Enkä päässyt edes vapaaoppilaaksi, vaikka minulla oli kolme lasta. Rehtorikin ihmetteli sitä, jolloin opettaja vei rehtorin ikkunan ääreen ja osoitti parkkipaikan autoja. Rivissä komeili Matin ralliviritetty Morris Mini. Auto oli liian hieno vapaaoppilaalle.
Elementtitekniikan erikoismies
Matin valmistuttua 1966 Elementtituote Oy:n johtaja Harri Hintikka houkutteli häntä tekemään kaapelibetonikannattajia. Ensimmäisenä työnään Matti oli mestarina paperitehtaan rungon kasaamisessa yli kymmenen henkeä alaisinaan. Paperitehtaita hän mestaroikin kaikkiaan toistakymmentä ympäri Suomea.
Tuusulassa sijainnut Rakennuselementti Oy meni konkurssiin, ja kun Henri ja Petri Janhunen jatkoivat yrittämistä Esijännistystekniikka Oy –nimisenä, Matti ryhtyi yritykseen asennuspäälliköksi vuonna 1967 – ja muutti tuolloin Keravalle.
Vuonna 1969 Matti totesi, että ”rahapulaa voi potea myös omassa firmassa”. Kun hän perjantaina otti lopputilin, oli maanantaina oma firma pystyssä ja siinä yhdeksän miestä töissä, yhtiökumppanina Hannu Nopanen.
Toiminta laajeni ja vuonna 1971 yrittäjät ostivat oman autonosturin, koska ne olivat suuressa roolissa torninostureita pystytettäessä.
– Pankinjohtajana oli MM-jääkiekkoilija Ilpo Koskela. Kummallakaan meistä ei ollut rahaa, että olisi kahvikupin saanut, mutta nimi kelpasi vekseliin, Matti Eklund kertoo.
Nuorilla yrittäjillä meni kovaa ja molempien vaimot lähtivät omille teilleen. Avioeroissa meni yhtiö ja kumpikin perusti oman yhtiön, Matti Elementtiasennus Matti Eklund T:mi:n, joka teki projektinjohtourakoita.
Kosteusvauriokorjauksiin 1990-luvulla
Asiantuntijatyöskentely alkoi 1984, kun Kauppakamariin perustettiin rakennustyöryhmä, joka koostui asiantuntijoista, jotka tekivät puolueettomia tavarantarkastuksia. Ensimmäiset kosteusvauriokorjaukset Matti Eklund teki Järvenpäässä Mannilantiellä.
1990-luvun laman aikana elementtihommat olivat tiukassa. Vuonna 1992 kukaan Matin neljästä lapsesta ei halunnut jatkaa elementtiasennusta, joten nosturit ja muut vehkeet myytiin pois.
1990-luvulla alkoivat kosteusongelmat nousta pinnalle. Marit Sivén valmistui rakennusmestariksi 1990. Matti Eklund Oy:öön hän tuli vuonna 1998.
– Teemme kosteus- ja homevaurioiden tutkimuksia, korjaustavan suunnittelua sekä korjausten valvontaa ja projektinjohtoa. Oikeudessa istumme kerran pari kuukaudessa asiantuntijatehtävissä. Selvitämme, onko rakennustyö tehty hyvän rakennustavan mukaisesti. Tapaukset liittyvät takuukorjauksiin, vuosi- ja takuutarkastuksiin, Marit Sivén toteaa.
– Syy rakentamisen ongelmiin on tyypillisesti se, että rakennuttaja haluaa tuotteen nopeasti käyttöönsä eli tuottamaan rahaa. Tällöin aikataulut vedetään niin tiukille, ettei kuivumiselle jää riittävästi aikaa. Työn suunnitteluun ja valvontaan ei panosteta riittävästi.
– Myös urakoitsijoissa on vikaa, sillä he saattavat luvata työt liian nopealla aikataululla. Usein riidan aiheeksi tuleekin se, onko vika rakennuttajan vai urakoitsijan.
– Rakentaminen on yhteistyötä ja vaatii kommunikaatiota. Nykyisin työmailla on paljon erimaalaisia ja eri kulttuurien työntekijöitä, eivätkä he välttämättä ymmärrä toisiaan. Lisäksi työt pilkotaan alihankkijoille.
– Rakennusmestareista on pulaa. Rakennusmestarikoulutus oli kymmenen vuotta seis ja syntyi pula mestareista. Tuli vain insinöörejä ja he eivät viihdy montun pohjalla. Pahimman rakennusbuumin aikaan projekteja jäi tekemättä, kun ei ollut työntekijöitä, Marit Sivén toteaa.
– Vihamiehiäkin syntyy. Kun käymme katsomassa taloyhtiön yhtä asuntoa ja löytyy vikaa, käy ilmi, että muutkin asunnot kärsivät samoista vioista. Välittäjät eivät halua, että tehdään kuntotarkastuksia, sillä vikojen paljastuessa hinnat laskevat.
– Yli 60 % kosteusongelmista on perustuksissa, jonne tulee kosteutta maasta. Syinä voivat olla esim. se, että täytössä käytetään halvempaa, hienojakoista hiekkaa, joka sitoo vettä. Tai liian matala perustamiskorkeus tai vanhat rakentamisohjeet. Kasveja on voitu istuttaa liian lähelle rakennusta ja kallistukset voivat olla väärään suuntaan. Syöksytorvien sadevesi pitäisi saada vähintään kolmen metrin päähän rakennuksesta.
Vaikka kyseessä onkin konsulttitoimisto, on käytännön työ näytteiden ottoa alapohjissa, yläpohjissa, katoilla.
– Usein hometalot ovat vanhoja. Vanhin tapaus on Juhani Ahonkin käytössä ollut rakennus, jonka alapohjaa korjattaessa löysimme hirrestä vuosileiman 1632, Matti Eklund kertoo.
Matti Eklundille on myönnetty Suomen Leijonan Ritarikunnan ritarimerkki (2000) sekä Suomen Yrittäjien timanttiristi (2003). Vuoden rakennusmestariksi hänet valittiin vuonna 2003.
Lauantaina 24.11.2018 Keravan Yrittäjien Vuoden Yrittäjä -juhlassa Klondyke-talolla palkittiin yrittäjiä, juhlapuheen piti kansanedustaja Eero Lehti ja viihteestä huolehti yleisön sydämet valloittanut mentalisti Pete Poskiparta loistavalla esityksellään.
Vuoden Yrittäjänä palkittiin Matti Eklund Oy, Marit Siven ja Matti Eklund.
Seuraavat yritykset vastaanottivat tasavuosihuomionosoituksen:
60v Tivoli Sariola Oy
50v Hyxo Oy
50v Savion Kirjapaino Oy