YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Perheyritys Kaune Oy:n väki tuuletti Varsinais-Suomen Yrittäjägaalassa la 26.10. Kaune palkittiin vuoden 2024 varsinaissuomalaisena yrityksenä. Mukana myös palkinnon jakaneet vaalivaliokunnan puheenjohtaja Jari Rastas ja Naantalin kaupunginjohtaja Laura Leppänen.

Vuoden yritys Kaune Oy on kasvanut hurjasti – ”Teimme systemaattisen päätöksen kansainvälistymisestä” 

Vuoden varsinaissuomalainen yritys Kaune Oy on kasvanut voimakkaasti viennillä erityisesti laivanrakennus- ja hotellialalla. 

Kaune Oy palkittiin lauantaina 26.10. Vuoden yrityksenä Varsinais-Suomessa

Naantalilaisella lasi- ja alumiinialan perheyrityksellä on yli 100 vuoden monivaiheinen historia. Viime vuodet Kaune on kasvanut varsinkin kansainvälisillä markkinoilla ja se toimii maailmanlaajuisesti. 

Vuoden yrityksen valitsi ehdokkaiden joukosta Varsinais-Suomen Yrittäjien vaalivaliokunta Naantalin Yrittäjien esityksestä. 

Yrittäjä Anita Saksi kertoo, että Kaune Oy:n menestyksen takana ovat sitkeys, läheisten tuki, vahva osaaminen ja periantamattomuus. Saksi otti perheyrityksestä kopin vuonna 1996, Kaunen ajauduttua vaikeuksiin. 

– Yrittäjyys on ollut minussa sisäsyntyisesti, olen konkreettisesti kasvanut yrittäjäperheessä Kaunen alkuperäisten tilojen yläkerrassa Turussa. Olen leikkinyt Kaunen halleissa ja nähnyt yrittämisen haasteet ja taistelut. Mottoni on ”uskalla yrittää ja uudistaa”, Anita Saksi kertoo Kaunen toimitiloissa Naantalissa. 

Saksin haaveammatti oli olla lentoemäntä, sillä ajan tavan mukaisesti vielä 1990-luvulla ajateltiin, että pojat jatkavat perheyritystä. 

– Olen aina halunnut yrittää ja myydä. Kun yrityksellä tuli vaikeuksia ja minulla oli mahdollisuus jatkaa sitä, niin tartuin siihen. Näin kuin äiti voi huonosti ja koin sen niin, että haluan pitää perinteitä yllä. Koin sen velvollisuutena. 

Anita Saksi sai 1990-luvun lama-ajan jälkeen lanseeratun 10 000 markan naislainan, joka auttoi uuteen alkuun. Sillä haluttiin tukea naisyrittäjyyttä. Saksi alkoi rakentaa Kaunen toimintaa uudelleen. Työ on vienyt pitkälle.  

Vahvaa kasvua  

Viimeisten vuosien aikana Anita Saksin lapset ovat ottaneet vastuun yrityksen operatiivisesta toiminnasta. Nyky-Kaunen liiketoiminta keskittyy sisustus- ja rakennusalan vaativiin suunnittelu-, tuotanto- ja asennuspalveluihin, erityisesti laivanrakennus- ja hotellialalla.  

Esimerkiksi Scandic Börsissä ja Turun Seurahuoneella voi ihailla Kaunen lasiosaamista, kuten myös Dubain luksushotelleissa tai maailman merillä seilaavilla loistoristeilijöillä. Kaunen toimitilojen lähistöllä sijaitseva Meyer Turun telakka kattaa liikevaihdosta noin 30 prosenttia, vienti 60 prosenttia ja muut, kuten kotimaan hotelli- ja muut kohteet, noin 10 prosenttia. 

Toimitusjohtaja Kalle Saksin mukaan yrityksen viime vuosien vahva kasvu perustuu viennin määrätietoiseen kasvattamiseen. Vuonna 2023 Kaunen liikevaihto hyppäsi neljästä kahdeksaan miljoonaan euroon vuodessa. Kasvu perustuu pitkälti itse kehitettyihin palolasituotteisiin.  

– Vuonna 2021 kansainvälisen liiketoiminnan määrä oli noin kaksi prosenttia liikevaihdosta. Teimme tuolloin systemaattisen päätöksen kansainvälistymisestä ja aloimme kiertää alan kansainvälisiä messuja ja tehdä ammattimaista some-markkinointia ja Google-optimointia. Tuotamme paljon videoita tuotteistamme sekä valmiista kohteista, Kalle Saksi kuvaa. 

Hän on tehnyt some-sisältöjä itse ja laadukkaat videot tuotetaan yhdessä kumppanien kanssa. Saksin mukaan konservatiivisella alalla on verrattain helppo erottua joukosta, sillä some-markkinointiin panostaminen on harvinaista. 

Kalle Saksin mukaan Kaunen tilauskanta on tällä hetkellä täynnä seuraavan kahden vuoden ajaksi. Haastattelusta toimitusjohtaja kiiruhtaa suoraan lentokentälle kohti Meyerin telakkaa Saksan Paperburgissa.  

– Haemme jatkossakin kasvua palolasi- ja alumiinituotteistamme. Pullonkaulana ovat liian pienet alumiinipuolen tuotantotilat. Kymmenkertaistunut tuotanto vaatii investointeja tiloihin. Prosesseja on kehitettävä vastaamaan kasvavaa tuotantomäärää. Meidän tunnetaan laadusta ja toimitusvarmuudesta sekä aikataulujen pitämisestä. Niistä aiomme pitää kiinni jatkossakin, Kalle Saksi toteaa.  

Lottovoitto 

Anita ja Kalle Saksin mukaan Kaunen perushenkilöstöön kuuluu 24 ammattilaista. Lisäksi käytetään runsaasti alihankkijoita. Kaunen sisarfirma KMR Installation Oy:n kautta yrityksen työkunnassa on noin 150 henkeä.  

Anita Saksi kertoo iloitsevansa siitä, että kaikki kolme lasta ovat jatkaneet perheyrityksessä. Tytär, talousjohtaja Rebekka Saksi vastaa HR-asioista ja taloudesta, varatoimitusjohtaja Mikko Saksi alumiiniosaamisesta ja Kalle lasipuolesta. 

– Lasten jatkaminen yrityksessä on minulle lottovoitto, Anita Saksi sanoo.  

–  Kaikki edelliset Kaune-sukupolvet olisivat ansainneet tämän Vuoden yritys -palkinnon. Ensimmäisenä haluan kiittää miestäni. Ilman hänen osaamistaan Kaunen uusi nousu ei olisi ollut mahdollista. Haluan kiittää tietenkin myös lapsiani, koko Kaune-perhettä ja niitä, jotka keksivät antaa juuri meille palkinnon, Anita Saksi sanoo. 

Kalle Saksi kiittää Kaunen työyhteisöä, jonka tuki on merkinnyt paljon erityisesti haastavimmissa hetkissä.  

– Kun saa työskennellä sellaisessa porukassa, joka meillä täällä on – se tuntuu erilaiselta, kun tulee vaikka olo, että koko maailma on meitä vastaan. On ihmisiä ympärillä, jotka tukevat ja tekevät yhdessä. Koko henkilökuntamme on tosi iso voimavara.  

Yrityksen työntekijöille on lanseerattu tulospalkkio, joka on kaikille sama.  

– Olet sitten Kaunen trukkikuski tai projektipäällikkö, sinulla on sama tulospalkkio, Kalle Saksi sanoo.  

Hän kiittää myös yritykseen uskoneita pitkäaikaisia asiakkaita sekä Naantalin kaupunkia, jonka kanssa yrityksen on ollut helppo hoitaa asioita. 

Anita Saksin mukaan yrittäjyys on ollut perhettä yhdistävä asia. Kaune ja perhe ovat olleet aina tärkeitä. 

– Päätin silloin vuonna 1996, että niin kauan teen tätä, ja yritän tehdä, että saan Kaunen siihen pisteeseen, että isäni ja isoisäni eivät käänny haudoissaan. Silloin olen oman osani tehnyt, Saksi kuvaa.
– Nyt se on tehty.  

Mikko, Rebekka, Anita ja Kalle Saksi kuvattiin Kaune Oy:n tiloissa Naantalissa.

Lue myös: Yli 100-vuotias perheyritys kasvaa niin lujaa, että sukupolvenvaihdos lykkääntyy hamaan tulevaisuuteen verojen takia – ”Lapseni pelkäävät, että tämä aiheuttaa hankaluuksia”