YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Getty's Images
19.9.2024 klo 15:42
Uutinen

Vuosittain noin 3 500 yritystä vaihtaa omistajaa – Suurin osa omistajanvaihdoksista mikroyrityksissä

Tilastokeskus selvitti omistajanvaihdosten vuosivolyymit kolmatta kertaa

Omistajanvaihdosten määrä kääntyi laskuun ensimmäisenä koronavuonna 2020, jonka jälkeen toteutuneiden omistajanvaihdosten vuosimäärä on jäänyt aina edellisvuotta pienemmäksi. Tilastokeskuksen ennakkotietojen perusteella tämä sama negatiivinen kehityssuunta näyttäisi jatkuneen myös viime vuonna.

Suurin osa omistajanvaihdoksista tehdään myymällä yrityksen osakkeet perheen ulkopuolelle. Tällaisia yrityskauppoja tehtiin vuonna 2023 yhteensä 2 792, kun niitä vuonna 2022 tehtiin 3 017 ja ja 3 173 vuonna 2021.

Yritysten omistajanvaihdoksista suurin osa toteutuu alle kymmenen henkeä työllistävissä mikroyrityksissä.

– Omistajanvaihdosten kohteena olleiden yritysten kokoluokittainen jakauma toistaakin suomalaisen yrityskentän yleistä kokoluokittaista rakennetta, jossa yritysmäärä painottuu vahvasti pk-yrityksiin ja erityisesti alle kymmenen henkilötyövuotta työllistäviin mikroyrityksiin. Mikroyritysten osuus kaikista osakekaupoista vuonna 2023 oli neljä viidesosaa eli 80 prosenttia, Tilastokeskuksen tiedotteessa todetaan.

Osakekauppoina toteutuvat omistajanvaihdokset painottuvat tyypillisesti nuoriin, alle kymmenenvuotiaisiin yrityksiin, kun taas sukupolvenvaihdos on useimmiten osa yrityksen elinkaaren myöhempää vaihetta.

Sukupolvenvaihdokset vähentyneet

Yrittäjäsuvun sisällä tapahtuneista sukupolvenvaihdoksista tuoreimmat saatavilla olevat tiedot ovat vuodelta 2022. Silloin niitä tehtiin yhteensä 542 kappaletta, kun vuonna 2021 niitä tehtiin 577. Määrä on merkittävästi pienempi kuin seurantajakson alussa vuonna 2018, jolloin sukupolvenvaihdoksia tehtiin 723 kappaletta. 

Vuonna 2022 suomalaisissa yrityksissä toteutui ennakkotietojen mukaan yhteensä 3559 omistajanvaihdosta kun huomioidaan sekä osakekaupat että sukupolvenvaihdokset, Tilastokeskus kertoo.

Maakunnittain omistajanvaihdoksia on tehty viime vuosina eniten Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla.

Kolme aktiivisinta toimialaa sukupolvenvaihdoksissa ovat olleet tukku- ja vähittäiskauppa, teollisuus sekä rakentaminen.

Yrityskauppoja tehtiin eniten ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan toimialalla, tukku- ja vähittäiskaupassa sekä rakentamisessa.

Toteutuneiden omistajanvaihdosten vuosittainen tilastointi käynnistettiin kansallisen Omistajanvaihdosfoorumin aloitteesta ja myötävaikutuksella kolme vuotta sitten. Aineistona kokeellisessa tilastossa käytetään Verohallinnon tietoja ja aikasarja sisältää lukumääriä vuosilta 2018–2023.

– Etenkin aluekohtaista tilastotietoa kaivataan nyt aiempaa kipeämmin. Alueilla on erityispiirteitä ja ne eroavat toisistaan sekä palveluiden saatavuuden että yritysten tarpeiden kautta. Tilastotiedot antavat mahdollisuuden suunnata palveluita ja tukia aluekohtaisesti, sanoo Suomen Yrittäjien omistajanvaihdostoiminnan päällikkö Anneli Komi Omistajanvaihdosfoorumin tiedotteessa.

– Nyt on tärkeää saada kehityksen suunta uudestaan nousuun. Suomella ei ole varaa menettää yhtäkään elinkelpoista yritystä ja siksi on entisestään lisättävä yhteisiä ponnistuksia omistajanvaihdosten vauhdittamiseksi. Työmaata riittää, Suomessa on arvioiden mukaan lähes 50 000 yritystä omistajanvaihdoksen edessä tulevina vuosina, Komi jatkaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus