1.2.2019 klo 10:45
Uutinen

Y-blogi: Paikallisella sopimisella lisätään työllisyyttä

Pohjois-Karjalassa toimii vajaat 7000 yritystä.

Avoimia työpaikkoja oli joulukuun lopussa 1078 kpl ja työttömiä samalla hetkellä lähes kymmenkertainen määrä 9922 kpl. Pohjois-Karjalassa työttömyysprosentti 13,7%, on ylivoimaisesti suomen heikoin. Juuka, Ilomantsi ja Tohmajärvi lähes 17% luvuillaan ovat heikoimmilla ja Kontiolahti ainoana kuntana pääsee maan keskiarvoon. Tämä on pitkään kestänyt, mutta samalla kestämätön tilanne. Lyhyeksi jäänyt korkeasuhdanne ei auttanut kasvun rakentamisessa juurikaan, mikä siis avuksi?

Yksi asia on siivota tilastot. Meillä on paljon työttömiä, joilla on monitahoisia ongelmia eikä työkyky tule enää vastaamaan nykyisen työelämän vaatimuksia. Eläkeratkaisut-, terveydenhuollonpalvelut-, ja kohdistetut koulutusratkaisut olisivat kertainvestointina fiksua toteuttaa ennemmin kuin vuosittaiset työmarkkinatuen ”sakkomaksut”. Tämä ei tietenkään ratkaise mitään, selkeyttää vain tilannetta.

Suomessa on Pohjoismaiden alhaisin työllisyysaste. Sen pitäisi nousta lähemmäksi 80 prosenttia, mikäli hyvinvointiyhteiskunnan palvelut halutaan jatkossa säilyttää tai ellei työn tehokkuus olennaisesti parane. Suomen työmarkkinoiden rakenteet pitävät osaltaan työttömyyttä korkeana, eikä tilanne korjaudu edes korkeasuhdanteen aikana.

Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy. Mutta työpaikka syntyy ainoastaan, jos sekä työn tarjoaminen että vastaanottaminen on kannattavaa. Lainsäädäntöä on kehitettävä näistä tavoitteista lähtien, ei tämän näin vaikeaa pitäisi olla ymmärtää. Suomen Yrittäjät ajavat eduskuntavaaleissa kasvun esteiden purkamista, työllistäminen tulee olla helpompaa. Yhtenä konkreettisena keinona paikallinen sopiminen on välttämätön parannus. Sitä ei pidä ymmärtää väärin; lähtökohta ei ole työntekijän ehtojen heikentäminen. Työehtosopimus on edelleen ehtojen ”perälauta”, mutta asioista voitaisiin työpaikkatasolla – yhdessä – sopia myös toisin. Lauantai-ilta alkaa olla suomalaisten uusi sunnuntai, jolloin rentoudutaan yhdessä. Sunnuntai toisaalta on jo kolmanneksi suosituin kauppapäivä ja me olemme aktiivisesti liikkeellä toivoen palveluita käytettäväksemme. Mutta liian usein ravintola on kiinni ja perusteluna on työntarjoamisen kannattamattomuus. Sillä ei ole väliä onko halukkaita tekijöitä tai maksavia asiakkaita, yhtälö ei vain toimi.

Paikallinen sopiminen on tällä hetkellä mahdollista ainoastaan työnantajaliittoon kuuluvissa yrityksissä. Suomen noin 90 000 työnantajayrityksestä 20 000 on järjestäytyneitä ja 70 000 järjestäytymättömiä. Valtaosa suomalaisista yrityksistä on siten paikallisen sopimisen mahdollisuuksien ulottumattomissa.

Esimerkiksi sunnuntai- ja ylityökorvauksesta sopiminen on tehtävä mahdolliseksi työpaikkatasolla. Lisäksi tarvitaan muutoksia, jotka lisäävät palkkaushalukkuutta. Tällaisia ovat esimerkiksi työntekijän takaisinottovelvollisuudesta luopuminen ja työntekijän ensimmäisen sairauspäivän säätäminen palkattomaksi.

Näin puretaan työllistämisen esteitä. Näin lisätään yritysten kykyä ja halua palkata lisää työvoimaa. Pohjois-Karjala ansaitsee kaikki keinot työllisyyden parantamiseksi.

Perttu Kouvalainen
puheenjohtaja
Pohjois-Karjalan Yrittäjät