YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Ydinvoima ei ole ikinä ollut näin suosittua Suomessa
Ydinvoiman kannatus on tänä vuonna noussut Suomessa korkeammalla kuin koskaan aiemmin. Tai no ainakin siitä asti, kun ydinvoiman kannatusta on alettu mitata, eli vuodesta 1983. Ilmastonmuutoksen lisäsi myös maailmanpoliittinen tilanne on lisännyt ydinvoiman suosiota.
Energiateollisuus ry:n teettämässä kyselyssä 60 prosenttia vastanneista suhtautui ydinvoimaan myönteisesti. Tästä ryppäästä 34 prosentin suhtautuminen oli täysin myönteinen ja 26 prosentilla pääpiirteissään myönteinen. Kielteisesti ydinvoimaan puolestaan suhtautuu vain 11 prosenttia. Varsin kiinnostavaa on sekin, että ydinvoiman kannatus on nyt kaikissa puolueissa korkeampaa kuin vastustus. Puhelinhaastatteluna jo ennen kesälomia toteutettuun tutkimukseen vastasi yli tuhat suomalaista.
Monenlaista motiivia
Aikaisempaa myönteisempää suhtautumista ydinvoimaan edesauttaa tällä hetkellä muutamakin isompi taustatekijä, kuten korostuva ilmastotietoisuus.
– Tietoisuus ilmastonmuutoksesta on tärkeä syy siihen, että ydinvoiman kannatus on noussut jo useita vuosia, toteaa Energiateollisuus ry:n tuotannosta vastaava johtaja Jari Kostama.
Tuoreessa tutkimuksessa 62 prosenttia piti ydinvoimaa tärkeänä keinona ilmastonmuutoksen torjunnassa. Ilmastoasia ei ole tosin etenkään juuri nyt ainoa syy ennätyssuosion takana. Energiateollisuuden Kostaman mukaan fossiilisen energian hinnannousu sekä tarve irrottautua energiayhteistyöstä Venäjän kanssa näyttävät nekin nyt nostavan kannatusta.
– Omavaraisuus energiantuotannossa on aika suosittu ajatus näissä olosuhteissa, Kostama jatkaa.
Olkiluoto kolme ja täydellinen ajoitus
Hartaasti odotetun Olkiluoto 3:n todennäköinen käynnistyminen on erinomaisen hyvä uutinen paitsi talven energiaongelmalle myös Suomen sähkötuotannon päästöille. Ne nimittäin laskevat käynnistymisen myötä aiempaakin alemmalle tasolle. Jo viime vuonna päästöttömän sähkön osuus oli Suomessa 87 prosenttia, ja ensi vuonna sen ennakoidaan nousevan jo yli 90 prosenttiin. Muutenkin pitkän linjan projekti saatiin maaliin kreivin aikaan. Ydinvoiman kasvu tuo nimittäin markkinoille paitsi lisää kotimaista sähköä, myös omavaraisuutta ja huoltovarmuutta. Ne ovat kaikki tässä maailmantilanteessa tervetulleita asioita.
Tonni meni jo rikki
Olkiluodon ydinvoimalan upouusi kolmosyksikkö saavutti 1000 megawatin haamurajan viikko sitten perjantaina aamulla. Ja pari päivää aikaisemmin meneillään olevassa koekäytössä päästiin sellaisiin megawattimääriin, mikä riitti tekemään OL3:sta sähköteholtaan koko maan suurimman sähköntuotantoyksikön. Kosolti toivoa Suomen talven energiahaasteisiin tuo sekin tieto, että Olkiluodon kolmosyksikön odotetaan saavuttavan täyden 1 600 megawatin tehon myöhemmin syksyllä.
Teknologiakin kiinnostaa
Ydinvoiman suosioon vaikuttaa myös se, että Suomi on ensimmäisenä saamassa valmiiksi käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusratkaisun. Posivan Onkalo valmistuu 2020-luvun puolivälissä. Käytetty polttoaine sijoitetaan peruskallioon noin 430 metrin syvyyteen, ja se eristetään elollisesta luonnosta moninkertaisilla turvallisuusratkaisuilla.
Myös teknologian kehittyminen kiinnostaa suomalaisia. Nykyisten isojen ydinvoimaloiden rinnalle on kehitteillä pienreaktoreita (SMR), jotka voisivat tuottaa sähköä ja / tai lämpöä. Pienreaktoreita on tulevaisuudessa tarkoitus tuottaa sarjavalmisteisesti, mistä koituisi sekä kustannus- että aikatauluhyötyjä. Suomessa pienreaktoreissa nähdään potentiaalia erityisesti lämmityssektorin päästöjen vähentämisessä.
Kuva: TVO
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 20.9.2022
Ville Kulmala