YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
YEL-epäluottamus uhkaa yrittäjän sosiaaliturvaa: Yhä useampi tekee kuten Susan ja luottaa ”henkilökohtaisen ratkaisuun”
Suomen Yrittäjät esittää pakollisen yrittäjän eläkevakuutuksen alarajan nostamista. Tällä hetkellä moni maksaa liian pientä YEL-maksua, mikä voi johtaa taloudellisiin ongelmiin töiden päätyttyä.
Suomen Yrittäjien vuoden 2017 heinäkuussa jäsenilleen tekemä kysely paljastaa syvän epäluottamuksen YEL-järjestelmää kohtaan. Luottamuspulan ohella kyselystä heijastuu eläkevakuutusjärjestelmän maine kalliina ja kankeana. Tämä on merkittävä syy siihen, miksi moni suomalaisyrittäjä maksaa pientä YEL-maksua ja tulee samalla alivakuuttaneeksi itsensä.
Yrittäjän eläkelain mukaan yrittäjän työtulon tulisi vastata sitä, mitä vastaavasta työpanoksesta maksettaisiin palkkaa. Kyselyn vastauksista kävi ilmi, että jopa kaksi kolmasosaa yrittäjistä kuitenkin alivakuuttaa itsensä lain edellyttämään tasoon nähden ja puolet myös todellisiin tuloihin nähden.
”Ratkaisin asian henkilökohtaisilla sijoituksilla”
Kysely paljastaa, että kolme neljästä yrittäjästä ei usko saavansa vakuutusmaksuaan vastaavaa eläkettä. Suomen Yrittäjien jäsenistä 58 prosenttia pitää eläkevakuutusmaksua kohtuuttoman korkeana sen takaamiin etuuksiin verrattuna. Kolme neljästä vastaajasta uskoo, että heillä olisi parempi vanhuuden turva, jos he saisivat sijoittaa eläkevakuutukseen käyttämänsä rahat itse.
Yksi näin toimivista on vuodesta 2006 yrittäjänä erityiskaupan alalla toiminut Susan Äijälä. Hän toimii myös SYT-kassan puheenjohtajana.
– YEL kerryttää eläkettä aika niukasti. Itsellänikin YEL-vakuutuksen taso on selkeästi liian alhainen. Olen valitettavasti ratkaissut asian henkilökohtaisilla vakuutuksilla ja sijoituksilla.
”Valitettavasti” siksi, että Äijälä toivoisi muutosta nykyiseen järjestelmään, jotta se olisi yrittäjän kannalta toimivampi.
– Systeemi pitäisi saada sellaiseksi, että yrittäjät saisivat riittävän eläkkeen. Henkilökohtainen vakuutus on hyvä ratkaisu jos se on mahdollista. Kaikilla ei yksinkertaisesti ole mahdollisuutta maksaa ylimääräistä eläkettä. Itse koen, että omilla sijoituksilla saan paremman eläketurvan. Olemme miettineet asiaa myös yhdessä mieheni kanssa, joka ei ole yrittäjä.
YEL ei ole vain eläketurva
Äijälä tiedostaa sen, että hänen omalla kohdallaan suurin osa eläkkeestä on kertynyt takavuosina palkkatöissä.
– On tavallaan väärin, että joutuu tekemään näin, koska YELin pitäisi olla sellainen että se riittää. Minua huolestuttaa se, että moni yrittäjä ajattelee YELiä pelkkänä eläketurvana. Se liittyy paljon muuhunkin, kuten naisyrittäjän raskauden ajan päivärahaan.
Ikävin yllätys voi olla Kelan päivärahalle putoaminen, jos yritystoiminta loppuu eivätkä YEL-maksut riitä ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.
Äijälä muistuttaa, että Suomessa on paljon ”väärin itsensä vakuuttaneita” yrittäjiä, jotka kuuluvat väärään kassaan. Päätoimisen yrittäjän pitää kuulua yrittäjän työttömyyskassaan, mikäli hän haluaa saada ansioturvaa.
Yrittäjät: Alaraja ylös
Suomen Yrittäjät esittää, että yrittäjän pakollisen eläkevakuuttamisen alarajaa tulisi nostaa nykyisestä 7656 eurosta työttömyysturvan alarajalle 12 576 euroon.
– Jos vakuuttaa itsensä nykyisen alarajan mukaan, eläke jää pienemmäksi kuin takuueläke, jonka kaikki saavat joka tapauksessa ja työuran aikaiset etuudet ovat parhaimmillaankin perusturvan suuruisia. Yrittäjä siis maksaa eläkemaksujaan turhaan, Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula sanoo.
Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén muistuttaa, että alarajan nosto olisi jokaisen yrittäjän etu.
– Tällöin varmistettaisiin, että pakollisen järjestelmän piirissä olevalla yrittäjällä olisi käytännössä oikeus kaikkeen työuran aikaiseen ansiosidonnaiseen sosiaaliturvaan, Hellstén sanoo.
Katso tästä mitä muita muutoksia Suomen Yrittäjät esittää YEL-järjestelmään. Suomen Yrittäjien tekemän kyselyn tuloksiin voi tutustua tarkemmin täällä.
Kuva: iStockPhoto
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi