YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
YEL-maksujen lykkäyksiä haettu runsaasti – Yrittäjä, ole yhteydessä eläkevakuuttajaasi ja sovi maksujärjestelyistä tarvittaessa
Näyttää siltä, että noin 15 prosenttia yrityksistä on hakenut muutoksia eläkemaksujen maksuohjelmiin. ”Tämä on merkittävä määrä”, sanoo Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen. Maksuvaikeuksia on lähes joka kuudennella yrittäjällä.
– Yritysten kannattaa hyvissä ajoin hakeutua keskusteluihin yksilöllisten maksujärjestelyiden toteuttamiseksi. On tärkeää olla itse aktiivinen eikä jättää asiaa viimetinkaan. Usein yksilölliset maksujärjestelyt ovat mahdollisia ja tuottavat yrittäjän ja yrityksen kannalta parhaan lopputuloksen, neuvoo Yrittäjien pääsekonomisti Mika Kuismanen.
Kuismasen tietojen mukaan Verohallinnon kohdalla maksujärjestelyjä on tehty noin 20 000 yrityksen kohdalla. Luku ei pidä sisällään toiminimiyrittäjiä.
Loka-marraskuun vaihteessa tehdyn Yrittäjien tilaaman Yrittäjägallup selvityksen mukaan 10 prosenttia yrittäjistä tarvitsee verojen ja maksujen lykkäyksiä edelleen. Maksuvaikeuksia on 14 prosentilla yrittäjistä.
Yrittäjät kysyvät yhä maksulykkäyksiä eläkevakuuttajiltaan
Esimerkiksi Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elon vakuuttamista yrittäjistä noin 11 000 yrittäjää lykkäsi YEL-maksujaan koronan vuoksi tehdyn poikkeussäännön perusteella. Tämä on noin 13 prosenttia Elon vakuutuskannasta (83 000 yrittäjää). Lisäksi poikkeussäännön ulkopuolella Elossa on annettu noin 6 000 yrittäjän osalta maksuaikaa yhdelle tai useammalle YEL-laskulle.
Elon Vakuutuspalveluiden yksikönjohtaja Harri Kangaskoski kertoo poikkeussäännön perusteella tehtyjen maksuohjelmien maksutilanteen olevan kokonaisuudessaan hyvä.
Yrittäjiä on ollut yhteydessä ja neuvotellut maksuohjelmia myös poikkeussäännön ulkopuolisiin maksuihin.
– Rohkaisemme maksuvaikeuksissa olevaa asiakasta ottamaan yhteyttä Eloon mahdollisimman pian. Se helpottaa neuvottelua ja nopeuttaa ratkaisujen löytämistä. Kuuntelemme aina asiakasta ja pyrimme löytämään ratkaisun.
Perintäkuluille tulossa väliaikainen katto koronan vuoksi – Toivonen: ”Perintäkulujen suuruutta seurataan”
Perintäkuluja syntyy, jos asiakas ei maksa tai sovi maksuista muistutuslaskun saatuaan, jonka jälkeen saatavan perintä siirtyy perintätoimistolle.
– Tällöin YEL-vakuutusasiakkaalta peritään perintälaissa määriteltyjen kuluttajasaatavan perintäkulujen mukaiset perintäkulut. Lisäksi ulosotosta aiheutuu asiakkaalle ulosotonkuluja, Elon Harri Kangaskoski toteaa.
1. tammikuuta 2021 tulee voimaan väliaikainen perintäkulukatto, jolla pyritään helpottamaan koronakriisin vuoksi taloudellisiin vaikeuksiin ajautuneiden yritysten tilannetta. Yritysperinnän kuluille asetetaan euromääräiset ylärajat. Poikkeus on voimassa kesäkuun loppuun. Esimerkiksi jos pääoma on yli 500 euroa, perintäkulut ovat maksimissaan 80 euroa.
Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen kertoo perintäkuluihin valmisteltavan pysyviä ylärajoja.
– Vuoden alussa oikeusministeriössä valmistellaan pysyviä muutoksia perintälakiin, jolloin yritysperinnän perintäkuluille on tarkoitus säätää pysyvästi euromääräiset ylärajat. Tämän lain odotetaan tulevan voimaan väliaikaisen perintäkululain jälkeen.
– Meille on tullut palautetta eri työeläkeyhtiöistä ja erityisesti maksamattomien maksujen perintäkulujen suuruudesta. Tilanne on tietysti huolestuttava, koska yrittäjät ovat koronan vuoksi taloudellisessa ahdingossa, niin kohtuuttomat perintäkulut pahentavat yrittäjän taloudellista tilannetta.
Toivonen jatkaa, että asiaan pitää yksittäistapauksissa puuttua, ja yrittäjäjärjestö toivoo jatkossakin yhteydenottoja yrittäjiltä.
Esimerkiksi Työeläkeyhtiö Elo käyttää YEL-vakuutusten osalta kuluttajasaatavan perintäkulujen mukaisia perintäkuluja. Kun on kyseessä TyEL-vakuutus, silloin Elo soveltaa yritysperinnän kuluja.
– Yhteiskunnan suurilla toimijoilla, kuten valtiolla, kunnilla sekä työeläkeyhtiöillä on korostetumpi velvollisuus huolehtia siitä, että perinnästä aiheutuvat kustannukset pysyvät kohtuullisina yrittäjän näkökulmasta. Ajattelemme yrittäjäjärjestössä näin. Esimerkiksi Elo on hyvä esimerkki vastuullisesta toiminnasta, jossa YEL-vakuutusten perintäkulut on asetettu perintälaissa säädetyn kuluttajaperinnän tasolle, ja jotka ovat yrityksillekin kohtuulliset, Toivonen toteaa.
Yrittäjä, muista ilmoittaa vuoden 2020 YEL-maksut verotukseen
Yrittäjän YEL-maksut ovat kokonaan verovähennyskelpoisia. Maksun voi vähentää omassa tai puolison henkilökohtaisessa verotuksessa, jos maksun maksaja on yrityksen sijaan henkilö itse. YEL-maksut voi vähentää yrityksen kuluina, jos maksun maksajana on yritys.
Tarkasta myös työtulosi vuoden vaihteessa. Vuodenvaihde on hyvä hetki tarkastaa, onko YEL-työtulo ja sitä kautta yrittäjän kokonaisturvan taso oikealla tasolla.
Elon Kangaskoski muistuttaa, että apua työtulon määrittämiseen saa ETK:n toimialakohtaisesta työtulo-oppaasta ja eri työeläkevakuutusyhtiöiden YEL-laskureista. Elon laskurissa voi myös laskea ETK:n pitkän aikavälin ennusteen mukaisen eläkearvion eri työtulotasoilla, jonka avulla yrittäjä näkee indeksikorotetun eläkkeen yrittäjän eläkkeelle jäämisvuoden tasossa.
Kuva: Getty Images
Riikka Koskenranta
riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi