YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yhä useampi lentomatkustaja kantaa matkalaukkunsa suoraan pakastimeen – Yrittäjät painottavat tärkeää seikkaa: ”Ei avata kertaakaan”
Luteiden nirri lähtee vasta kolmen vuorokauden pakkaskäsittelyssä.
Etelän lomalta voi tulla mukana muutakin kuin toivottuja tuliaisia. Luteiden määrä on viimeaikaisten uutisten valossa pahentunut muun muassa Kanarian saarilla.
Jari Laaksosen ja Eeva Väisäsen viime toukokuussa perustama yritys Pakastuspalvelu Jäähy Oy pyrkii vastaamaan matkailijoiden kasvaneeseen huoleen luteiden siirtymisestä lomakohteista suomalaiskoteihin. Kymmenen vuoden ajan tuholaistorjunnan alalla toiminut kaksikko tarjoaa matkalaukkujen pakastuspalvelua Vantaan Viinikkalassa, noin kahdeksan kilometrin päässä Helsinki-Vantaan lentoasemasta. Yrityksestä kertoi ensimmäisenä Vantaan Sanomat.
– Tarvetta on, sillä tälläkin hetkellä kaikki pakastimet ovat täynnä, Laaksonen kertoo.
Tällä hetkellä yrityksellä on käytössä 13 pakastinta. Yhteen pakastimeen mahtuu kolme keskikokoista matkalaukkua ja kaksi pienempää, lentokoneen matkustamossa kuljetettavaa niin sanottua ”lentolaukkua”, Laaksonen kertoo Yrittajat.fille.
Pakastimissa säilytetään pääasiassa laukkuja, mutta sinne voi tuoda myös kodin irtaimistoa. Yrittäjät pitävät mahdollisena, että jatkossa he investoivat myös pakastehuoneeseen.
– Olemme huomanneet, että ihmiset haluavat yksityisyyttä tavaroilleen. Yhteen pakastimeen laitetaan kerrallaan vain yhden asiakkaan laukkuja.
Kolmen päivän pakastus
Luteet ovat sitkeitä, sillä ne eivät kuole lyhytaikaisessa pakkaskäsittelyssä. Laaksosen mukaan laukkuja on pidettävä pakastimessa kolme vuorokautta ja keskilämpötilan on oltava vähintään -22 astetta.
– Tällöin pakastinta ei avata kertaakaan kolmen vuorokauden aikana, jotta lämpötila pysyy vakiona. 22 astetta riittäisi, mutta varmuuden vuoksi pidämme pakastimet -25 asteessa. Meillä on myös yksi pikapakastin, jonka lämpötila voidaan säätää -42 asteeseen. Siinä luteet kuolevat yhdessä vuorokaudessa, yrittäjä kertoo.
Osassa laukuista on löydetty luteita. Ne ovat useimmiten peräisin hotellihuoneista. Osa matkailijoista tuo laukkunsa pakastimeen varmuuden vuoksi.
– Pääsääntöisesti ihmiset tulevat suoraan lentokentältä laukkujen kanssa. Asiakas suojaa irtaimistonsa ohjeistuksen mukaisesti ja tuo sen pakastuspisteen tuontihyllyyn odottamaan käsittelyä. Me huolehdimme irtaimiston siirrosta pakastimiin, Laaksonen sanoo.
Yrittäjien kokemusten perusteella ludeongelma on pahentunut paitsi Espanjassa, myös Kreikassa, Italiassa ja Ranskassa. Osa pakastepalvelun asiakkaista tekee varauksen jo ennen matkalle lähtöä.
Toimi näin matkakohteessa
Jari Laaksonen neuvoo matkailijoita tarkistamaan hotellihuoneen sängyn heti saavuttuaan kohteeseen.
– Kannattaa tarkistaa sänky ja sen ympäristö ja katsoa, näkyykö siellä ylimääräisiä ötököitä tai luteiden kuoria ja ulostusjälkiä. Matkalaukut pitäisi viedä kylpyhuoneeseen tarkistuksen ajaksi. Sängyn patja kannattaa nostaa ylös, jos mahdollista.
Jos jotain löytyy, laukut on syytä kantaa välittömästi ulos huoneesta. Asiakkaan tulisi myös pyytää välittömästi uutta huonetta, mielellään mahdollisimman kaukaa aikaisemmasta huoneesta.
– Luteet levittäytyvät helposti, joten sama ongelma voi olla viereisessä huoneessa, Laaksonen kertoo.
Lämpökäsittely kotioloissa
Laaksonen ja Väisänen pyörittävät myös toista yritystä, joka tekee tuholaistorjuntaa kodeissa ja yritysten tiloissa. Luteita tuhotaan etupäässä niin sanotulla lämpötorjunnalla, jossa huoneen lämpötila nostetaan 80 asteeseen.
– Meillä on dieselkäyttöisiä lämmittimiä, joilla voimme lämmittää huoneen niin nopeasti, että luteet eivät ehdi karkuun. Ne kuolevat alle viidessä minuutissa.
Toinen tapa puuttua ludeongelmaan on höyrykäsittely, mutta yrittäjien mukaan se toimii vain ongelman alkuvaiheessa, kun luteet on juuri havaittu. Lude kuolee, kun kuuma höyry osuus suoraan luteeseen tai sen muniin.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi