YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Työkyvyttömyyseläkkeiden hakijamäärät kasvussa
Erityisen paljon työkyvyttömyyseläkkeiden hakijamäärät ovat lisääntyneet alle 44-vuotiaiden yrittäjien kohdalla. Kuva: Getty Images
16.1.2024 klo 11:03
Uutinen

Yhä useampi nuori miesyrittäjä hakee työkyvyttömyyseläkettä mielenterveyden perusteella: ”Herää kysymys, onko resilienssi kulutettu loppuun”

Yrittäjät hakivat Elosta lähes kolmanneksen enemmän työkyvyttömyyseläkkeitä edellisvuoteen verrattuna.

Yrittäjien kokema epävarmuus heijastui vuonna 2023 haettujen työkyvyttömyyseläkkeiden määrään. Eläkeyhtiö Elo kertoo, että yrittäjät hakivat vuoden aikana 30 prosenttia enemmän työkyvyttömyyseläkkeitä vuoteen 2022 verratuna. Erityisen paljon hakijamäärät ovat lisääntyneet alle 44-vuotiaiden yrittäjien kohdalla.

– Koronavuosien jälkeen on nähty taloudellisesti kovia aikoja eikä epävarmuus suinkaan ole vielä takanapäin. Herää kysymys, onko joidenkin yrittäjien resilienssi kulutettu loppuun. Jopa nuoret yrittäjämiehet hakevat työkyvyttömyyseläkkeitä mielenterveysperusteilla. Tämä on ollut varsin marginaalinen ilmiö aiemmin, mutta nyt se näkyy selvästi meillä, Elon työkykyjohtaja Kati Korhonen-Yrjänheikki sanoo.

Elo painottaa tiedotteessaan varhaisen avun merkitystä yrittäjien jaksamisen ongelmissa. Ratkaiseva merkitys voi olla ammatillisella kuntoutuksella.

– Kuntoutus on tärkeä reitti takaisin työelämään. Jokainen onnistunut tapaus on menestystarina sekä inhimillisesti että taloudellisesti tarkasteltuna. Elon ammatillisen kuntoutuksen vaikuttavuus parani viime vuonna sekä työntekijöillä että yrittäjillä. Peräti 82 prosenttia ammatillista kuntoutusta itse hakeneista työntekijöistä ja yrittäjistä palasi työmarkkinoille, Korhonen-Yrjänheikki selvittää.

Hakemusmäärät kasvussa

Kaikkiaan Elosta haettiin vuonna 2023 kahdeksan prosenttia enemmän työkyvyttömyyseläkkeitä edelliseen vuoteen nähden. Hakemusmäärien nousu jatkui toista vuotta peräkkäin. Korhonen-Yrjänheikki pitää trendiä huolestuttavana.

– Hakevuuden kasvun taustalla on todennäköisesti monia tekijöitä, muun muassa kasvanut mielenterveysoireilu, eläkeiän nouseminen ja terveydenhuollon kuormittuminen. Ihmisten ongelmat ja vaivat syvenevät hoitojonoissa, mikä osaltaan ajaa ihmisiä ennenaikaisesti työkyvyttömyyseläkkeelle.

Eniten työkyvyttömyyseläkkeitä myönnettiin Elosta tuki- ja liikuntaelinvaivoihin, joiden hakijoista 45 % on yli 60-vuotiaita. Määrä on ollut viime vuosina nousussa. Yleisin syy työkyvyttömyyseläkkeen hakemiseen liittyi mielenterveysperusteisiin sairauksiin ja oireisiin. Korhonen-Yrjänheikki nostaa esiin nuorten miesten psyykeoireilun kasvun: Alle 34-vuotiaat miehet hakivat mielenterveysperusteilla työkyvyttömyyseläkkeitä 30 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

– Nuorten hyvinvoinnin polarisoituminen ja mielen haasteet ovat syventyneet ja laajentuneet nyt kasvavasti myös nuoriin miehiin ja se on hälyttävää.

– Tarvitsemme parempia matalan kynnyksen palveluita ja hoitoonpääsyn sujuvuutta. Iso kysymys on, miten ongelmia ennaltaehkäistään ja kuinka esimerkiksi työpaikoilla voidaan rakentaa malleja, joilla tuetaan nuorten mielenterveyttä. Matalan kynnyksen monipuolinen apu, parempi perehdytys, konkarien tuki ja laajasti johtamisen kehittäminen ovat tärkeitä välineitä nuorten hyvinvoinnin eteen, Korhonen-Yrjänheikki sanoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus saa olla minuun yhteydessä mahdollista haastattelua varten
Toimitus
Toimitus