YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yhtiömuotoa muuttanut Maarit törmäsi yllättävään ongelmaan: ”Lopulta päätimme lähettää kaikki asiakirjat paperisina”
Kirjanpitäjän mukaan yhtiömuotoa muuttavan kannattaa olla tarkkana siinä, että päivämäärät täsmäävät yrityksen perustamis- ja lopetusilmoituksissa.
Jyväskyläläinen Maarit Pohjola perusti rakenne- ja elementtisuunnitteluun keskittyvän yrityksensä 1,5 vuotta sitten. Kun liiketoiminta kasvoikin nopeasti, yhtiömuodon muutos toiminimestä osakeyhtiöön alkoi tulla ajankohtaiseksi. Muutoksella haettiin myös uskottavuuden lisäämistä.
Suunnittelu Heijastuksesta tuli osakeyhtiö tämän vuoden helmikuussa. Pohjola kuvitteli, että yhtiömuodon vaihtaminen onnistuu kädenkäänteessä. Aivan niin helppoa se ei ollut.
– Onneksi kirjanpitäjäni hoiti muutoksen virallisen osuuden, koska prosessin myötä tuli aika monta juttua, mitä en olisi itse osannut ottaa huomioon.
Pohjola yllättyi etenkin siitä, miten moneen eri paikkaan ilmoitus osakeyhtiöstä pitää tehdä.
– Y-tunnus vaihtui, joten kaikki sopimukset täytyi tehdä uusiksi.
Kirjanpitäjän vinkit muutokseen
Maarit Pohjolan kirjanpitäjä opastaa vastaavassa tilanteessa olevia yrittäjiä selvittämään verottajan kanssa, mikä on paras tapa tehdä ilmoitus yhtiömuodon muutoksesta.
– Tässä tapauksessa päätimme tehdä muutosilmoituksen kokonaan paperisena, koska sähköinen ilmoittaminen on aiheuttanut joissakin tapauksissa katkoksia verottajan päässä, Korpilahden isännöinti ja tilipalvelu Oy:n Heli Rantanen sanoo.
Rantasen mukaan Pohjolan tapauksessa verottajalle jouduttiin soittamaan perään siitä huolimatta, että lopetus- ja perustamisilmoitukset lähetettiin paperisena ja samassa kirjekuoressa.
– Jatkuvuus on tärkeä asia, kun yritystoimintaa ei olla lopettamassa vaan jatkamassa eri yhtiömuodolla. Päivämäärien pitää sen takia täsmätä, niiden kanssa on oltava tarkkana.
Rantasen mukaan yrittäjän kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä omaan kirjanpitäjäänsä, jos mielessä on yhtiömuodon vaihtaminen.
– Hakemukset on syytä tehdä hyvissä ajoin, ettei toimintaan tule katkoksia. Valmiit lomakkeet löytyvät esimerkiksi YTJ:n sivuilta. Toiminimen lopettamisilmoituksessa on hyvä mainita, että yhtiön toiminta jatkuu osakeyhtiönä. Asiasta voi mainita myös lisätietokohdassa.
”Suurin ero, että nyt maksan palkkaa”
Pohjolan kohdalla yhtiömuodon vaihtaminen sujui hyvin. Hakemus lähetettiin verottajalle joulukuussa ja osakeyhtiö aloitti toimintansa helmikuussa.
– Varasimme prosessiin reilusti aikaa, jotta kaikki tieto ehtii mennä verottajalle ja yhtiön toiminta jatkuisi mahdollisimman kivuttomasti.
Pohjola ei ole huomannut merkittäviä eroja osakeyhtiön pyörittämisessä verrattuna toiminimeen.
– Suurin ero on se, että nyt maksan itselleni palkkaa. Jatkossa on tarkoitus ottaa mukaan osakkaita tai palkata työntekijöitä.
Osakeyhtiön perustaminen helpottui heinäkuun 1. päivästä lähtien, kun vaatimus 2500 euron osakepääomasta poistuu. Lue lisää yhtiömuodon muuttamisesta täältä, täältä ja täältä.
Kuva: Getty Images
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi