YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yksi heistä on Vuoden nuori yrittäjä: Intohimo vakuutti raadin
Vuoden nuori yrittäjä -finaaliin on valittu rakentamisen laadunvarmistusta tekevä Vertia Helsingistä, kattomarkkinoilla toimiva Järki-Saneeraus Hämeestä ja shop-in-shop välipalakonseptia luotsaava Smooth it Varsinais-Suomesta.
Vuoden nuori yrittäjä -palkinto jaetaan Valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä 25.9. Jyväskylässä. Yksityisyrittäjäin Säätiö tukee valtakunnallisen kilpailun kolmen parhaan palkitsemista 30 000 eurolla.
Tämän vuoden finaaliin ylsivät Vertia Oy:n perustajat Topi Jokinen ja Heikki Jussila, Smooth it Oy:n perustaja Irina Nurmi ja Järki-Saneeraus Oy:n yrittäjä Eerik Säkkinen. Kilpailuun ilmoitettiin yli 400 nuorta yrittäjää eri puolilta Suomea.
– Vastuullisuus, uudenlainen johtaminen, riskinotto ja innovatiivisuus omalla toimialalla korostuvat tämän vuoden finalisteissa, verkostopäällikkö Aicha Manai Suomen Yrittäjistä sanoo.
– Finalistit edustavat eri kokoisia työnantajayrittäjiä, osalla heistä on pitkä kokemus ja osalla vasta muutama vuosi yrittämistä takana. Nuoret yrittäjät ovat heterogeeninen ryhmä siinä missä muutkin yrittäjät, mutta intohimo omaan tekemiseen, arvostus työntekijöitä kohtaan ja kasvunnälkä yhdistää jokaista finalistia.
Yritys ilman esihenkilöitä
– Meillä ei ole lainkaan esimiehiä eli ihmisillä on valta tehdä merkittäviäkin päätöksiä. Henkilöstö päättää itse myös palkoista, Vertia Oy:n Topi Jokinen kertoo.
Helsinkiläinen Vertia Oy tuottaa rakentamisen laadunvarmistus- ja kartoituspalveluita. Yrityksen palvelutarjontaan kuuluu rakennusten tiiviys- ja kosteusmittaukset, lämpö- ja viemärikuvaukset sekä vesivahinkojen kartoitukset ja kuivaukset. Tavoite on parantaa rakentamisen laatua ja siten lisätä terveiden ja energiatehokkaiden kotien määrää.
Vuonna 2011 perustettua Vertiaa on viimeisten vuosien aikana kehitetty kohti itseohjautuvaa toimintamallia. Yrityksen toimitusjohtajalla Topi Jokisella ei ole päätöksentekovaltaa yli muiden. Päätöksentekoon ja strategiatyöhön osallistuu koko työyhteisö.
– Tämä on koko ajan yhdessä tekemistä. Se vaikuttaa tutkimusten mukaan työtyytyväisyyteen, mutta uskoakseni myös asiakastyytyväisyyteen, Jokinen sanoo.
Vertia työllistää tällä hetkellä 29 työntekijää. Katso esittelyvideo täältä.
Mielikuvayrityksestä tuli totta
– Kannoin aina smoothieita kouluun mukan ja ne ehtivät lämmetä päivän mittaan. Kun olin toissä kaupassa, mietin, kunpa smoothieita voisi tehdä siellä, Smooth it Oy:n perustaja Irina Nurmi sanoo.
Vuonna 2014 Turun ammattikorkeakoulussa opiskelleet Irina Nurmi ja Lina Toivonen kehittivät idean smoothie-baarista, joka sijaitsisi keskellä kauppaa. Nurmi ja Toivonen työskentelivät tuolloin opintojen ohessa K-Citymarket Kupittaassa. Kauppiaan innostuttua ideasta nuoret päättivät kokeilla siipiään yrittäjinä.
– On ollut hienoa huomata, että meillä on ollut pitkiä työsuhteita. Annamme työntekijöille mahdollisuuden kehittyä. Monta epäilijää on ollut matkan varrella, mutta olen uskaltanut väittää, että oikeasti osaan tämän, Nurmi sanoo.
Nykyisin Nurmi johtaa yritystä yksin. Helsingin seudulla myyntipisteitä on 21 ja Turussa kymmenen. Kaupoissa tapahtuvan myynnin lisäksi yrityksen liiketoimintaan kuuluu suoramyynti yrityksiin cateringinä ja paikalle kuljetettuna. Yritys työllistää 15 henkilöä.
Ensimmäinen työntekijä jo 2,5 kuukauden jälkeen
– Pikkupojasta asti olen meinannut, että jossain vaiheessa perustan yrityksen. 18-vuotiaana touhusin remontteja niin, että menin suoraan asiakkaalle kokeneemman timpurin kaverina, Järki-Saneerauksen yrittäjä Eerik Säkkinen kertoo.
Säkkinen perusti Järki-Saneeraus Oy:n vuonna 2013. Yritys toimii Kormun kylässä Lopella. Se tekee kattoremontteja ja myy kattotarvikepaketteja.
Säkkinen työllisti ensimmäisen työntekijänsä jo kun yritys oli ollut toiminnassa vasta 2,5 kuukautta. Ensimmäisen vuoden jälkeen yrityksellä oli jo viisi työntekijää.
– Työmotivaation pitää syntyä työntekijöistä. Henkilöstöstä kumpuaa isoin kilpailuetumme, Säkkinen sanoo.
Järki-Saneeraus toteuttaa kokonaisprosessin hallintaa valmistuksessa asennukseen. Yritys panostaa kierrätykseen: nosturi kiertää kaikki työmaat ja kerää pellit, puut ja sekajätteet kyytiin. Asentajat lajittelevat roskat työmaalla. Kierrätys on paitsi vastuullista myös kannattavaa: kattopeltien kierrätyksen hinnalla saadaan katetuksi kahden työntekijän palkka ja siihen käytettävän kaluston kulut. Viime vuonna yritys työllisti 67 työntekijää.
Kuvat: Tapio Auvinen
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi