YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Yksinyrittäjä harkitsee lopettamista Soteri-ruuhkan takia
Yksinyrittäjä pitää kuukausien odotusaikaa kohtuuttomana yrittäjän näkökulmasta. Kuva: Laura Kallahti Photography

Yksinyrittäjä Camilla Viksten joutuu hakemaan palkkatöitä viranomaisen hidastelun takia – ”Arkijärki on kadonnut”

Yksinyrittäjä Camilla Vikstenin fysioterapiayritys on vaakalaudalla viranomaisrekisterin yli puolen vuoden jonotusajan takia.

Pääkaupunkiseudulla toimiva yksinyrittäjä Camilla Viksten on aikeissa lopettaa fysioterapiayrityksensä viranomaisrekisterin ruuhkan takia.

Vikstenin nykyisen fysioterapiatoimipisteen vuokrasopimus irtisanotaan, ja hän joutuu etsimään uuden toimipaikan. Tiellä on vain yksi este: Valviran ja aluehallintovirastojen pahasti ruuhkautunut Soteri-palveluntuottajarekisteri. Olemme aikaisemmin kertoneet Soterin ongelmista täällä.

Terveydenhoitoalan palveluntuottajan tulee hakea uudelle toimipaikalle lupa ja maksaa siihen liittyvä lupamaksu. Vikstenin viranomaiselta saaman tiedon mukaan käsittelyaika on tällä hetkellä vähintään kuusi kuukautta.

Viksten pitää kuukausien odotusaikaa kohtuuttomana yrittäjän näkökulmasta. Hän tekee myös voimaharjoitteluvalmentajan työtä ja tarjoaa koulutuksia, mutta ne eivät riitä kattamaan taloudellista toimentuloa.

– Olen yli seitsemän vuoden ajan erikoistunut psykofyysiseen fysioterapiaan ja naisten terveyteen. Nyt on pakko hakea muuta palkkatyötä, koska olen yksin vastuussa perheeni taloudesta ja lasten elättämisestä. Taloudessani ei ole toista aikuista, vaikka lapsilla toki kaksi kotia onkin. Olen selkä seinää vasten.

Terveydenhoitoalan palveluntuottajan tulee hakea uudelle toimipaikalle lupa ja maksaa siihen liittyvä lupamaksu.

Lupamaksu kallistui tuntuvasti

Viksten on pahoillaan myös muiden jonossa olevien terveydenhuoltoalan ammattilaisten puolesta.

– Soterin ongelmat johtavat helposti siihen, että töitä tehdään, vaikka hakemusta ei ole käsitelty. Itse en halua niin toimia, koska mielestäni ei ole oikein, että järjestelmän toimimattomuus ja ruuhkautuminen pakottaa tekemään työtä lainvastaisesti.

Yrittäjä kritisoi myös merkittävästi nousseita lupamaksuja. Kun Viksten kaksi vuotta sitten hankki luvan nykyiselle toimipisteelleen, hän maksoi siitä 80 euroa. Nyt vastaava lupamaksu on yli 500 euroa.

– Silloin riitti, että ilmoitin Aville uuden toimipisteen. Sain aloittaa työt heti, lupapäätös ja lasku tulivat myöhemmin. Uuden lain voimaantulon jälkeen pitää odottaa, että toimipisteen muutos on rekisteröity. Se tarkoittaa, että uuden toimipisteen osoite on oltava tiedossa luvanhakuhetkellä. Tila pitäisi siis ottaa heti vastaan, vaikka töitä ei saa aloittaa ennen kuin hakemus on käsitelty.

– En voi odotella tyhjän tilan ja juoksevien kustannusten kanssa sitä, että hakemus käsitellään, joten jäljelle jää vaihtoehto lopettaa fysioterapiatoiminta, Viksten jatkaa.

Hän pelkää, että pienet toimijat lopettavat alalla, mikä voisi entisestään pahentaa sotealan osaajapulaa.

– Ei ole tarkoituksemukaista, että ammattilaiset joutuvat odottamaan jonossa ja ihmisten hoitoonpääsy viivästyy tai keskeytyy.

“En voi odotella tyhjän tilan ja juoksevien kustannusten kanssa sitä, että hakemus käsitellään.”

Camilla Viksten, yksinyrittäjä

”Rekisteröinnit voisi tehdä ilmoituksen perusteella”

Suomen Yrittäjien johtaja Harri Jaskari suhtautuu ruuhkaan erittäin kriittisesti.

– Virkamiesten olisi ehkä hyvä miettiä, miltä tuntuisi, jos heidänkin palkanmaksunsa loppuisi, Jaskari toteaa.

Valviran käsittelyruuhkaa on luvattu helpottaa lisäämällä resursseja neuvontaan ja itse rekisteröinteihin. Jaskari olisi valmis radikaaleihin toimenpiteisiin.

– Ennen kun ruuhka saadaan purettua, rekisteröinnit voisi tehdä ilmoituksen perusteella. Olisi myös aidosti syytä miettiä, pitääkö lupaa hakea esimerkiksi toimipaikan siirtämistä varten. On ymmärrettävää, että lupaa harkitaan tarkemmin silloin, jos selvitetään esimerkiksi ammattitaidon ja koulutuksen riittävyyttä terveydenhoitoalalla. Jos lupa tarvitaan myös siihen, että yritys vaihtaa kadunkulmasta toiseen, ei sellaisessa ole mitään järkeä.

– Arkijärki on kadonnut, Jaskari lisää.

Ministerin mukaan aluehallintovirastot ovat kyenneet osoittamaan lisävoimavaroja asiakasohjaukseen ja neuvontaan.

Näin ministeri vastaa

Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén esitti aiemmin eduskunnan täysistunnossa kirjallisen kysymyksen liittyen Soteri-rekisterin ruuhkan purkamiseksi. Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps) kertoo kirjallisessa vastauksessaan, että ruuhkaa on ollut etenkin Etelä-Suomen Aluehallintovirastossa.

”Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviralle on sittemmin lisätalousarviossa myönnetty voimavaroja, joiden avulla Soteri-rekisterijärjestelmän kehitys kyetään pikaisesti viemään eteenpäin ja lisäksi tehostamaan Valviran toimivaltaan kuuluvien rekisteriasioiden käsittelyä”, Juuso kirjoittaa.

Ministerin mukaan aluehallintovirastot ovat kyenneet osoittamaan lisävoimavaroja asiakasohjaukseen ja neuvontaan. Ministeriö arvioi, että suuressa osassa virastoja hakemukset käsitellään jo ”ilman aiheetonta viivytystä”.

Juuso on antanut heinäkuun alussa velvoittavan määräyksen siitä, että kaikkien aluehallintovirastojen rekisteröintiasioita hoitavat virkamiehet on velvoitettu määräajan käsittelemään myös Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueen rekisteriasioita. 

”Tämänhetkinen tilannearvio seurannan ja virastojen kanssa käydyn keskustelun perusteella on,

että käyttöön otetuilla ja otettavilla tehostetuilla keinoilla virastot kykenevät vakauttamaan kokonaisuutena tilanteen kohtuulliselle tasolle syksyn 2024 aikana”, ministeri kirjoittaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen
Avaa pop-up -ikkuna