Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Yksinyrittäjä, miten jaksat?
Mieli ry:n valmennuksessa pureudutaan muun muassa itsensä johtamiseen ja asioihin, mitkä voivat aiheuttaa kuormitusta. Kuva: Getty Images
12.9.2024 klo 15:03
Uutinen

Yksinyrittäjä, onko jaksaminen koetuksella? Asiantuntija kertoo, koska kannattaa huolestua

Kun yrittämisen ilo katoaa, on syytä pysähtyä ja miettiä omaa jaksamista.

MIELI ry järjestää 15. lokakuuta alkaen mikro- ja yksinyrittäjien jaksamiseen keskittyvän verkkovalmennuksen, jonka tavoitteena on muun muassa kehittää itsensä johtamisen taitoja.

Viime keväänä julkaistun Yrittäjägallupin mukaan yrittäjien töissä jaksaminen on hieman parantunut viime vuosina, mutta 47 prosenttia kertoo olevansa joskus ylirasittunut. Viisi prosenttia vastaajista kertoi olevansa lähellä loppuun palamista. Eniten jaksamisen ongelmia oli 5–9 henkilöä työllistävissä yrityksissä.

– Ensimmäinen merkki jaksamisen ongelmasta voi olla se, että yrittämisen ilo katoaa ja siitä tulee puurtamista ja pakkoa. Silloin tunnetila on enemmän negatiivinen kuin positiivinen. Siitä kannattaa huolestua, MIELI ry:n asiantuntija Kirsi Nurminen kertoo. Hän muistuttaa, että kaikilla on joskus huonoja päiviä, mutta niitä ei saisi olla voittopuolisesti.

Jos yrittäjä on jo uupunut, hänen kannattaa Nurmisen mukaan kääntyä henkilökohtaisen keskusteluavun puoleen. Näissä tapauksissa auttaa muun muassa MIELI ry:n kriisipuhelin, joka palvelee ympäri vuorokauden.

“Yrittäjä voi nähdä itsensä pääsääntöisesti työn kautta, vaikka hän olisi samalla esimerkiksi vanhempi tai puoliso.”

Kirsi Nurminen, Mieli ry

”Kaikki tunteet ovat tärkeitä”

Yrittäjän mieli -verkkovalmennusta tuetaan EU-hankkeen rahoituksella. Suurin osa valmennukseen osallistuvista on Nurmisen mukaan yksinyrittäjiä.

– Yksinyrittäjän jaksamisen haasteet tulevat yksin tekemisestä ja taloudellisista haasteista. Yrittäjyys on heille usein koko elämä, jolloin voi olla vaikea tasapainoilla muun arjen kanssa.

Jos koko elämä rakentuu työn varaan, muut tärkeät roolit voivat jäädä taka-alalle.

– Etenkin yksinyrittäjillä koko yrityksen toiminta on yhden ihmisen varassa. Silloin voi helposti tuntua siltä, että yrityksen identiteetti on sama kuin yrittäjän identiteetti. Yrittäjä voi nähdä itsensä pääsääntöisesti työn kautta, vaikka hän olisi samalla esimerkiksi vanhempi tai puoliso.

Valmennuksessa pureudutaan muun muassa itsensä johtamiseen ja asioihin, mitkä voivat aiheuttaa kuormitusta.

– Tieto ja ymmärrys omasta tilanteesta on tärkeässä roolissa. Sen lisäksi on oleellista pysähtyä miettimään, miten itse toimin. Omien ajatusten ja asenteiden muokkaamisen kautta voidaan miettiä, vievätkö ne voimavaroja vai auttavatko jaksamaan, Nurminen jatkaa.

Tämän lisäksi valmennuksessa opetellaan tunteiden tiedostamista ja käsittelyä. Nurminen kannustaa yrittäjiä kysymään itseltään, miltä minusta tuntuu.

– Se unohtuu helposti kiireisessä arjessa. Kaikki tunteet ovat tärkeitä, myös ne, jotka tuntuvat joskus hankalilta ja ikäviltä. Ei ole oletus, että aina tuntuisi hyvältä.

Valmennukseen osallistuvilla on mahdollisuus kolmeen vapaaehtoiseen etätapaamiseen toisten yrittäjien kanssa. Muilta osin valmennus toteutetaan itseopiskeluna. Lue lisää valmennuksesta täältä.

Yrittäjän mieli -valmennuksesta on tarjolla myös yrittäjäopiskelijoille suunnattu versio. Se soveltuu opiskelijoille, joilla on jo oma yritys sekä niille, jotka suunnittelevat oman yrityksen perustamista.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen