YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yksinyrittäjäbarometri: yksinyrittäjillä työllistämishaluja: ”loikkaus, jonka aikana muuttuu moni asia”
Suomen Yrittäjiltä opas palkkaamiseen.
Erityisesti kasvuhakuisimmat yksinyrittäjät odottavat henkilöstön määrän kasvavan, käy ilmi tuoreesta Yksinyrittäjäbarometrista. Yksinyrittäjien suhdanneodotukset tulevalle vuodelle ovat kuitenkin laskeneet. Yrittäjä Stina Siikosen mielestä vertais- ja asiantuntijatuki on todella tärkeää, kun työllistämiseen liittyviä päätöksiä tekee ensimmäistä kertaa.
Yksinyrittäjien määrän lisääntyminen on ollut työmarkkinoiden merkittävin muutos 2000-luvulla. Yksinyrittäjiä on nyt 60 000 enemmän kuin vuosituhannen alussa, yli 180 000. Heitä on kaksi kolmasosaa Suomessa toimivista yrittäjistä. Siksi Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö selvittivät, mitä tämä iso yrittäjäjoukko odottaa tulevalta.
Yksinyrittäjät odottavat suhdanteita pessimistisemmin kuin työllistävät yrittäjät: yksinyrittäjistä 23 prosenttia arvioi suhdanteiden paranevan seuraavan vuoden aikana ja 14 prosenttia pelkää niiden heikkenevän.
– Yksinyrittäjään suhdannetilanne iskee nopeasti, enkä ihmettele pessimismiä nykyisessä tilanteessa. Minusta on kuitenkin hienoa, että näinkin moni hakee kasvua ja kaavailee työllistämistä. Uskon, että moni työllistämistä suunnitteleva näkee toiminnan kasvattamisen nimenomaan parhaana keinona menestyä nykytilanteessa – se luo enemmän tapoja mukautua muuttuviin tilanteisiin, salolainen Koolle Oy:n yrittäjä, Varsinais-Suomen Nuorten Yrittäjien puheenjohtaja Stina Siikonen sanoo.
Työllistävistä pk-yrityksistä 29 prosenttia arvioi suhdanteiden paranevan seuraavien 12 kuukauden aikana ja 18 prosenttia pelkää niiden heikkenevän.
– On kuitenkin mielenkiintoista, että kasvuhakuisten yksinyrittäjien suhdanneodotukset ovat korkeammat kuin muiden kasvuhakuisten pk-yritysten, pääekonomisti Mika Kuismanen Suomen Yrittäjistä sanoo.
Ensimmäistä kertaa julkistettu Yksinyrittäjäbarometri on koottu syyskuussa julkaistun Pk-yritysbarometrin yksinyrittäjävastauksista. Yksinyrittäjävastaajia oli 2212. Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö julkistavat Pk-yritysbarometrin kaksi kertaa vuodessa.
Odotukset henkilökunnan määrästä positiiviset – Yrittäjiltä opas palkkaamiseen
Jotta hallituksen työllisyystavoite toteutuu, tarvitaan lisää työllistäviä pk-yrityksiä. Yksinyrittäjäbarometrin mukaan yksinyrittäjien odotukset henkilökunnan määrästä ovat positiiviset. Erityisesti kasvuhakuisimmat yksinyrittäjät odottavat henkilöstön määrän kasvavan selvästi. Heidän odotuksensa henkilöstön määrän kasvusta on yli yhdeksän kertaa suurempi kuin muilla yksinyrittäjillä, paljastuu Yksinyrittäjäbarometrista.
– Tämä osoittaa, että aktiivisesti kasvua hakevat yritykset luovat työpaikkoja muita yrityksiä enemmän, Kuismanen sanoo.
Työpaikat ovat syntyneet viime vuosina pääosin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Vuosina 2001–2017 pk-yrityksiin syntyi 135 000 työpaikkaa.
– On tärkeä huomata, että aivan pienimipien yritysten työntekijämäärä on kuitenkin laskenut. Siellä olisi työpaikkapotentiaalia, Kuismanen sanoo.
Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on yksi yrittäjän uran merkittävimmistä päätöksistä. On tärkeää, että rekrytoinnin taustaksi ja tueksi on olemassa tietoa. Siksi Suomen Yrittäjät teki oppaan ensimmäisen työntekijän palkkaamista varten.
– Kasvu yksinyrittäjästä työllistäväksi on loikkaus, jonka aikana muuttuu talouden lisäksi moni muu asia yrityksissä. Yrittäjäjärjestönkin kautta saatava vertais- ja asiantuntijatuki on todella tärkeää, kun työllistämiseen liittyviä päätöksiä tekee ensimmäistä kertaa, Stina Siikonen toteaa.
Suomen Yrittäjien mukaan hallituksen kaavailema rekrytuki pienille yrityksille on hyvä askel.
– Mutta pysyvä työpaikka ei synny siksi, että siihen saa tukea verovaroista, Mika Kuismanen huomauttaa.
Suomen Yrittäjien tavoitteena on laajemmin se, että palkkaamisen riskiä pienennetään joustavoittamalla työlainsäädäntöä ja lisäämällä paikallista sopimista.