YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yksinyrittäjänaiset kärsivät koronasta pahimmin, mutta pahin kriisi kesti ”vain” kuusi kuukautta – ”Osoittaa, että yrittäjät pystyvät sopeutumaan”
Tilastokeskus on tutkinut koronakriisin vaikutuksia. Tulokset kertovat, että yrityksissä on pääosin palauduttu koronaa edeltävälle tasolle.
Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisyys on pitkälti palautunut koronakriisistä, mutta osalla toimialoista tilanne on edelleen heikompi kuin ennen korona-aikaa. Toipuminen on käynnissä muun muassa majoitus- ja ravitsemustoiminnassa sekä viihdealalla.
Korona kuritti eniten naisvaltaisia aloja ja etenkin naispuolisia yksinyrittäjiä. Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen ei kuitenkaan ylläty Tilastokeskuksen tiedoista.
– Normaalissa talouskriisissä vaikutukset kohdistuvat pääosin valmistavaan vientiteollisuuteen ja miesvaltaisille aloille. Korona iski palvelusektoriin ja kotimarkkinoihin, jotka ovat naisvaltaisia.
“Osalle yrityksistä rajoitukset tarkoittivat lähes täydellistä sulkua, joka johti monen kohdalla yrittäjyyden väliaikaiseen loppumiseen.”
Petri Malinen, Yrittäjät
Pandemian aikana käytössä olleet rajoitukset iskivät nekin pääasiassa naisyrittäjien suosimille toimialoille. Asiakasvirtojen tyrehtyminen oli kova iski etenkin palvelusektorin yrityksille.
– Pienet yritykset ja yksinyrittäjät olivat heikoimmassa tilanteessa. Osalle yrityksistä rajoitukset tarkoittivat lähes täydellistä sulkua, joka johti monen kohdalla yrittäjyyden ainakin väliaikaiseen loppumiseen, Malinen jatkaa.
Tilastokeskuksen mukaan koronapandemian aikana yrittäjien määrä on vähentynyt maatalouden, kaupan sekä taiteiden ja viihteen toimialoilla. Muutokset ovat kuitenkin olleet varsin vähäisiä.
Tilastokeskuksen tutkimusraportissa arvioidaan, että naisyrittäjien keskuudessa kamppailtiin yrityksen talouden kanssa jo ennen koronaa miesyrittäjiä enemmän.
Tutkimus on osa valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan rahoittamaa Koronan vaikutukset sukupuolten tasa-arvoon Suomessa -hanketta.
Palautuminen yllättävänkin nopeaa
Vaikka vielä vuosi sitten monessa yrityksessä kamppailtiin kassakriisin kourissa, koronan aiheuttamat ongelmat ovat jääneet verrattain lyhytaikaisiksi.
– Kokonaisuutena on erittäin myönteistä, että kriisi jäi lyhyeksi ja palautuminen on ollut nopeaa, vaikka korona iski yrityksiin hetkellisesti kovaa, Malinen sanoo.
Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen perusteella korona iski yrityksiin erityisen voimakkaasti vain kahdella vuosineljänneksellä. Kun koronapandemia siirtyi ”suvantovaiheeseen”, yrittäjien määrä kasvoi jo vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä edellisen vuoden neljännekseen verrattuna.
Elpyminen alkoi hitaammin naisyrittäjien keskuudessa, mutta myös tässä ryhmässä ollaan nyt palauduttu lähelle koronaa edeltävää tasoa.
– Joissain yrityksissä ajettiin yritystoiminta alas, mutta ollaan palattu takaisin, kun tilanne on helpottanut. Tämä on osoittanut, että yrittäjät pystyvät sopeutumaan ja uudistumaan. Yrittäjillä on selvästi kyky kohdata kriisejä, Malinen sanoo.
Yrittäjät toivoo: Panostuksia naisten yrittäjyysaktiivisuuteen
Petri Malinen näkee tärkeänä naisten yrittäjyysaktiivisuuden nostamisen esimerkiksi koulujen yrittäjyyskasvatusta kehittämällä. Tähän mennessä pojat ovat olleet tyttöjä halukkaampia lähtemään yrittäjiksi.
– Ei ole olemassa miesten tai naisten toimialoja. Yrittäjyys on yhtä lailla tyttöjen ja poikien juttu. Yrittäjyyskasvatuksessa näkyy, että pojat lähtevät kokeilemaan yrittäjyyttä tyttöjä herkemmin.
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi