YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yksityislääkäri teki matkailuautostaan liikkuvan lääkäriaseman – Kysyntä pomppasi: ”Asiakkaita niin paljon kuin ehdin tehdä”
Karavaanariharrastaja ja yksinyrittäjä Katja Erkkilä tarjoaa pyörillä kulkevaa lääkäripalvelua kainuulaisissa pikkukunnissa.
Yrittäjä Katja Erkkilän omakotitalon pihassa komeilee matkailuauto, josta on tullut monen syrjäseudulla asuvan pelastus. Erkkilä on muokannut Medibiiliksi ristitystä autosta liikkuvan yksityislääkäriaseman, joka on Kainuussa ainoa laatuaan.
Viitisen vuotta yksityislääkärinä toiminut sotkamolainen on ollut innokas karavaanari kahdeksan vuoden ajan. Viime vuonna hän alkoi miettiä, voisiko harrastuksesta tehdä työn.
– Auto on seissyt välillä pitkiä aikoja käyttämättömänä. Mieleeni juolahti, voisinko käyttää autoa lääkärin vastaanottoihin ja samalla tehdä lääkärin keikkaa ilman kiinteiden vastaanottopaikkojen kustannuksia, yrittäjä kertoo.
Vuoden 2023 syksyllä Erkkilä alkoi selvittää, mitä lupia matkailuauton käyttäminen lääkärivastaanottoihin vaatii. Ensin piti tarkistaa viranomaiselta, soveltuuko auto terveydenhuoltoalan käyttöön.
– Sain puoltavan lausunnon. Valviralle lähetettiin selostus toiminnasta monen eri dokumentin kera. Piti olla muun muassa hygieniaselvitys, lääkehoidon suunnitelma ja pelastussuunnitelma, Erkkilä kertoo.
“Mieleeni juolahti, voisinko käyttää autoa lääkärin vastaanottoihin ja samalla tehdä lääkärin keikkaa ilman kiinteiden vastaanottopaikkojen kustannuksia.”
Katja Erkkilä, yrittäjä
Mukana kaikki perusvälineet
Pääsääntöisesti ostopalvelulääkärinä geriatrina terveyskeskuksissa työskentelevä Erkkilä kiertää matkailuautollaan Kainuun pikkukunnissa kuten Ristijärvellä ja Hyrynsalmella. Autovastaanottoja hän tekee tällä hetkellä yhtenä päivänä viikossa. Työpäivän aikana hän ehtii ottaa vastaan noin kymmenen asiakasta.
– Yleisin käynti liittyy ajokorttitarkastuksiin. Terveystarkastuksia teen paljon. Pienet pistokset kuten kortisonipiikit onnistuvat. Asiakkaan saa autossa myös pitkälleen tutkimusta varten. Melkein kaikki yleislääkäritasoinen palvelu onnistuu, mutta esimerkiksi gynekologisten tutkimusten kohdalla ohjaan asiakkaan eteenpäin. Joissakin tutkimuksissa auton korkeus on pieni haaste, Erkkilä kertoo.
Matkailuautosta löytyvät kaikki lääkärin tarvitsemat perusvälineet kuten verenpainemittari, korvalamppu, stetoskooppi, pistosvälineet, tähystysvälineet, ruiskut ja neulat sekä tarvittavat lääkkeet.
Työpäivät autossa venyvät usein pitkiksi, sillä ajomatkat voivat venyä sataan kilometriin suuntaansa.
– Saatan tehdä ensin kuuden tunnin työpäivän kiinteässä toimipisteessä ostopalvelunsa ja sen jälkeen neljän tunnin pätkän autossa. Asiakkaita olisi niin paljon kun ehdin tehdä. Aina kun markkinoin vähän ja avaan varauskalenterin, ajat täyttyvät hyvin.
”Terveyskeskukseen ei pääse”
Yrittäjä on huomannut, että syrjäkylillä arvostetaan lähelle tulevaa lääkäripalvelua.
– Moni kertoo, että tämä on hyvä idea. Ihmiset säästävät siinä, ettei heidän tarvitse ajaa yksityislääkärille esimerkiksi Kajaaniin. Pitkä matka koetaan rasitteeksi.
Erkkilä parkkeeraa matkailuautonsa yleensä toreille, joskus kunnan osoittamaan paikkaan. Välillä hän tulee asiakkaan kotiin, jos esimerkiksi ikäihmisen on vaikea liikkua asuntonsa ulkopuolelle. Matkailuautoon nouseminen voi olla joillekin asiakkaille liian haastavaa.
Uusien lääkäripalveluiden tarve on kova etenkin Kainuussa, missä kärsitään pahasta lääkäripulasta. Erkkilän mukaan perusterveudenhuollon tila on kriisiytynyt monessa kunnassa.
– Palveluita on huonosti saatavilla. Ihmiset kertovat, että terveyskeskukseen ei pääse ja jonot venyvät kuukausien pituisiksi. Tämä lisää yksityisten lääkäripalveluiden kysyntää.
Medibiilin vastaanoton hinta on samaa tasoa tavallisten yksityislääkäritaksojen kanssa. Puolen tunnin vastaanotto kuluineen maksaa 145 euroa Kela-korvauksen jälkeen. Kela-korvauksen osuus on 30 euroa vastaanottokäynniltä.
”Asiakkaat paremmalla tuulella”
Erkkilä on aikeissa laajentaa Medibiilin toimintaa, mutta haasteena on työhön soveltuvien lääkärien löytäminen. Tällä hetkellä hän käy neuvotteluja yhden lääkärin kanssa.
– Tämä ei ole aivan tavallista lääkärin työtä. Pitää osata ajaa matkailuautolla ja osata laskutus, mikä ei yleensä kuulu lääkärin työhön. Työtä on kaiken kaikkiaan paljon enemmän kuin normaalilla lääkärivastaanotolla. Jos löytäisin riittävästi hyviä tyyppejä, laittaisin auton liikkeelle joka päivä. Autoja voisi olla useampikin. Konseptia voisi laajentaa, mutta aion katsoa ajan kanssa, mitä tästä tulee.
Yrittäjä on huomannut, että matkailuauton vastaanotolla tunnelma on selvästi rennompi kuin terveyskeskuksessa. Vastaanoton pituus on puoli tuntia eli hieman pidempi kuin normaalisti. Ajassa on huomioitu muun muassa rahastamiseen käytetty aika. Usein seuraava asiakas odottaa auton ovella, kun edellinen poistuu.
– Minun oli tarkoitus aloittaa toiminta asteittain, mutta kysyntä on kasvanut nopeasti. Tällä hetkellä priorisoin Medibiilin toimintaa työssäni, koska tämä on oma juttuni, johon voin vaikuttaa. Pidän siitä, että tässä työssä ei ole byrokratiaa potilaan ja lääkärin välissä. Asiakkaat ovat autoon tullessaan paljon paremmalla tuulella kuin tavallisella vastaanotolla.
Pakkanen ei pelottanut
Viime talvena Erkkilä otti vastaan asiakkaita Hyrynsalmen torilla, kun pakkasta oli 33 astetta. Auto pysyi silti lämpimänä.
– Kaasu työntää lämpöä kuudella kilowatilla ja tarvittaessa sähköllä saa muutaman kilowatin lisää. Aina pistokepaikkaa ei ole saatavilla, joten on hyvä, että lämpöä saa riittävästi kaasullakin.
Auton katolle on asennettu aurinkopaneelit. Niiden tuottamalla energialla Erkkilä saa ladattua kannettavat tietokoneet ja älypuhelimet. Tulostin on varmuuden vuoksi varustettu akulla, jos virtaa ei ole käytettävissä.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi